Technisch specialist Autotechniek

Docent geeft uitleg aan studenten over de werking van een elektrische auto Docent geeft uitleg aan studenten over de werking van een elektrische auto Docent geeft uitleg aan studenten over de werking van een elektrische auto

Technisch specialist Autotechniek

In het kort

Sleutel je graag aan auto's en wil je hier jouw beroep van maken? Kijk dan eens naar deze mbo-opleiding technisch specialist personenauto's bol!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25670
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over de iets moeilijkere mechanische en elektrotechnische storingen bij personenauto's! Je gaat aan de slag met computersystemen in auto's, het stellen van diagnoses en het werken met meet- en andere specialistische apparatuur. Ook leer je alles over technische informatie van personenauto's, het uitvoeren van complexe reparaties en motormanagementsystemen. Als technisch specialist autotechniek werk je niet alleen in de werkplaats, maar je voert ook werkzaamheden uit op kantoor. Daarom ga je ook aan de slag met communicatie, het doen van de administratie en het verbeteren van werkprocessen in de werkplaats. Kort gezegd: je leert alles zodat jij straks dé technisch specialist op het gebied van autotechniek bent.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technisch specialist autotechniek bol.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

​​Tijdens deze technisch specialist personenauto's opleiding leer je vanaf dag één het beroep goed kennen. Je volgt theorielessen én praktijklessen op het Koning Willem I College. Je gaat aan de slag met theoretische leerstof van motoren, elektro, elektronica en voertuigentechniek. En de kennis toepassen in de praktijk? Dat doe je door het werken in projecten én tijdens de momenten dat je stage loopt.

De hele dag in de klaslokaal zitten? Juist niet!

Op school ga je, alleen of in een groep, in de praktijk aan de slag met onder andere elektronica, motorvoertuigentechniek en motormanagementsystemen. Ook werk je aan projecten. Wist je dat we op het Koning Willem I College een échte werkplaats hebben? Daar volg je de praktijklessen. De werkplaats is zo ingericht dat jij alles leert wat nodig is!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van deze mbo-opleiding technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen op zak kun je meteen als technisch specialist autotechniek aan de slag. Bij een autogarage, autodealer of mechanisatiebedrijf bijvoorbeeld. Jij bent dé technisch specialist op het gebied van personenauto's.

Tijdens jouw werkzaamheden ben je verantwoordelijk voor het stellen van complexe diagnoses, het uitvoeren van complexere reparaties en het monteren van elektronische onderdelen. Naast het werken in de werkplaats voer je ook administratieve taken uit. Je maakt de planning, verdeelt de taken, plaatst bestellingen en je neemt deel aan werkoverleggen. En niet te vergeten: jij bent het aanspreekpunt van de klant! Je overlegt met de klant en geeft advies.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 621,-
Leerjaar 2 € 439,-
Leerjaar 3 € 367,-
Leerjaar 4 € 370,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Voor het volgen van deze opleiding adviseren we om een laptop te kopen.

De officiële naam van deze opleiding is technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Maandag
Coaching  
TheorielesCommunicatie
Lunch
pauze
PraktijklesElektrotechniek
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student controleer spanning van motor in auto
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Om het beroep van een technisch specialist autotechniek goed te kunnen uitvoeren heb je veel theoretische kennis nodig. De meeste tijd van de opleiding besteed je dan ook aan de theorie. Ongeveer 40% van de opleiding besteed je in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 86%
65% landelijk
Afgestudeerden met werk -
93% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024