Aan de slag als helpende zorg en welzijn

De werkdruk in de zorgsector neemt steeds meer toe. Verpleegkundigen en verzorgenden krijgen steeds meer taken. Dit betekent dat zij minder tijd hebben om patiënten of cliënten te helpen bij hun dagelijkse verzorging of om een praatje te maken. En dat is nou precies waar een helpende zorg en welzijn om de hoek komt kijken! We vertellen je graag meer over het beroep van een helpende zorg en welzijn niveau 2. 👂

De taken van een helpende zorg en welzijn

Een helpende zorg en welzijn niveau 2 werkt met mensen die hulp nodig hebben bij hun dagelijkse behoeften. We noemen deze mensen cliënten. Zo helpt een helpende zorg en welzijn cliënten bij dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke verzorging, het klaarmaken van maaltijden en het schoonmaken van woonruimtes. Maar een helpende zorg en welzijn zorgt er ook voor dat een cliënt zich gehoord, begrepen en gewaardeerd voelt. Bijvoorbeeld door het maken van een praatje of het helpen van cliënten bij het deelnemen aan uitstapjes en activiteiten. 

Het volgen van een mbo opleiding

Het beroep van een helpende zorg en welzijn kun je niet zomaar uitvoeren. Daarvoor moet je eerst een mbo opleiding volgen. Deze opleiding duurt twee jaar. Tijdens de mbo opleiding helpende zorg en welzijn op niveau 2 leer je vooral door ‘zelf te doen’. Zo leer je de taken van een helpende zorg en welzijn goed kennen. Je oefent op school met bijvoorbeeld het verschonen van een bed, hoe je mensen helpt bij het aankleden en het begeleiden van activiteiten. Ook loop je stage. Hoe lang je stage loopt ligt aan de variant van de opleiding die je kiest.

Op het Koning Willem I College bieden we verschillende varianten van de mbo opleiding helpende zorg en welzijn aan. Zo kun je kiezen tussen een bbl- of bol-opleiding en het volgen van de opleiding op verschillende locaties. Maar het is ook mogelijk om de helpende plus opleiding versneld af te ronden óf te kiezen voor de praktijkgestuurd leren variant.  

Wat is het verschil tussen een verzorgende en helpende?

De werkzaamheden van een verzorgende en een helpende zorg en welzijn lijken best veel op elkaar. Toch zijn deze functies niet hetzelfde. Er zit namelijk een verschil in de taken en verantwoordelijkheden. Een helpende zorg en welzijn richt zich meer op het sociale aspect van de zorg door ondersteuning te bieden bij dagelijkse activiteiten. Denk  aan het maken van een praatje, een cliënt ondersteunen bij de persoonlijke verzorging of het maken van een uitstapje.

Een verzorgende richt zich meer op de medische kant van de zorg. Zo voert een verzorgende-IG verpleegtechnische handelingen uit en verleent basiszorg aan cliënten. Ook  heeft een verzorgende-IG over het algemeen een hoger opleidingsniveau. De opleiding verzorgende-IG is een mbo opleiding op niveau 3. De mbo opleiding tot helpende zorg en welzijn is een niveau 2 opleiding.  

Helpende zorg en welzijn maakt buiten een praatje met dame in rolstoel
"Een helpende zorg en welzijn zorgt ervoor dat een cliënt zich gehoord en gewaardeerd voelt"
Wil je deze video bekijken? Accepteer dan de marketing cookies
accepteer marketing cookies
Helpende zorg en welzijn maakt buiten een praatje met dame in rolstoel
"Een helpende zorg en welzijn zorgt ervoor dat een cliënt zich gehoord en gewaardeerd voelt"
Student helpende zorg en welzijn bbl helpt bij het aantrekken van de jas van cliënt

Wat kun je met de mbo opleiding helpende zorg en welzijn niveau 2?

Wanneer je een diploma hebt behaald van de mbo opleiding helpende zorg en welzijn niveau 2 is er veel mogelijk. Je kunt meteen gaan werken in de zorg. Bij bijvoorbeeld een verzorgingshuis, verpleeghuis, in de thuiszorg of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Vaak krijg je dan ook de mogelijkheid om naast jouw baan een opleiding te volgen. Daarmee leer je nieuwe werkzaamheden en kun je, als je wil, doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheden. 

Het is ook mogelijk om na het afronden van de mbo opleiding helpende zorg en welzijn door te studeren. Je kunt dan kiezen voor een mbo opleiding op niveau 3 of 4

Meer weten?

Wil je meer weten over het volgen van de mbo opleiding helpende zorg en welzijn niveau 2? Of een andere opleiding in de richting van zorg en welzijn? Alle zorg en welzijn opleidingen van het Koning Willem I College vind je hier.

Of bezoek een van onze Open Dagen. Dan vertellen we je alles over de mogelijkheden!

Copyright Koning Willem I College 2024