Verzorgende-IG in combinatie met Begeleider Maatschappelijke Zorg

Student doet steunkousen aan bij patiënt Student doet steunkousen aan bij patiënt Student doet steunkousen aan bij patiënt

Verzorgende-IG in combinatie met Begeleider Maatschappelijke Zorg

In het kort

Behaal twee mbo-diploma’s in drie jaar tijdens de opleiding verzorgende-ig in combinatie met begeleider maatschappelijke zorg!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25656
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het bieden van zorg en begeleiden van mensen die wonen in een woonvorm of bij mensen thuis. Denk aan hoe je ervoor zorgt dat mensen veilig en prettig kunnen wonen en hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd mogen worden door zorgverleners met een diploma. Ook leer je hoe je advies, voorlichting en instructies geeft en hoe je activiteiten voor een zinvolle dagbesteding plant en organiseert. Kortom, hoe je mensen ondersteunt en begeleidt in hun woonsituatie.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding verzorgende-ig in combinatie met begeleider maatschappelijke zorg.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens de opleiding verzorgende-ig in combinatie met begeleider maatschappelijke zorg leer je werken met nieuwe vormen van zorgtechnologie. Daarmee bedoelen we apparaten die het werk in de zorg een stukje makkelijker maken.

Vanaf leerjaar 1 loop je stage. Naast dat je stage loopt, volg je ook lessen op het Koning Willem I College. De lessen die je volgt bereiden je voor op de werkzaamheden die je tijdens de je stage uitvoert. Je begint bij de basis van het beroep. Vervolgens komen daar steeds meer verdiepende onderwerpen bij.

Bij het Koning Willem I College werken we veel samen met zorginstellingen uit de regio. Dit zorgt ervoor dat mensen die zorg nodig hebben onder begeleiding naar onze school komen. Tijdens de lessen die je volgt krijg je zo de mogelijkheid om te leren van én met verschillende doelgroepen.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding verzorgende-ig in combinatie met begeleider maatschappelijke zorg ben je op school veel in en met de praktijk bezig. Samen met andere studenten oefen je met verzorgende en begeleidende werkzaamheden, samenwerken en communiceren. Vaak komen daarbij voorbeelden uit de praktijk aan bod. Ook maak je kennis met uitdagende situaties en hoe reageert op zo’n situatie.

Ieder leerjaar loop je stage. Hoe vaak en hoe lang je stage loopt is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Belangrijk om te onthouden: zorg wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week gegeven. Het kan daarom voorkomen dat je vroeg (07.00 uur) of laat (tot 23.00 uur) wordt verwacht bij het leerbedrijf waar je stage loopt. Je bent zelf verantwoordelijk om op het juiste tijdstip bij het leerbedrijf aanwezig te zijn.

Het Koning Willem I College regelt de stageplaatsen voor jou.

Met een diploma verzorgende-ig in combinatie met begeleider maatschappelijke zorg niveau 3 kun je aan de slag bij verschillende soorten instellingen, denk aan kleinschalige woonvormen in een verpleeghuis, in de gehandicaptenzorg, dagbesteding of thuiszorg. Je biedt iedereen de zorg en aandacht die ze nodig hebben.

Je begeleidt cliënten in het dagelijks leven. Van het ondersteunen bij de persoonlijke verzorging tot aan het ondernemen van leuke activiteiten. Je weet precies wat nodig is in uitdagende of moeilijke situaties. Daarbij communiceer je met familieleden en andere verzorgers en ondersteuners. Je bent flexibel, denkt in oplossingen en je kunt snel schakelen. Door jou kan iedereen veilig en prettig wonen! Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 348,-
Leerjaar 2 € 261,-
Leerjaar 3 € 263,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 30,-
Leerjaar 2 € 30,-
Leerjaar 3 € 30,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

  • De opleiding duurt drie jaar. Het is ook mogelijk de opleiding versneld af te ronden. Voor dat je begint met de opleiding kijken we naar de mogelijkheden.
  • Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.
  • Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Een schooldag

Dag
Donderdag
PraktijklesDe doelgroep in huis
Lunch
pauze
Verpleegtechnische vaardighedenTheorie
Verpleegtechnische vaardighedenPraktijk
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student en cliënten spelen een potje dammen
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding verzorgende-ig in combinatie met begeleider maatschappelijke zorg volg je op school vaak praktijklessen. Ongeveer 60% van de opleiding ben je bezig in en met de praktijk. Tijdens de lessen werk je met diverse doelgroepen die naar school komen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,3
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 70%
63% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
97% landelijk
Gebouw locatie Nelson Mandelaboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024