Chemisch-fysisch analist

Chemisch Fysisch Analist 03

Chemisch-fysisch analist

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 4 jaar
Crebo 25046

Locaties

Oss Euterpelaan Cuijk Beversestraat

De opleiding duurt vier jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio. 

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep en de branche. Daarom volg je een aantal theorie- en praktijkvakken op school. In het tweede jaar ga je daarmee verder, maar ga je ook aan de slag met projecten. Halverwege jaar 2 maak je een keuze tussen de opleidingen Chemisch-fysisch en Biologisch medisch analist. 

In het derde jaar verdiep je je in je gekozen profiel. Ook volg je een aantal keuzedelen om je verder te specialiseren. Omdat leren in de praktijk heel waardevol is, loop je een half jaar stage met één terugkomdag op school. In het vierde jaar loop je het hele jaar stage en studeer je af. Je leert de belangrijkste taken van een chemisch fysisch analist. Denk hierbij aan: 

  • je maakt een goede planning voor je werk
  • je bereidt onderzoeken voor en voert basisanalyses uitt
  • je voert chemisch-fysische analyses uit.
  • je beoordeelt de resultaten en verwerkt ze in een rapportage
  • je onderhoudt je werkplek en de apparatuur

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Als chemisch-fysisch analist onderzoek je monsters van materialen op hun natuurkundige en chemische eigenschappen. Dat kan water zijn, maar ook ingrediënten van voedingsmiddelen, van geneesmiddelen of van cosmetica. Jij onderzoekt de exacte samenstelling, controleert de kwaliteit en beoordeelt soms zelfs of er een gevaarlijke situatie kan ontstaan. 

Dit analysewerk doe je voor een deel op de computer, maar ook handmatig. Daarbij gebruik je allerlei analysemethoden en -apparaten. In een verslag leg je je bevindingen vast. Zo draag je bij aan de veiligheid of verbetering van producten, bijvoorbeeld in een onderzoekscentrum van een voedingsmiddelenfabrikant, bij een farmaceutisch bedrijf, bij een keuringsdienst of in een laboratorium. Waar je ook aan de slag gaat: jouw analyses zijn goud waard! 

In leerjaar 1 en 2 bestaat de stage uit tien lesuren per week. Tijdens leerjaar 3 loop je een halfjaar stage. De stage in leerjaar 4 bestaat uit een afstudeerstage.

Stage lopen kan alleen bij bedrijven die erkend zijn. Kijk op  voor erkende stagebedrijven. www.stagemarkt.nl

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op 'Aanmelden voor deze opleiding' en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Wanneer je inschrijft voor deze opleiding, doe je dat in een gezamenlijke instroom-crebo met de naam Analisten (crebo 23030). Deze naam staat dan ook op alle officiële documenten die je vanuit het Koning Willem I College ontvangt.

Gedurende de opleiding word je overgeschreven naar de door jou gekozen uitstroom-variant: Chemisch-fysisch analist (bol), niveau 4.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
- 7,2
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
77% 69%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Chemisch-fysisch analist - 90%
Biologisch medisch analist - 98%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Chemisch-fysisch analist
Biologisch medisch analist
Kans op stage
Chemisch-fysisch analist
Biologisch medisch analist
Startsalaris
uurloon
Chemisch-fysisch analist - € 13
Biologisch medisch analist - € 14

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op associate degree en hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 3 € 38,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 3 € 35,-

Laboratorium Gijs KW1C

Gijs vertelt

Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet! Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief.

Oud-student Gijs vertelt er alles over!

Je leest het hier!

  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters