Opleiding zelfstandig werkend kok (bbl)

Gerechten bereiden – Zelfstandig werken – Plannen - Organiseren – Samenwerken – Menu’s samenstellen – Inkopen - Administratie – Hygiëne – Onregelmatige werktijden - Stressbestendig - Kostprijsberekeni

Beschrijving van de opleiding

Dit is een top­oplei­ding!

Zegel topopleiding

Wat ga ik leren?

Tijdens de opleiding kom je één dag in de week naar het Koning Willem I College. Iedereen binnen de Middelbare Horeca School werkt volgens de filosofie van Dutch Cuisine. Deze filosofie passen veel topkoks toe in hun bedrijf. Dutch Cuisine wil de Nederlandse eetcultuur bevorderen.
De overige dagen (minimaal 24 uur per week) werk je bij een erkend leerbedrijf. 
Deze opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met het bedrijfsleven. De kwaliteit van opleiden en begeleiden wordt goed bewaakt, zowel bij het bedrijf als op school. 

Tijdens de opleiding krijg je theorie- en demonstratielessen. De theorielessen ondersteunen de praktijk in je leerbedrijf, zodat je alle kennis direct kunt gebruiken. Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je moet drie keuzedelen afronden.

In het Theater van de Smaak krijg je lessen gastronomie. Dit is de plaats waar wijn en spijs elkaar weten te vinden. De bereide gerechten worden met diverse wijnen geproefd en in smaakprofielen gezet. Deze lessen worden soms gegeven met de studenten Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw.

Wat moet je er voor kunnen/willen leren?

  • Voor dit beroep moet je van koken houden.
  • Zelfstandig, zorgvuldig en hygiënisch werken.
  • Creatief en ondernemend zijn.
  • Goed werken in teamverband.
  • Goed omgaan met afwisseling in werkdruk en werktijden. Vaak werk je op tijden dat andere mensen vrij zijn, ook op school.
     
Opleiding zelfstandig werkend kok (bbl) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Koken is je lust en je leven! Als zelfstandig werkend kok is het je taak de werkzaamheden in de keuken van een restaurant te plannen, te leiden en uit te voeren. Dit doe je onder verantwoordelijkheid van een chef.

Als zelfstandig werkend kok bereid je alle gerechten zelfstandig. Je bedenkt nieuwe gerechten en recepten en denkt mee over de menukaart. 

Werken in de horeca is uitdagend, passievol en iedere dag anders! Natuurlijk is werken in de avonden, weekenden en op feestdagen een vereiste. Je ben in staat om, vooral in piektijden, onder druk te werken. Een goede fysieke gezondheid is van belang.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Economie
  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Techniek of Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Verwant diploma op niveau 2. Heb je het diploma kok niveau 2, dan is een versneld traject mogelijk

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.
 

Wat doe ik tijdens de beroepspraktijkvorming?

Je komt één dag per week naar school. De overige dagen van de week werk je (minimaal 24 uur) bij een erkend leerbedrijf. De school kan je helpen bij het vinden van een bpv-bedrijf. Om met de opleiding te mogen starten, moet je een arbeidscontract hebben bij een erkend leerbedrijf. 
Tijdens de opleiding is er elke tien weken een digitale terugkoppeling met school over je voortgang in de bpv.

Een afgeronde bpv is voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens in het laatste leerjaar.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 4.

Hoe meld ik me aan?

BBL = Beroeps Begeleidende Leerweg
Dit is een combinatie van leren op school en werken in een bedrijf.

  • Om te kunnen starten met de opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op: http://www.stagemarkt.nl/
  • Een leerbedrijf dat niet erkend is, kan contact opnemen met de brancheorganisatie om erkenning aan te vragen.
  • Je kunt je aanmelden voor de opleiding, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt. Geef de gegevens van je werkgever daarom zo spoedig mogelijk door via: info@kw1c.nl
  • Let op: zonder werk kun je niet starten met de opleiding!
  • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, afgeeft of toont:
    o Paspoort
    o Identiteitsbewijs
    o Rijbewijs
    o Verblijfsvergunning
  • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
  • Zit je nu nog op het vmbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken