Opleiding commercieel medewerker (bol)

Verkoop van producten/diensten – Adviseren – Klantenwerving – Onderhouden klantrelaties – Begeleiden ordertraject – Marktonderzoek – Verkoop – Klantgericht handelen – Service verlenen - Management.

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Tijdens theorievakken leer je op welke manieren je verkoop kunt bevorderen (marketing), wat er allemaal bij het verkopen zelf komt kijken (sales), hoe je met financiële cijfers omgaat (bedrijfseconomie) en hoe relatiebeheer goed opgezet kan worden (CRM). Daarnaast krijg je ook lessen Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Wat je bij de theorielessen leert, pas je tijdens de projecten meteen toe. De projecten vinden in het begin vooral in de vertrouwde omgeving van de klas plaats. Al vrij snel begeef je je buiten de klas om op een zo echt mogelijke manier het werkveld te ervaren. 

Om je voor te bereiden op bepaalde beroepsvaardigheden krijg je ook trainingen in bijvoorbeeld het verkoopgesprek, presenteren en zakelijk telefoneren.

Uiteindelijk moet je tijdens de stage laten zien, dat je als commercieel medewerker kunt functioneren.
Daar leer je van een professional hoe het beroep in zijn werk gaat. Ook zal je tijdens de stage steeds meer zelf moeten doen. Je specialiseert je dan of als commercieel medewerker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding commercieel medewerker (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Het Koning Willem I College biedt in de richting Commercie de opleidingen Commercieel medewerker en Junior accountmanager aan. Beide opleidingen leiden op tot een commerciële functie bij een business-to-business-bedrijf. Hierbij valt te denken aan bedrijven in de groothandel, productie of dienstverlening.

Je schrijft je in op Commercie, dat komt ook op je onderwijsovereenkomst te staan. Halverwege het eerste leerjaar wordt de keuze gemaakt welk opleidingstraject het best bij je past.

Als commercieel medewerker verkoop je producten of diensten, ben je de telefonische vraagbaak van het bedrijf en verzorg je het interne ordertraject. In opdracht van je leidinggevende onderzoek je ontwikkelingen in de markt en verwerk je deze tot voorstellen. Ook onderhoud je relaties met de account.

Je denkt met de klant mee. Je kent de markt en je accounts goed en je geeft advies op maat. Je stelt offertes en orderbevestigingen op, informeert je accounts over eventuele vertragingen in de levering en bij productwijzigingen. Ook handel je klachten af en voer je promotieactiviteiten uit.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Economie
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde, economie of tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Je stage is een verplicht onderdeel van je beroepsopleiding waarin je de theorie, die (meestal) op school is geleerd, in de praktijk gaat toepassen. Daarbij doe je belangrijke werkervaring op.

Als commercieel medewerker loop je aan het einde van het eerste leerjaar tien weken stage. In het tweede leerjaar loop je nog eens twintig weken stage. Tijdens de stageperiodes ben je een gedeelte van de week op school bezig met de terugkoppeling van de stage(opdrachten) en de voorbereiding op examens.

In je stagebedrijf word je door een praktijkopleider van het bedrijf en een stagebegeleider van school begeleid. Je mag alleen stage lopen bij bedrijven die voor jouw opleiding 'erkend' zijn. Kijk daarvoor op http://www.stagemarkt.nl/

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, inlevert of toont:
     o Paspoort
     o Identiteitsbewijs
     o Rijbewijs
     o Verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst.
  Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken