Montagemedewerker houttechniek

Student meubelmaker maakt net gemaakt meubel schoon Student meubelmaker maakt net gemaakt meubel schoon Student meubelmaker maakt net gemaakt meubel schoon

Montagemedewerker houttechniek

In het kort

Word je blij van zagen, frezen, timmeren en lijmen? En wil je aan de slag met hout? Dan is de opleiding montagemedewerker houttechniek echt wat voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25583
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het voorbereiden en samen stellen van houten onderdelen voor kantoren, huizen en andere gebouwen. Voorbeelden van houten onderdelen zijn prefab wanden, raamkozijnen en deurkozijnen. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren heb je machines nodig. Je leert welke machines dit zijn én hoe je de machines moet gebruiken. Ook leer je alles over het werken volgens veiligheidsinstructies en de juiste kwaliteitseisen. Kort gezegd: alles zodat jouw houten constructies een knap staaltje vakmanschap worden!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding montagemedewerker houttechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze opleiding houtbewerking leer je vanaf dag één het beroep goed kennen. Je volgt theorielessen én praktijklessen op het Koning Willem I College. De nadruk ligt op de praktijk. Dit betekent dat je tijdens de opleiding vooral met je handen werkt. Je gaat aan de slag met houtbewerking, technieken, machines en materialen. En de kennis toepassen in de praktijk? Dat doe je door het werken in projecten én tijdens de momenten dat je stage loopt. 

De hele dag in de klaslokaal zitten? Juist niet!

Op school ben je veel bezig in én met de praktijk. Samen met andere studenten oefen je het lezen van tekeningen en het uitzetten van verschillende maten. Ook ga je aan de slag met het bewerken van houtmaterialen en het samenstellen van onderdelen. Wist je dat we op het Koning Willem I College een werkplaats hebben? Daar volg je de praktijklessen. De werkplaats is zo ingericht dat jij alles leert wat nodig is!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.​

Kansen genoeg! Als montagemedewerker in de timmerindustrie kun je aan de slag bij een timmerfabriek of timmerwerkplaats. Je maakt en monteert kozijnen, ramen en deuren. Maar ook de montage van vloeren, daken en gevels kent geen geheimen voor jou.

Iedere dag is verschillend. Zo maak je de ene dag hulp- en ondersteuningsconstructies. De volgende dag verwijder je al gemaakte constructieonderdelen. Maar je begint altijd met het voorbereiden van jouw werkplek. Vaak werk je in opdrachten. Kleine opdrachten voer je zelfstandig uit, terwijl je bij grote opdrachten hulp krijgt van collega’s. Je werkt netjes en nauwkeurig. Daarom controleer je regelmatig of alles nog klopt. Er moet natuurlijk wel een deur passen in het kozijn wat je maakt. Ook houd je tijdens je werk rekening met de veiligheidsinstructies en kwaliteitseisen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 600,-
Leerjaar 2 € 100,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Dinsdag
PraktijklesCAD tekenen
TheorielesWerken met machines
Lunch
pauze
Nederlands  
Vaktechnisch rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student schuurt net gemaakt houten frame
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De meeste tijd van de opleiding montagemedewerker houttechniek, zo'n 60%, besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,3 landelijk
Geslaagde studenten -
79% landelijk
Afgestudeerden met werk -
95% landelijk
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024