Biologisch medisch analist

Studenten analyseren materiaal onder microscoop Studenten analyseren materiaal onder microscoop Studenten analyseren materiaal onder microscoop

Biologisch medisch analist

In het kort

Ga aan de slag met een microscoop en kom alles te weten over biomoleculen, cellen en (levend) organismen tijdens de mbo-opleiding biologisch medisch analist!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25953
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het analyseren van materiaal afkomstig van bacteriƫn, virussen en schimmels. Analyseren is een ander woord voor onderzoeken. Je leert hoe je het analysemateriaal aanneemt en registreert, hoe je biomoleculen onderzoekt en hoe je de resultaten van de analyses beoordeelt en verwerkt. Tijdens het uitvoeren van de analyses maak je gebruik van verschillende apparaten en materialen. Je leert hoe de apparaten en materialen werken, wanneer je ze gebruikt en natuurlijk hoe je de apparaten en materialen onderhoudt. Kortom, hoe je biologisch medische analyses in een laboratorium voorbereidt, uitvoert en beoordeelt.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding biologisch medisch analist mbo.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens het eerste leerjaar van de opleiding biologisch medisch analist volg je samen met studenten van de opleidingen allround laborant en chemisch-fysisch analist onderwijs. In dit jaar maak je kennis met de basis van het beroep en de werkzaamheden.

Naast theorielessen, volg je ook verschillende praktijklessen. Vanaf het tweede leerjaar ga je steeds dieper in op de theorie en praktijk van de werkzaamheden die horen bij de opleiding die je hebt gekozen.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je het analyseren van biochemische processen en hoe je een microscoop en speciale analyse-apparaten gebruikt. Ook oefen je met het bepalen of grondstoffen en materialen aan de juiste eisen voldoen. Je vergelijkt onderzoeksmaterialen en je gaat het aan de slag met het beoordelen en rapporteren van de resultaten. Op het Koning Willem I College is een praktijklokaal ingericht voor deze werkzaamheden. In dat lokaal vinden dan ook de praktijklessen plaats.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma mbo biologisch medisch analist kun je aan de slag in een laboratorium van een ziekenhuis, universiteit of forensisch instituut. Maar je kunt ook gaan werken bij een bedrijf in de voedingsmiddelen- of chemische industrie. Je onderzoekt, signaleert afwijkingen en neemt beslissingen over de vervolgstappen.

Hoe cellen en organismen werken? Je wil dat gewoon weten! Met verschillende apparaten en materialen onderzoek je net zo lang tot je het antwoord hebt gevonden. Het ene moment stel je vast of materialen voldoen aan de gestelde eisen, het volgende moment help je mee bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Je maakt de planning, analyseert, beoordeelt en rapporteert over de uitkomsten van een onderzoek. Daarbij werk je geconcentreerd en volgens bepaalde richtlijnen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 171,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 75,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Wanneer je inschrijft voor de opleiding biologisch medisch analist zie je de opleidingsnaam analisten staan. Dit is de officiƫle naam van de opleiding tijdens jouw eerste leerjaar. Je vindt deze naam ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Ervaringen van (oud)-studenten


Nikki combineert techniek met medisch

“Ik wilde een opleiding volgen in de richting van techniek of het medische, maar wist nog niet precies welke opleiding bij mij zou passen.” Inmiddels is Nikki eerstejaars student van de mbo-opleiding biologisch medisch analist. Ze vertelt over haar opleidingskeuze.

Nikki Vogels | Student biologisch medisch analist

Lees meer
Student laboratorium voor kast met vloeistoffen

Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Oud-student Gijs vertelt er alles over!

Gijs Maassen | Oud-student laboratoriumtechniek

Lees meer
Student aan het werk in een laboratorium

Een schooldag

Dag
Maandag
PraktijklesMedisch
Lunch
pauze
TheorielesBiologie
Burgerschap  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student verdeelt vloeistof met behulp van een pipet
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding biologisch medisch analist besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,2 landelijk
Geslaagde studenten 84%
69% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Beversestraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024