In het kort

Wil je aan de slag in een tandartspraktijk? Waar je patiënten ontvangt en de tandarts ondersteunt? Je leert het allemaal tijdens de mbo-opleiding tandartsassistent!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25699
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het ondersteunen van de tandarts tijdens behandelingen, hoe je ervoor zorgt dat de tandarts behandelingen makkelijk kan uitvoeren en het organiseren van de dagelijkse werkzaamheden in de praktijk. Denk aan welke behandelingen er zijn, hoe je daarbij het beste kunt assisteren en welke apparatuur en materialen er worden gebruikt. Ook leer je zelfstandig kleine behandelingen uit te voeren. Kortom, hoe je samen met de tandarts zorgt voor de beste tandzorg.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding tandartsassistent bol.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Bij de opleiding tandartsassistent wordt er thematische onderwijs aangeboden. Dit betekent dat je les krijgt in thema’s. Binnen één thema komen verschillende onderwerpen van het beroep aan bod. Aan het einde van een thema maak je een kennistoets en een praktijkopdracht.

Tijdens de lessen staat het thema centraal. Er wordt veel tijd besteed aan het geven van uitleg, oefenen en het stellen van vragen.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding ga je aan de slag in het praktijklokaal van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten oefen je met assisteren aan de stoel, het toepassen van hygiëne en het zelfstandig uitvoeren van behandelingen. Ook oefen je met het geven voorlichting en instructie én het uitvoeren van werkzaamheden aan de balie.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Het Koning Willem I College regelt de stageplaatsen voor jou.

Met een mbo-diploma tandartsassistent kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, orthodontist, kaakchirurg of een praktijk voor implantaten of tandvlees. Maar ook in een tandheelkundig centrum, ziekenhuis, verpleeghuis of bij een mondhygiënist. Je bereidt behandelingen voor, assisteert de tandarts tijdens behandelingen en beheert de materialen.

Je zorgt ervoor dat de ruimtes schoon blijven, maakt (vervolg)afspraken en verwerkt patiëntgegevens. Natuurlijk ben je er ook voor de patiënt. Je kunt je inleven en zorgt dat de patiënt gerust wordt gesteld. Klachten van patiënten schat je realistisch in en je gaat zorgvuldig met gegevens om. Als tandartsassistent hebt je een afwisselende baan. Je voert handelingen uit, maar zorgt ook voor de administratie.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 375,-
Leerjaar 2 ± € 240,-
Leerjaar 3 ± € 120,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Deze opleiding heeft maximaal 50 plaatsen.

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Een schooldag

Dag
Maandag
TandheelkundeTheorieles
Professioneel communiceren  
Lunch
pauze
TandheelkundePraktijkles
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Gebit controle op pop
45% Praktijk
55% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Theorie is de basis voor de opleiding tandartsassistent. De theorie zorgt ervoor dat je de praktijk goed kunt uitvoeren. Daarom ben je zo'n 45% van de tijd bezig in de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 70%
68% landelijk
Afgestudeerden met werk 91%
90% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024