Mediaredactiemedewerker

Studenten achter laptop Studenten achter laptop Studenten achter laptop

Mediaredactiemedewerker

In het kort

Maak jij straks die mooie media-uitingen zoals artikelen en filmpjes? Met de mbo-opleiding mediaredactiemedewerker leer je het verzamelen, maken en bewerken van content als tekst, beeld, geluid en video.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25882

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over het verzamelen, maken en bewerken van tekst, beeld, geluid en video! Daarbij ga je aan de slag met de verschillende onderwerpen van journalistiek. Zo leer je interessante (nieuws)verhalen creëren, hoe je creatief, onderzoekend en kritisch nadenkt over maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen en hoe je verschillende doelgroepen het beste kunt aanspreken en bereiken. Kort gezegd: tijdens deze mbo-opleiding journalistiek leer je alles over de wereld van media, content creatie en communicatie!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding mediaredactiemedewerker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

​Tijdens deze opleiding mbo-journalistiek in Noord-Brabant leer je vooral door te doen! Zo ga je aan de slag met het maken van videoreportages, interviews, artikelen, printuitingen en podcasts. En daar komt meer bij kijken dan je denkt. Je maakt en bewerkt de door jou gemaakte content en zorgt dat de content wordt gepubliceerd. Daarbij treed je soms ook buiten jouw comfortzone; tijdens de opleiding mediaredactiemedewerker komt het regelmatig voor dat je verschillende mensen moet aanspreken om te interviewen!​

​​​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​Tijdens de opleiding mediaredactiemedewerker krijg je elke week een nieuwsquiz, maak je met medestudenten een podcast, interview je mensen voor een bepaald onderwerp of fotografeer je op straat. Daarnaast volg je regelmatig een gastles van inspirerende mensen uit het werkveld op het Koning Willem I College. Of je werkt aan een opdracht voor een interne of externe opdrachtgever, volop afwisseling dus!​

​​​Vanaf het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

​Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.​

​Na het afronden van deze mbo-opleiding mediaredactiemedewerker kun je meteen aan de slag. Bij een uitgeverij, drukkerij, dagblad, radio- of tv-omroep bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om te gaan werken bij een multimediabedrijf, AV-bedrijf, reclamebureau, ontwerpstudio of de marketing- en communicatieafdeling van een bedrijf. Of je begint jouw eigen onderneming. Volop mogelijkheden!

​Tijdens jouw werk maak, bewerk en publiceer je verschillende media-uitingen. Je ontvangt een opdracht, zorgt dat je alle informatie hebt om aan de slag te gaan en vervolgens regel je jouw werkzaamheden. Je onderzoekt, plant afspraken, verzamelt de juiste informatie en zorgt dat de gemaakte content gereed is voor publicatie. Je werkt met tekst, beeld, video en audio. Geen dag is hetzelfde!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 290,-
Leerjaar 2 € 231,-
Leerjaar 3 € 50,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 50,-
Leerjaar 2 € 50,-
Leerjaar 3 € 50,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Vanaf schooljaar 2024 – 2025 verandert de locatie van deze opleiding. De lessen vinden vanaf dat moment plaats op locatie ’s-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard.

Een schooldag

Dag
Dinsdag
PraktijklesRedactie
Nederlands  
Lunch
pauze
TheorielesJournalistieke vaardigheden
PraktijklesBeeld
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten mediaredactiemedewerker schrijven een nieuwsartikel
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 60% van de opleiding mediaredactiemedewerker besteed je in en aan de praktijk. In de tijd dat je naar school komt ben je vaak onderweg voor het maken van content bijvoorbeeld.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,1
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 55%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
81% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024