Biologisch medisch analist

Studenten aan de slag met verschillende buisjes en vloeistoffen Studenten aan de slag met verschillende buisjes en vloeistoffen Studenten aan de slag met verschillende buisjes en vloeistoffen

Biologisch medisch analist

In het kort

Ga aan de slag met een microscoop en kom alles te weten over biomoleculen, cellen en (levend) organismen tijdens de opleiding biologisch medisch analist!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25953
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het analyseren van materiaal afkomstig van bacteriën, virussen en schimmels. Analyseren is een ander woord voor onderzoeken. Je leert hoe je het analysemateriaal aanneemt en registreert, hoe je biomoleculen onderzoekt en hoe je de resultaten van de analyses beoordeelt en verwerkt. Tijdens het uitvoeren van de analyses maak je gebruik van verschillende apparaten en materialen. Je leert hoe de apparaten en materialen werken, wanneer je ze gebruikt en natuurlijk hoe je de apparaten en materialen onderhoudt. Kortom, hoe je biologisch medische analyses in een laboratorium voorbereidt, uitvoert en beoordeelt.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding biologisch medisch analist mbo.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Als student van de mbo-opleiding biologisch medisch analist volg je een gespecialiseerd leertraject. Dit betekent dat er aan het begin van de opleiding gekeken wordt naar jouw situatie. Samen bekijken we welke vakken je gaat volgen en wat het beste aansluit bij jouw leerwerkplek. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.​

Met een diploma mbo biologisch medisch analist kun je aan de slag in een laboratorium van een ziekenhuis, universiteit of forensisch instituut. Maar je kunt ook gaan werken bij een bedrijf in de voedingsmiddelen- of chemische industrie. Je onderzoekt, signaleert afwijkingen en neemt beslissingen over de vervolgstappen.

Hoe cellen en organismen werken? Je wil dat gewoon weten! Met verschillende apparaten en materialen onderzoek je net zo lang tot je het antwoord hebt gevonden. Het ene moment stel je vast of materialen voldoen aan de gestelde eisen, het volgende moment help je mee bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Je maakt de planning, analyseert, beoordeelt en rapporteert over de uitkomsten van een onderzoek. Daarbij werk je geconcentreerd en volgens bepaalde richtlijnen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 410,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Ervaringen van (oud)-studenten


Nikki combineert techniek met medisch

“Ik wilde een opleiding volgen in de richting van techniek of het medische, maar wist nog niet precies welke opleiding bij mij zou passen.” Inmiddels is Nikki eerstejaars student van de mbo-opleiding biologisch medisch analist. Ze vertelt over haar opleidingskeuze.

Nikki Vogels | Student biologisch medisch analist

Lees meer
Student laboratorium voor kast met vloeistoffen

Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Oud-student Gijs vertelt er alles over!

Gijs Maassen | Oud-student laboratoriumtechniek

Lees meer
Student aan het werk in een laboratorium

Een schooldag

Dag
Woensdag
Algemene vakkenNederlands, Engels en rekenen
Lunch
pauze
PraktijklesBiologie
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student verdeelt vloeistof met behulp van een pipet
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding biologisch medisch analist besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, maar ook bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. De overige tijd besteed je aan de theorie.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,3 landelijk
Geslaagde studenten -
64% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024