In het kort

​Leer alles over het onderzoeken van natuurkundige en chemische eigenschappen van verschillende ingrediënten tijdens de mbo-opleiding chemisch-fysisch analist.​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25952
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het analyseren van materialen op natuurkundige en chemische eigenschappen. Analyseren is een ander woord voor onderzoeken. Je leert hoe je monsters van materialen aanneemt en registreert, welk onderzoek wanneer nodig is en hoe je de resultaten van het onderzoek beoordeelt en verwerkt. Tijdens het uitvoeren van een onderzoek maak je vaak gebruik van computers, maar je leert ook hoe je onderzoeken met de hand uitvoert. Kort gezegd: hoe je natuurkundig en chemisch onderzoek in een laboratorium voorbereidt, uitvoert en beoordeelt.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding chemisch-fysisch analist mbo.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens het eerste leerjaar van de opleiding chemisch-fysisch analist volg je samen met studenten van de opleidingen allround laborant en biologisch medisch analist onderwijs. In dit jaar maak je kennis met de basis van het beroep en de werkzaamheden.

Naast theorielessen, volg je ook verschillende praktijklessen. Vanaf het tweede leerjaar ga je steeds dieper in op de theorie en praktijk van de werkzaamheden die horen bij de opleiding die je hebt gekozen.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​Samen met andere studenten oefen je met onderzoeken van de natuurkundige en chemische eigenschappen van materialen. Hierbij maak je gebruik van verschillende analysemethoden en apparaten. Je vergelijkt onderzoeksmaterialen en je oefent met het beoordelen en rapporteren van de resultaten. Op het Koning Willem I College is een praktijklokaal ingericht voor deze werkzaamheden. In dat lokaal vinden dan ook de praktijklessen plaats.​

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de opleiding chemisch-fysisch analist kun je aan de slag in een laboratorium, onderzoekscentrum, farmaceutisch bedrijf of keuringsdienst. Je analyseert, signaleert afwijkingen en neemt beslissingen over de vervolgstappen.

Uit welke ingrediënten een paracetamol bestaat? Dat weet je precies! Samenstellingen van geneesmiddelen, eten en cosmeticaproducten én de kwaliteitseisen daarvan zijn voor jou geen geheim. Tijdens je werk onderzoek je of een product aan de juiste eisen voldoet. Daarbij zorg je ervoor dat er geen gevaarlijk situaties kunnen ontstaan. Je maakt een plan van aanpak, onderzoekt en beoordeelt de uitkomsten van een onderzoek. Je werkt geconcentreerd en zelfstandig. Maar natuurlijk kun je altijd hulp vragen aan collega's.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 171,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 75,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Wanneer je inschrijft voor de opleiding chemisch-fysisch analist zie je de opleidingsnaam analisten staan. Dit is de officiële naam van de opleiding tijdens jouw eerste leerjaar. Je vindt deze naam ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Ervaringen van (oud)-studenten


Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Tirza en Gijs, twee jongvolwassenen in deze industrie vertellen enthousiast over het vak en het werk in deze branche.

Gijs Maassen | Oud-student laboratoriumtechniek

Lees meer
Student aan het werk in een laboratorium

Een schooldag

Dag
Maandag
PraktijklesChemie
Lunch
pauze
TheorielesChemie
Burgerschap  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student laboratoriumtechniek experimenteert met vloeistoffen
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding chemisch-fysisch analist besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,2 landelijk
Geslaagde studenten 84%
69% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Beversestraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024