Praktijkgestuurd leren in de zorg

Wil je graag leren vanuit de praktijk? En wil je een opleiding volgen in de richting van zorg en welzijn? Bekijk dan eens de praktijkgestuurd leren opleidingen van het Koning Willem I College. Tijdens deze opleidingen leer je door te doen!

Wat is praktijkgestuurd leren?

Tijdens een praktijkgestuurd leren mbo-opleiding leer je nét iets anders dan tijdens een 'gewone' mbo-opleiding. Praktijkgestuurd leren (afkorting: pgl) betekent dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw leerproces. Jouw opleiding begint in de praktijk. Daar doe je ervaringen op en kom je situaties tegen. Deze praktijkervaringen en situaties bepalen vervolgens wat je leert als je naar het Koning Willem I College komt.

Het voordeel van praktijkgestuurd leren is dat het onderwijs flexibel is. Als student van een pgl-opleiding wordt er veel zelfstandigheid verwacht. Je bepaalt zelf met welke onderwerpen je wanneer aan de slag gaat. 

Student verzorgende-ig en cliënt in rolstoel maken een wandeling buiten
Student maatschappelijke zorg leest boek met cliënt

Bepaal jouw eigen leerproces

De praktijkgestuurd leren opleidingen van het Koning Willem I College bestaan uit verschillende opdrachten. Wanneer je welke opdrachten maakt? Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Je stelt jezelf de vraag: welke onderwerpen kom ik als eerste tegen in de praktijk? De opdrachten die je kiest helpen je werk in de praktijk meteen beter uit te voeren.

Alles wat je als student tijdens de opleiding leert houd je bij en verzamel je. Daarmee laat je zien wat je allemaal kan. Zo’n verzameling noem je een portfolio. Je portfolio bespreek je iedere week op school, maar ook bij de instelling waar je praktijkervaring opdoet. Samen met het Koning Willem I College en het werkveld bepaal je welke kennis en vaardigheden belangrijk zijn voor jouw leerproces. Je leert op jouw eigen tempo.

Ook krijg je van het Koning Willem I College een schoolcoach toegewezen. Dit is een docent die je helpt bij het maken van keuzes. Regelmatig heb je een gesprek met jouw schoolcoach. Samen kijken jullie naar jouw planning en leerproces. 

Ik leer niet alleen de theorie en vaardigheden, maar ook hoe ik zelfstandig aan mijn vragen kan werken en actief vragen kan stellen. Ik leer kritisch naar mezelf te kijken. Hier leer ik veel van.

Claudia | Student Verzorgende-IG / praktijkgestuurd leren

Werken in de praktijk

Een lesdag

Werken in de praktijk

Al meteen vanaf het begin van een praktijkgestuurd leren opleiding ga je aan de slag in de praktijk. Hoeveel uur je in de praktijk werkt is afhankelijk van de gekozen leerweg van jouw opleiding.

  • Kies je voor bbl? Dan werk je 24 uur per week in de praktijk
  • Kies je voor bol? Dan werk je 16 uur per week in de praktijk

Een lesdag

Een lesdag bestaat uit verschillende vakken volgens jouw lesrooster. Benieuwd hoe een lesdag eruit kan zien? Bekijk dan eens een van de opleidingspagina's van praktijkgestuurd leren. Daar vind je een voorbeeld van een lesdag.

Onderstaand vind je een overzicht van onze praktijkgestuurd leren opleidingen in de richting van zorg en welzijn.

In het kort

Een praktijkgestuurd leren opleiding begint in de praktijk. Daar doe je ervaringen op en kom je situaties tegen. Deze praktijkervaringen en situaties bepalen vervolgens wat je leert als je naar het Koning Willem I College komt. Het voordeel hiervan is dat het onderwijs flexibel is. Als student bepaal je zelf met welke onderwerpen je wanneer aan de slag gaat. 

De praktijkgestuurd leren opleidingen van het Koning Willem I College bestaan uit verschillende opdrachten. Wanneer je welke opdrachten maakt? Dat bepaal je zelf! De opdrachten die je kiest helpen je werk in de praktijk meteen beter uit te voeren.

Van het Koning Willem I College krijg je een schoolcoach toegewezen. Dit is een docent die je helpt bij het maken van keuzes. Samen kijken jullie naar jouw planning en leerproces.

Dat ligt aan de leerweg die je kiest.

  • Kies je voor bbl? Dan kom je één dag in de week naar het Koning Willem I College
  • Kies je voor bol? Dan kom je twee dagen in de week naar het Koning Willem I College

Meer weten?

Heb je een vraag over het volgen van een praktijkgestuurd leren opleiding? Of wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Jos van Raaij.

Contact opnemen
Copyright Koning Willem I College 2024