Werken of leren in de zorg: dat doe je met je hart

Wat maakt een opleiding of werken in de zorg en welzijn zo leuk? Mamian, een derdejaars student verzorgende-IG aan het Koning Willem I College en momenteel werkzaam in de ouderenzorg, deelt enthousiast en met passie haar ervaring. “Vanaf het moment dat ik daar kwam, wist ik: dit wil ik! Ik hou van aanpakken en meteen ‘doen’.” Maar ze voegt eraan toe: “Vooral het warme contact met cliënten maakt het werken in de zorg en welzijn voor mij heel waardevol.”

Mamian, oorspronkelijk afkomstig uit West-Afrika, moest in eerste instantie wennen aan de ietwat gesloten cultuur in Nederland. “Ik vond de mensen hier wat afstandelijker in de omgang dan waar ik vandaan kom.” Toch wist ze meteen dat ze op haar plek was toen ze tijdens haar mbo-opleiding bbl tot verzorgende-IG stage mocht lopen in de ouderenzorg. Verzorgende-IG staat voor ‘verzorgende in de individuele gezondheidszorg’.

Student zorg en welzijn staat voor bed met patiënt
"Ik houd van het contact met de cliënten. Ze zijn elke keer weer blij wanneer ik er ben. We lachen veel en bouwen een hechte band op"
Student neemt bloeddruk op bij patiënt

Een hechte band

“Meteen toen ik daar kwam, wist ik: dit wil ik!” vertelt Mamian met een grote glimlach. “Jonge kinderen hebben hun ouders van wie ze alle liefde krijgen die ze nodig hebben; oudere mensen hebben dat niet. Jij bent degene die elke dag contact met ze kan maken en hen aandacht kunt geven.” Mamian houdt van het contact met de cliënten. “Ze zijn elke keer weer blij wanneer ik er ben. We lachen veel en bouwen een hechte band op.” Ze lacht en vertelt verder: “Ik denk zelfs dat ik een stukje van mijn West-Afrikaanse gewoontes nu overbreng op de bewoners. In West-Afrika is de cultuur meer open en voelt iedereen als familie van elkaar. Dat gevoel heb ik nu ook bij de bewoners: ze voelen als familie voor mij.”

Dóen

Mamian wist van tevoren niet dat ze in de zorg en welzijn terecht zou komen. “Hoewel het wel echt bij mij past,” legt Mamian uit. “Een paar jaar geleden volgde een vriendin van mij ook een zorgopleiding bij het Koning Willem I College, en ze zei tegen mij: ‘Mamian, weet je al wat je gaat doen wanneer je de Nederlandse taal goed op niveau hebt?’ Ik had geen idee,” vertelt ze, “maar ik wist wel dat ik graag iets wilde dóen.” Haar vriendin zorgde ervoor dat ze enthousiast werd voor de zorg en welzijn.

Bezoek een Open Dag

Benieuwd of een mbo-opleiding in de richting van zorg en welzijn iets voor jou iets? We verwelkomen je graag op een van onze Open Dagen!

Meer informatie

Het mbo en Koning Willem I College

Het studeren op het mbo bevalt Mamian uitstekend. “We hebben veel verschillende vakken en wanneer ik een vraag heb voor een docent, kan ik die meteen stellen.” Bij een bbl-opleiding vullen theorie en praktijk elkaar goed aan. "Ik heb geleerd te kijken naar de cliënt: wat past bij hem of haar, want iedereen is anders," zegt Mamian. "Iedere bewoner heeft zijn eigen gedrag; je past je handelen daarop aan. Op school leren we bijvoorbeeld ook hoe we moeten omgaan met agressie of wanneer iemand niet goed kan praten."

Waarom het Koning Willem I College? Mamian werkte al bij een zorginstelling die samenwerkt met het Koning Willem I College. “Toen ik bij mijn werkgever aangaf een mbo-opleiding te willen doen, was de link naar het Koning Willem I College daarom snel gelegd.”

Je moet van contact met mensen houden, geduldig zijn en goed kunnen luisteren. Daar tegenover staat dat het werk mij veel voldoening geeft.

Mamian Camara | Student bbl-opleiding verzorgende-IG

Waardevol contact

Hoe weet je nu of zorg en welzijn iets voor je is? Volgens Mamian past het bij bijna iedereen en is het gewoon een kwestie van uitproberen en doen. "Maar," vervolgt ze, "je moet wel van contact met mensen houden, geduldig zijn en goed kunnen luisteren." Omdat Mamian zelf makkelijk contact legt, geeft het werk haar veel voldoening. "Zeker nu mijn taal is verbeterd, is het contact met de cliënten voor mij nóg waardevoller geworden."

Het mooie aan werken in zorg en welzijn, volgens Mamian, is het directe handelen. "Het 'meteen doen'. Zo ben ik zelf ook; ik hou van aanpakken." Wanneer iemand twijfelt of een opleiding in zorg en welzijn bij hem of haar past, geldt eigenlijk hetzelfde volgens Mamian: ga het gewoon doen! "Maak contact, help, leer en wees geduldig; dat is mijn advies."

Verder studeren

"Ik droom ervan om aan de slag te gaan als verzorgende en ben nu al heel dankbaar voor alle ervaringen die ik heb opgedaan." Na haar mbo-opleiding bbl tot verzorgende IG wil Mamian eerst een aantal jaren werkervaring opdoen in die functie. "En daarna wil ik nog wel verder leren. Ik zal altijd in de ouderenzorg blijven, want daar ligt mijn hart. Misschien word ik wel verpleegkundige!"

Copyright Koning Willem I College 2024