Allround laborant

Chemisch Fysisch Analist 01

Allround laborant

Algemene informatie

Niveau 3
Leerweg bbl
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 25044

Locatie

Oss Euterpelaan

De opleiding duurt tweeëneenhalf jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen. 

Na de opleiding weet je dus precies wat laboratoriumwerk van je vraagt en hoe je onderzoekt doet. Kortom: je bent klaar voor het échte werk! Je leert de belangrijkste taken van een allround laborant goed uitvoeren. Denk hierbij aan:

  • planningen en plannen van aanpak maken
  • registreren van het te onderzoeken materiaal
  • voorbereiden van het onderzoek en uitvoeren van basisanalyses
  • beoordelen van de resultaten en deze verwerken in rapportages
  • onderhouden van werkplek en de apparatuur. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Als allround laborant onderzoek je stoffen in een laboratorium. Je controleert bijvoorbeeld de kwaliteit van melk in een zuivelfabriek of onderzoekt een nieuwe waterafstotende textielsoort. Je werkt daarbij volgens vaste patronen. Het is namelijk belangrijk dat je alle tests op dezelfde manier uitvoert. Alleen dan kun je de resultaten goed met elkaar vergelijken! 

Naast je gestructureerde werkwijze bestaat je ‘gereedschapskist’ meestal uit een microscoop, een computer en analyseapparatuur. Je werkt weliswaar zelfstandig, maar je overlegt regelmatig met je collega’s over jullie werkzaamheden en bevindingen. Samen doen jullie allerlei onderzoeken, bijvoorbeeld in het laboratorium van een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Of je kiest voor de milieusector, de voedingsmiddelenindustrie of de chemische industrie. 

Een bbl-opleiding is altijd een combinatie van leren op school en werken in een bedrijf. Je komt één dag in de week naar het Koning Willem I College. De overige dagen - minimaal 24 uur per week - werk je in een erkend leerbedrijf aan je beroepspraktijkvorming (bpv). Om te mogen starten met de opleiding moet je een arbeidscontract hebben bij een erkend bpv-bedrijf. 

Kijk op www.stagemarkt.nl voor een erkend leerbedrijf.  

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op "Aanmelden voor deze opleiding" en volg de stappen.

Let op! Om te kunnen starten met een bbl-opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
- -
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
- -
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Allround laborant - -
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Allround laborant
Kans op leerbaan
Allround laborant
Startsalaris
uurloon
Allround laborant - -

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemende leerweg of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • Mbo-diploma niveau 2

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleidingen niveau 4

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 654,-
Leerjaar 1 € 410,-

Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Laboratorium Tirza KW1C

Tirza vertelt

Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet! Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief.

Oud-student Tirza vertelt er alles over!

Je leest het hier!

  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters