Allround laborant

In het kort

Doe je graag onderzoek? Wat dacht je van de opleiding allround laborant? Onderzoeken, testen, analyseren en rapporteren. Het komt allemaal aan bod!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2.5 jaar
  • Crebo: 25951
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het uitvoeren van proefjes en (basis)analyses in een laboratorium. Analyse is een ander woord voor onderzoek. Je leert hoe je het analysemateriaal aanneemt en registreert, welke analyses en er bij welke stoffen horen en hoe je de resultaten van analyses beoordeelt en verwerkt. Tijdens het uitvoeren van de analyses maak je gebruik van verschillende apparaten en materialen. Je leert hoe de apparaten en materialen werken, wanneer je ze gebruikt en natuurlijk hoe je de apparaten en materialen onderhoudt. Kortom, hoe je een onderzoek in een laboratorium voorbereidt, uitvoert en beoordeelt.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de allround laborant opleiding.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens het eerste leerjaar van de opleiding allround laborant niveau 3 volg je samen met studenten van de opleidingen chemisch-fysisch analist en biologisch medisch analist onderwijs. In dit jaar maak je kennis met de basis van het beroep en de werkzaamheden.

Naast theorielessen, volg je ook verschillende praktijklessen. Vanaf het tweede leerjaar ga je steeds dieper in op de theorie en praktijk van de werkzaamheden die horen bij de opleiding die je hebt gekozen.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je met het doen van onderzoek, het werken met gevaarlijke stoffen en hoe je een microscoop en speciale analyse-apparaten gebruikt. Ook ga je aan de slag met het vergelijken van de onderzoeksresultaten en hoe je een verslag maakt van de resultaten. Op het Koning Willem I College is een praktijklokaal ingericht voor deze werkzaamheden. In dat lokaal vinden dan ook de praktijklessen plaats.

Van het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Per leerjaar duurt de stage een halfjaar. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Als allround laborant kun je aan de slag in de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Maar ook bij organisaties in de chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie of milieusector zijn ze altijd op zoek naar goed opgeleide allround laboranten. In het laboratorium waar je werkt voor je verschillende werkzaamheden uit. Zo onderzoek je stoffen of controleer je de kwaliteit van een product.

Tijdens je werk is het belangrijk dat je alle onderzoeken op dezelfde manier uitvoert. Daarbij werk je volgens een vast stappenplan. Je bereidt voor, analyseert en beoordeelt. Je maakt een plan van aanpak, verwerkt gegevens van de stoffen die je onderzoekt en zorgt dat de werkruimte opgeruimd en schoon blijft. Je werkt vaak zelfstandig, maar je overlegt daarbij wel met collega’s.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 122,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Wanneer je inschrijft voor de opleiding allround laborant zie je de opleidingsnaam analisten staan. Dit is de officiële naam van de opleiding tijdens jouw eerste leerjaar. Je vindt deze naam ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Ervaringen van (oud)-studenten


Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Tirza en Gijs, twee jongvolwassenen in deze industrie vertellen enthousiast over het vak en het werk in deze branche.

Gijs Maassen | Oud-student laboratoriumtechniek

Lees meer
Student aan het werk in een laboratorium

Een schooldag

Dag
Maandag
PraktijklesBiologie
Lunch
pauze
TheorielesBiologie
Burgerschap  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student laboratoriumtechniek experimenteert met vloeistoffen
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding allround laborant besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,1 landelijk
Geslaagde studenten -
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
82% landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Beversestraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024