Woonzorgbegeleider, combiopleiding Verzorgende-IG met Begeleider maatschappelijke zorg

Student helpt cliënten met het leggen van een puzzel Student helpt cliënten met het leggen van een puzzel Student helpt cliënten met het leggen van een puzzel

Woonzorgbegeleider, combiopleiding Verzorgende-IG met Begeleider maatschappelijke zorg

In het kort

Wil je graag mensen verzorgen, ondersteunen en begeleiden in het dagelijks leven? Dan is de opleiding woonzorgbegeleider, combiopleiding verzorgende-ig met begeleider maatschappelijke zorg echt wat voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: september, december, maart
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25656
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het bieden van zorg aan mensen die wonen in een woonvorm of bij mensen thuis. Denk aan hoe je ervoor zorgt dat mensen veilig en prettig kunnen wonen en hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd mogen worden door zorgverleners met een diploma. Ook leer je hoe je advies, voorlichting en instructies geeft en hoe je activiteiten voor een zinvolle dagbesteding plant en organiseert. En ook de nieuwste vormen van zorgtechnologie komen aan bod. Kortom, hoe je cliënten verzorgt, ondersteunt en begeleidt in hun woonsituatie.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding woonzorgbegeleider, combiopleiding verzorgende-ig met begeleider maatschappelijke zorg.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze mbo-opleiding tot woonzorgbegeleider sta jij als student centraal. De opleiding werkt vanuit een persoonlijke invulling met een individueel plan. Dit betekent dat jouw eigen (praktijk)situatie de rode draad is van de opleiding. Je denkt zelf mee over de invulling van jouw lesdag en welke lessen je volgt. Deze sluiten natuurlijk wel altijd aan bij de ervaringen die je op doet in de praktijk. 

Ook de praktijk is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Jouw opgedane kennis en ervaring in de praktijk zet je meteen in. Dit doe je tijdens de lessen op het Koning Willem I College, maar ook wanneer je aan het werk bent bij jouw erkende leerwerkplek. En alles wat je leert bij jouw erkende leerwerkplek, neem je weer mee naar school. Zo werk je op school en bij het erkende leerbedrijf aan dezelfde opdrachten en casussen.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma woonzorgbegeleider, combiopleiding verzorgende-ig met begeleider maatschappelijke zorg niveau 3 kun je aan de slag bij verschillende soorten instellingen, denk aan kleinschalige woonvormen in een verpleeghuis, in de gehandicaptenzorg, dagbesteding of thuiszorg. Je biedt iedereen de zorg en aandacht die ze nodig hebben.

Je begeleidt cliënten in het dagelijks leven. Van het ondersteunen bij de persoonlijke verzorging tot aan het ondernemen van leuke activiteiten. Soms voer je verzorgende en verpleegtechnische handelingen uit. Je weet precies wat nodig is in uitdagende of moeilijke situaties. Daarbij communiceer je met familieleden en andere verzorgers en ondersteuners. Je bent flexibel, denkt in oplossingen en je kunt snel schakelen. Door jou kan iedereen veilig en prettig wonen! Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 348,-
Leerjaar 2 € 261,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 30,-
Leerjaar 2 € 30,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

  • Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden
  • Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen
  • Mocht het tijdens de opleiding blijken dat je iets langer dan twee jaar nodig hebt om de opleiding af te ronden, dan is dat geen probleem. Ook na twee jaar bieden we je onderwijs aan, afgestemd op wat jij nodig hebt
Wist je dat?

Deze opleiding ...

... een combinatie is van de opleidingen verzorgende-ig en begeleider maatschappelijke zorg? Dit betekent dat je twee mbo-diploma's haalt!

Een schooldag

Dag
Donderdag
Nederlands  
ZorgtechnologieUitleg mogelijkheden
Lunch
pauze
Verpleegtechnische vaardighedenTheorie
Verpleegtechnische vaardighedenPraktijk
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student en cliënten spelen een potje dammen
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de bbl-opleiding woonzorgbegeleider, combiopleiding verzorgende-ig met begeleider maatschappelijke zorg k je drie of vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Zo'n 70% van de opleiding ben je bezig in de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,2
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 73%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk 97%
98% landelijk
Gebouw locatie Nelson Mandelaboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024