Commercieel medewerker combinatieroute

Student voert werkzaamheden uit achter computer Student voert werkzaamheden uit achter computer Student voert werkzaamheden uit achter computer

Commercieel medewerker combinatieroute

In het kort

​Ben jij een verkooptalent of wil je dat graag worden? Dan is de mbo-opleiding commercieel medewerker combinatieroute iets voor jou! Tijdens de opleiding combineer je een bol- en bbl-opleiding.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25874

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over het in de markt zetten van producten en diensten! In de markt zetten betekent producten of diensten klaarmaken om te verkopen aan (nieuwe) klanten. Je gaat aan de slag met marktonderzoek, verkoopvaardigheden en marketing. Ook leer je meer over het onderhouden van (klant)relaties, het afhandelen van offertes en orders en het doen van de (verkoop)administratie. Kort gezegd: tijdens deze commerciële opleiding leer je alles over het succesvol verkopen van producten of diensten.

Bij de opleiding commercieel medewerker combinatieroute wordt er niet met vakken, toetsen en cijfers gewerkt. Maar met modules. Tijdens iedere module staat er een ander onderwerp uit het beroep centraal. Natuurlijk krijg je wel les in Nederlands, rekenen en burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Deze mbo-opleiding tot commercieel medewerker is een combinatie van een bbl- en bol-opleiding. Het eerste leerjaar volg je de opleiding als een bol-opleiding. Vijf dagen in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan modules en opdrachten. Vanaf het tweede leerjaar volg je een bbl-opleiding. Dan werk je drie of vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en kom je één dag in de week naar het Koning Willem I College.

In het eerste jaar van de opleiding commercieel medewerker combinatieroute ligt de focus op jouw talenten en ambities, de wereld van verkoop aan particulieren en bedrijven en behoeften van klanten. Je leert welk traject de klant aflegt van het moment van interesse voor een product of dienst, tot het moment dat de klant er gebruik van maakt. In modules ga je aan de slag met vragen uit de praktijk. Welke modules je volgt kies je zelf. Weet je al welke richting je op wil? Dan kies je voor modules gericht op jouw keuze. Weet je het nog niet precies? Dan heb je alle ruimte om te verkennen wat bij jou past.

​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​Op school ben je veel in en met de praktijk bezig. Op het Koning Willem I College oefen je, samen met klasgenoten, met het maken van prijsberekeningen, het voeren van verkoopgesprekken en het bedenken van verkoop- en marketingacties. Ook volg je workshops en komen gastsprekers uit het bedrijfsleven hun ervaringen delen. Zo leer je pas echt van de praktijk!

Vanaf het tweede leerjaar werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld! Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.​

Om te kunnen starten bij een leerwerkplek heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​Met een mbo-diploma van deze commerciële opleiding op zak kun je meteen aan de slag. Als commercieel medewerker op de verkoopafdeling van een business-to-business bedrijf bijvoorbeeld! Een business-to-business bedrijf verkoopt producten of diensten aan bedrijven. Maar je kunt ook aan de slag bij een bedrijf welke producten of diensten verkoopt aan consumenten.​

​Je hebt verschillende verantwoordelijkheden. Jij zorgt voor de verkoop van de producten of diensten van het bedrijf waar je werkt. In opdracht van jouw leidinggevende voer je onderzoek uit over de ontwikkelingen in de markt. Vervolgens maak je een plan hoe jullie kunnen inspelen op deze ontwikkelingen. Ook voer je communicatie- en marketingwerkzaamheden uit en onderhoud je het contact met klanten. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Vanaf leerjaar 2 betaal cursusgeld in plaats van lesgeld. De hoogte van het cursusgeld wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid.
Leerjaar 1 € 115,-
Leerjaar 2 € 40,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig: 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 

Wil je de opleiding tot commercieel medewerker volgen als:

  • volledige bbl-opleiding? Dat is mogelijk op onze locatie 's-Hertogenbosch, Vlijmenseweg. Meer informatie over die opleiding vind je hier
  • volledige bol-opleiding? Dat is mogelijk op onze locaties Oss, Euterpelaan en Veghel, Muntelaar. Meer informatie over die opleiding vind je hier

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopOnderhouden (klant)relaties
AVO-pleinNederlands en rekenen
Lunch
pauze
ModuleopdrachtKlantprofiel uitwerken
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten bekijken verkoopcijfers van een product op laptop
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De opleiding commercieel medewerker combinatieroute is een perfecte combinatie van theorie en praktijk. Het eerste jaar van deze mbo-opleiding ben je veel met de theorie bezig. Vanaf het tweede leerjaar staat de praktijk meer centraal.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,8
6,3 landelijk
Geslaagde studenten 91%
67% landelijk
Afgestudeerden met werk -
83% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024