Middenkaderfunctionaris bouw / Bouwkunde

Docent helpt student met het maken van een schets voor een gebouw Docent helpt student met het maken van een schets voor een gebouw Docent helpt student met het maken van een schets voor een gebouw

Middenkaderfunctionaris bouw / Bouwkunde

In het kort

Houd je van alles dat met het bouwen van een gebouw te maken heeft? Zoals ontwerpen uitwerken en collega’s op de bouwplaats aansturen? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / bouwkunde iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25870

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het voorbereiden en uitvoeren van bouwprojecten. Van (nieuwbouw)woningen tot aan scholen en van kantoren tot aan bedrijfshallen. Je leert het maken van berekeningen, planningen en begrotingen. Maar je gaat ook aan de slag met welke wetten, regels en eisen er gelden in de bouw. En niet te vergeten: je leert het maken van bouwtekeningen. Daarom leer je tijdens deze opleiding ook werken met verschillende tekenprogramma’s zoals Autocad en Revit. Kort gezegd: je leert (grote) bouwprojecten voorbereiden zodat het project vervolgens goed verloopt!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / bouwkunde.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze bouwkunde mbo niveau 4 opleiding wordt aangeboden in projectvorm. De theorie en vaardigheden leer je vanuit verschillende projecten waar je aan deel neemt. Zo werk je aan projecten met onderwerpen als bouwkundige kennis, zorgwoningen, seriematige woningbouw en herbestemming. Wat er wel altijd hetzelfde blijft? Dat je steeds rekening houdt met duurzaam en energiezuinig bouwen.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / bouwkunde werk je, samen met andere studenten, aan verschillende projecten. Dit doe je in een open leeromgeving op het Koning Willem I College. Dit is een grote ruimte, waar je naast het werk aan jouw laptop, ook gebruik kunt maken van 3D-printers, VR-brillen en lasermachines. Maar je gaat ook aan de slag met onderzoek, plannen, organiseren, coördineren en het berekenen van constructies. En natuurlijk breng je af en toe een bezoek aan bedrijven. Dan kun jij vast zien hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven

Met een mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouw / bouwkunde op zak kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven. Bij een projectontwikkelaar, ontwerpbureau, aannemersbedrijf of bouwadviesbureau bijvoorbeeld. Je kunt onder andere aan de slag als werkvoorbereider, uitvoerder, opzichter, bouwkundig tekenaar of BIM-modelleur. 

Wat je dan precies doet is natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je gaat werken. Maar over het algemeen houd jij je bezig met het alles wat nodig is om een gebouw te bouwen, beheren en onderhouden. Je bent onder andere verantwoordelijk voor het uitwerken van ontwerpen, het uitvoeren van metingen, het bijhouden van de planning en de kosten én het aanleveren van de juiste tekeningen. Je bent overal bij betrokken, veel afwisseling dus!

Wil je graag specifiekere werkzaamheden uitvoeren? Kies er dan voor om bij een groter bedrijf te gaan werken. Bij een kleiner bedrijf is het takenpakket vaak breder.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* € 1500,-
Leerjaar 2 € 70,-
Leerjaar 3 € 50,-
Leerjaar 4 € 0,-
*Kosten zijn inclusief de aanschaf van een laptop


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 0,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-
Leerjaar 4 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Omdat de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / bouwkunde wordt aangeboden in projectvorm is het mogelijk om korter of juist langer over de opleiding te doen.

Een schooldag

Dag
Dinsdag
Coach les  
Engels  
Lunch
pauze
ProjectlesBouwkundige tekeningen
ProjectlesMaken technisch verslag
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Docent helpt student met het uitrekenen van maten voor een constructie
35% Praktijk
65% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De theorie is de basis! Daarom besteed je ongeveer 35% van de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / bouwkunde in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je om de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 79%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024