Opperman bestratingen

Student stratenmaker legt nieuwe straat aan Student stratenmaker legt nieuwe straat aan Student stratenmaker legt nieuwe straat aan

Opperman bestratingen

In het kort

Aan de slag met je handen in de buitenlucht? Wat dacht je van de opleiding opperman bestratingen? Jij zorgt ervoor dat straten er fantastisch bij liggen!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25754

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het aanleggen en onderhouden van wegen, voetpaden, fietspaden en andere bestrating. En daar komt meer bij kijken dan je denkt! Je gaat aan de slag met het veilig leggen van kabels en leidingen en het vervoeren van zand en stenen. Maar je leert ook het maken van passtukken, op welke manier je de stratenmaker het beste helpt en hoe je de weg op een veilig manier afzet. Kort gezegd: je leert hoe je op een veilige manier bestrating aanlegt en onderhoudt!

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding opperman bestratingen.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.​

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding opperman bestratingen.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​​Met een diploma opperman bestratingen kun je aan de slag bij een bestratings-, hoveniers- of aannemersbedrijf. Samen met een stratenmaker werk je aan verschillende bestratingen.

​Tijdens jouw werkzaamheden heb je voor het grootste gedeelte een ondersteunende rol. Je bereidt het werk en de werkplek voor, zorgt dat de weg veilig is afgezet en je controleert de fundering en ondergrond. Je brengt, samen met de stratenmaker, verhardingen aan. Daarbij let je op de maatvoering, maar ook op stoepranden, putranden, goten en andere onderdelen. Zo weet je zeker dat alles goed aansluit. ​Je werkt vaak buiten op verschillende locaties. Tijdens het werk krijg je te maken met omwonenden, voorbijgangers en verkeer. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 254,-
Leerjaar 2 € 168,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

​​De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.​

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesPasstukken maken
Keuzedeel  
Lunch
pauze
Rekenen  
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student stratenmaker maakt stenen op maat met behulp van machine
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding opperman bestratingen besteed je in en aan de praktijk! Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
7 landelijk
Geslaagde studenten 69%
66% landelijk
Afgestudeerden met werk -
97% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024