AV-specialist / Filmmaker

Studenten nemen video's op met verschillende camera's Studenten nemen video's op met verschillende camera's Studenten nemen video's op met verschillende camera's

AV-specialist / Filmmaker

In het kort

Wil jij met jouw creativiteit pakkende beelden schieten en omtoveren tot een mooie film? Dan is onze mbo-opleiding av-specialist / filmmaker écht iets voor jou.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25717

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het maken van audiovisuele producties! Tijdens de opleiding ga je aan de slag met de theorie en praktijk van de camera, montage en het geluid. Maar je leert ook alles over film, digitale beeldbewerking en vormgeving. Met deze kennis vang je met jouw camera de beste beelden. Ook ga je aan de slag met plannen, organiseren en communiceren. Kort gezegd: je leert alles zodat jij straks de mooiste video’s en films kunt maken!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding av-specialist / filmmaker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Iedere schooljaar van deze mbo film-opleiding bestaat uit vier perioden van elk 10 weken. Naast de algemene vakken, volg je ook theorie- en praktijklessen, instructielessen en trainingen. Ook werk je aan opdrachten. Tijdens deze opdrachten produceer je, samen met andere studenten, audiovisuele projecten. Zo zet je alles wat je leert tijdens de theorielessen meteen op een creatieve wijze in!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding av-specialist / filmmaker werk je aan verschillende en vaak échte opdrachten op het Koning Willem I College. Een film maak je nooit alleen. Daarom staat samenwerken met andere studenten centraal. Bij ieder project worden de taken in de groep verdeeld en uitgevoerd. Soms bedien je de camera, de volgende keer ben je regisseur en de keer daarop verzorg je het geluid. Daarnaast volg je regelmatig een gastles van mensen uit het werkveld. Zo leer je meteen van de praktijk!

Vanaf leerjaar 2 loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van de mbo-opleiding av-specialist / filmmaker kun je meteen aan de slag. Je kunt ervoor kiezen om te gaan werken bij een fotostudio, reclamebureau, multimediabedrijf, theater, tv-studio of filmproductiebedrijf bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om als freelancer of zelfstandig av-specialist/filmmaker te gaan werken. Vaak word je dan door verschillende bedrijven ingehuurd voor projecten.

Als av-specialist / filmmaker maak je audiovisuele producties. De ideeën van een opdrachtgever vertaal je zo goed mogelijk naar beelden. Daarbij bereid je de opname voor, bedien je de camera tijdens de opname en verzorg je de montage. Daarna lever je het gemaakte product op. Meestal zit je in een team met een regisseur, geluidsman, verslaggever en/of producent. Je bent flexibel, creatief en neemt het initiatief. Je werkt vaak met mensen. Inleven in anderen is daarom geen probleem voor jou!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* € 1800,-
Leerjaar 2 € 120,-
Leerjaar 3 € 100,-
Leerjaar 4 € 100,-
*Kosten zijn inclusief de aanschaf van een laptop, software en boeken


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Deze opleiding heeft maximaal 55 plaatsen. 

Vanaf schooljaar 2024 – 2025 verandert de locatie van deze opleiding. De lessen vinden vanaf dat moment plaats op locatie ’s-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard.

Wist je dat?

Audiovisueel betekent ...

... om naar te kijken en naar te luisteren. Films, tv-programma's en de radio bijvoorbeeld!

Een schooldag

Dag
Maandag
InstructielesWerking van de camera
PraktijklesOpdracht met camera uitvoeren
Lunch
pauze
InstructielesMontage
PraktijklesMontage uitwerken
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Bedieningspaneel van geluid
65% Praktijk
35% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding av-specialist / filmmaker besteed je ongeveer 65% van de tijd in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met de theorie, welke je nodig hebt om de praktijk beter te kunnen begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
7 landelijk
Geslaagde studenten 62%
62% landelijk
Afgestudeerden met werk 82%
82% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024