Allround montagemedewerker houttechniek

Student zaagt stuk hout op maat met behulp van machine Student zaagt stuk hout op maat met behulp van machine Student zaagt stuk hout op maat met behulp van machine

Allround montagemedewerker houttechniek

In het kort

Word je blij van zagen, frezen, timmeren en lijmen? En wil je aan de slag met hout? Dan is de opleiding allround montagemedewerker houttechniek echt wat voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25585
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het voorbereiden en samen stellen van houten onderdelen voor kantoren, huizen en andere gebouwen! Waar je tijdens de opleiding montagemedewerker houttechniek de basis leert, ga je tijdens deze opleiding aan de slag met werkzaamheden die iets meer kennis en vaardigheden nodig hebben. Je leert het maken van onder andere prefab wanden en kozijnen. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren heb je machines nodig. Je leert welke machines dit zijn én hoe je de machines moet gebruiken. En je leert hoe je collega’s het beste kunt begeleiden en aansturen. Kort gezegd: alles zodat jouw houten constructies een knap staaltje vakmanschap worden!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding allround montagemedewerker houttechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze opleiding houtbewerking leer je vanaf dag één het beroep goed kennen. Je volgt theorielessen én praktijklessen op het Koning Willem I College. De nadruk ligt op de praktijk. Dit betekent dat je tijdens de opleiding vooral met je handen werkt. Je gaat aan de slag met houtbewerking, technieken, machines en materialen. En de kennis toepassen in de praktijk? Dat doe je door het werken in projecten én tijdens de momenten dat je stage loopt. 

De hele dag in de klaslokaal zitten? Juist niet!

Op school ben je veel bezig in én met de praktijk. Samen met andere studenten oefen je het lezen van tekeningen en het uitzetten van verschillende maten. Ook ga je aan de slag met het bewerken van houtmaterialen en het samenstellen van onderdelen. Wist je dat we op het Koning Willem I College een werkplaats hebben? Daar volg je de praktijklessen. De werkplaats is zo ingericht dat jij alles leert wat nodig is!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.​

Met een mbo-diploma van de opleiding allround montagemedewerker houttechniek op zak kun je aan de slag als allround montagemedewerker in de timmerindustrie. Bij een timmerfabriek of timmerwerkplaats bijvoorbeeld. Jij bent dé houtspecialist. Je maakt en monteert kozijnen, ramen en deuren. Maar ook de montage van vloeren, daken en gevels kent geen geheimen voor jou.

Zo maak je de ene dag een hulp- en ondersteuningsconstructies. De volgende dag verwijder je de gemaakte constructieonderdelen. Maar je begint altijd met het voorbereiden van jouw werkplek. Alleen of in een team werk je aan opdrachten. Je bepaalt zelf hoe je te werk gaat. In jouw werk ben je netjes, nauwkeurig en je controleert regelmatig jouw werk of dat van collega’s. Er moet natuurlijk wel een deur passen in het kozijn wat je maakt. Tijdens je werk houd je rekening met de veiligheidsinstructies en kwaliteitseisen én begeleid je collega’s.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 800,-
Leerjaar 2 € 100,-
Leerjaar 3 € 100,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Dinsdag
TheorielesCAD tekenen
PraktijklesCAD tekenen
Nederlands  
Lunch
pauze
Generiek rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student bewerkt stuk hout in werkplaats
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een allround montagemedewerker houttechniek leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 60% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,1 landelijk
Geslaagde studenten -
83% landelijk
Afgestudeerden met werk -
96% landelijk
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024