Middenkaderfunctionaris bouw / Architectuur

Studenten architectuur bij hun maquettes van huizen Studenten architectuur bij hun maquettes van huizen Studenten architectuur bij hun maquettes van huizen

Middenkaderfunctionaris bouw / Architectuur

In het kort

Word jij blij van het maken van bouwtekeningen en het ontwerpen van gebouwen? Vind je het leuk om technische uitdagingen aan te gaan? Kies dan voor de mbo-opleiding middenkaderfunctionaris bouw / architectuur!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25870

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het ontwerpen van ruimtes en gebouwen. De opleiding middenkaderfunctionaris bouw / architectuur richt zich voor een groot deel op techniek met een specialisatie naar teken- en presentatietechnieken. Dit betekent dat je leert ontwerpen met behulp van handtekenen en programma’s als AutoCAD, Revit en SketchUp. Ook ga je aan de slag met het maken van bouwtekeningen en maquettes, presenteren en met welke wetten, regels en eisen je rekening moet houden tijdens het ontwerpproces. Kortom: je leert het bedenken en uitwerken van gebouwen en ruimtes zodat ze daarna goed en duurzaam gebouwd kunnen worden!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke onderdelen die horen bij de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / architectuur.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze mbo-opleiding architectuur wordt aangeboden in projectvorm. Vanaf het begin werk je aan projecten die je helemaal uitwerkt. De projecten zijn gericht op de praktijk, realistisch en soms zijn het projecten met echte opdrachtgevers. De theorie en vaardigheden leer je vanuit de verschillende projecten waar je aan deelneemt.

Elk project bestaat uit ongeveer 20 opdrachten. Heb je al deze opdrachten met goed resultaat afgerond? Dan heb je het project behaald. Welke theorievakken je krijgt hangt af van het project waar je aan werkt. Ben je bijvoorbeeld bezig met een project waarin je de gevel moet ontwerpen? Dan krijg je in de theorieles uitleg over verschillende soorten gevelvormen en materialen.

Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / architectuur behaal je studiepunten. Het totaal aantal studiepunten dat je behaalt, bepaalt of je overgaat naar het volgende leerjaar.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens deze mbo-opleiding tot architect werk je, samen met andere studenten of alleen, aan verschillende opdrachten binnen een project. Dit doe je in een open leeromgeving op het Koning Willem I College. Dit is een grote ruimte, waar je naast het werk aan jouw laptop, ook gebruik kunt maken van 3D-printers, VR-brillen en lasermachines. Af en toe breng je een bezoek aan bedrijven óf bedrijven komen een gastles geven. Zo kun je vast zien hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Kies je ervoor om bijvoorbeeld bij een aannemer stage te lopen? Dan is het belangrijk dat je in het bezit bent van een B-VCA of VOL-VCA certificaat. Met dit certificaat laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu in de bouw. In het eerste leerjaar van deze opleiding bieden we je de mogelijkheid om dit certificaat te halen.

Na het afronden van deze opleiding mbo architectuur kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven. Bijvoorbeeld bij een architectenbureau, aannemer, ingenieursbureau, projectontwikkelaar of de overheid.

Alles wat gebouwd of verbouwd wordt, moet eerst worden bedacht en nauwkeurig worden uitgewerkt. Daar houd jij je mee bezig! Je bedenkt, ontwerpt en maakt jouw ontwerpen visueel. De vormgeving en techniek van gebouwen wordt steeds belangrijker. Daarbij is het van belang dat een gebouw of ruimte comfortabel en duurzaam is én past binnen de stedelijke omgeving. En dat is nou precies waar jij aan werkt. Naast ontwerpen presenteer je ook regelmatig jouw ideeën aan collega’s en klanten.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* € 1500,-
Leerjaar 2 € 100,-
Leerjaar 3 € 100,-
Leerjaar 4 € 50,-
*Kosten zijn inclusief de aanschaf van een laptop


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 80,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-
Leerjaar 4 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Woensdag
Projectles  
Rekenen  
Lunch
pauze
GastlesMedewerkers van een architectenbureau komen vertellen over hun nieuwste project
Projectles  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten berekenen de afmetingen van een zelf ontworpen gebouw
65% Praktijk
35% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 65% van de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / architectuur besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie, welke je helpt de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 79%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024