Helpende zorg en welzijn / praktijkgestuurd leren

Student leert cliënt helpen bij het poetsen van de tanden Student leert cliënt helpen bij het poetsen van de tanden Student leert cliënt helpen bij het poetsen van de tanden

Helpende zorg en welzijn / praktijkgestuurd leren

In het kort

Wil je graag mensen ondersteunen op het gebied van wonen, huishouden en persoonlijke verzorging? En wil je graag vanuit de praktijk leren? Dan is deze helpende zorg en welzijn opleiding iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25960

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het helpen van mensen bij wonen en het huishouden! De mensen met wie je werkt heten cliënten. Je leert hoe je cliënten goed kunt helpen op het gebied van voeding, verzorging en het deelnemen aan uitstapjes en activiteiten. Zo ga je tijdens de opleiding aan de slag met hoe je cliënten ondersteunt bij de persoonlijke verzorging, het schoonmaken van woonruimtes en het bespreken van activiteiten. Ook leer je om een aanspreekpunt te zijn, communiceren en hoe je in jouw werkzaamheden de cliënt op nummer 1 zet. Kort gezegd: je leert alles zodat je het leven van jouw cliënten een stukje makkelijker maakt!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding helpende zorg en welzijn / praktijkgestuurd leren.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze zorg en welzijn opleiding leer je door te doen. Je begint in de praktijk. Daar doe je ervaringen op en kom je situaties tegen. Deze praktijkervaringen en situaties bepalen vervolgens wat je wanneer leert als je op school komt. Meer informatie over praktijkgestuurd leren vind je hier.

Alles wat je leert houd je bij en verzamel je. Daarmee laat je zien wat je allemaal kan. Zo’n verzameling noem je een portfolio. Je portfolio bespreek je iedere week op school, maar ook bij de instelling waar je praktijkervaring opdoet. Met hen bespreek je wat je wanneer leert. Je leert op jouw eigen tempo. Samen zorgen we ervoor dat je alles leert wat nodig is voor het behalen van het diploma!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding helpende zorg en welzijn / praktijkgestuurd leren ben je veel in en met de praktijk bezig. Je komt twee dagen per week naar het Koning Willem I College. Op deze dagen bespreek je met jouw coach de ervaringen in de praktijk. Samen bepaal je wat je gaat leren. Wanneer je op school bent volg je theorie- en praktijklessen.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo-opleiding helpende zorg en welzijn / praktijkgestuurd leren op zak kun je meteen aan de slag! In de thuiszorg, een verzorgingshuis, verpleeghuis of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking bijvoorbeeld. 

Tijdens jouw werk help je mensen die sommige dingen niet meer alleen kunnen. Zo ondersteun je bijvoorbeeld bij de persoonlijke verzorging, het huishouden, het bereiden van maaltijden en bij activiteiten. Je stimuleert de mensen met wie je werkt om nog zoveel mogelijk zelf dingen te ondernemen. Je hebt veel geduld, respect voor anderen en je houdt rekening met de privacy van jouw cliënten. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 399,-
Leerjaar 2 € 78,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Een schooldag

Dag
Woensdag
PraktijklesZorg
TheorielesZorg
Lunch
pauze
Nederlands  
Burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student helpende zorg en welzijn helpt cliënt met persoonlijke verzorging
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding helpende zorg en welzijn / praktijkgestuurd leren besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je tijdens de lessen op het Koning Willem I College en wanneer je stage loopt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 79%
71% landelijk
Afgestudeerden met werk -
69% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024