Chemisch-fysisch analist

Studenten aan de slag met verschillende vloeistoffen in lab Studenten aan de slag met verschillende vloeistoffen in lab Studenten aan de slag met verschillende vloeistoffen in lab

Chemisch-fysisch analist

In het kort

​Leer alles over het onderzoeken van natuurkundige en chemische eigenschappen van verschillende ingrediënten tijdens de mbo-opleiding chemisch-fysisch analist.​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25952
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het analyseren van materialen op natuurkundige en chemische eigenschappen. Analyseren is een ander woord voor onderzoeken. Je leert hoe je monsters van materialen aanneemt en registreert, welk onderzoek wanneer nodig is en hoe je de resultaten van het onderzoek beoordeelt en verwerkt. Tijdens het uitvoeren van een onderzoek maak je vaak gebruik van computers, maar je leert ook hoe je onderzoeken met de hand uitvoert. Kort gezegd: hoe je natuurkundig en chemisch onderzoek in een laboratorium voorbereidt, uitvoert en beoordeelt.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding chemisch-fysisch analist mbo.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Als student van de mbo-opleiding chemisch-fysisch analist volg je een gespecialiseerd leertraject. Dit betekent dat er aan het begin van de opleiding gekeken wordt naar jouw situatie. Samen bekijken we welke vakken je gaat volgen en wat het beste aansluit bij jouw leerwerkplek. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.​

Met een diploma van de opleiding chemisch-fysisch analist kun je aan de slag in een laboratorium, onderzoekscentrum, farmaceutisch bedrijf of keuringsdienst. Je analyseert, signaleert afwijkingen en neemt beslissingen over de vervolgstappen.

Uit welke ingrediënten een paracetamol bestaat? Dat weet je precies! Samenstellingen van geneesmiddelen, eten en cosmeticaproducten én de kwaliteitseisen daarvan zijn voor jou geen geheim. Tijdens je werk onderzoek je of een product aan de juiste eisen voldoet. Daarbij zorg je ervoor dat er geen gevaarlijk situaties kunnen ontstaan. Je maakt een plan van aanpak, onderzoekt en beoordeelt de uitkomsten van een onderzoek. Je werkt geconcentreerd en zelfstandig. Maar natuurlijk kun je altijd hulp vragen aan collega's.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 410,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Ervaringen van (oud)-studenten


Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Tirza en Gijs, twee jongvolwassenen in deze industrie vertellen enthousiast over het vak en het werk in deze branche.

Tirza Bruurmijn | Oud-student laboratoriumtechniek

Lees meer
Student aan het werk in een laboratorium

Een schooldag

Dag
Woensdag
Algemene vakkenNederlands, Engels en rekenen
Lunch
pauze
PraktijklesChemie
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student chemisch fysisch analist onderzoekt verschillende vloeistoffen
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding chemisch-fysisch analist besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, maar ook bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. De overige tijd besteed je aan de theorie.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,3 landelijk
Geslaagde studenten -
64% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024