Middenkaderfunctionaris bouw / Commerciële bouwkunde

Docent geeft uitleg aan student over bouwtekeningen van een huis Docent geeft uitleg aan student over bouwtekeningen van een huis Docent geeft uitleg aan student over bouwtekeningen van een huis

Middenkaderfunctionaris bouw / Commerciële bouwkunde

In het kort

Droom jij van het ontwerpen van woningen of kantoren? Of het kopen en verkopen van panden? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / commerciële bouwkunde wat je zoekt!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25870

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het voorbereiden en uitvoeren van bouwprojecten in de commerciële sector. Van aankoop tot verkoop van gebouwen en van ontwikkelen van locaties tot aan het onderzoeken van de bouwmogelijkheden. Je leert het maken van berekeningen, planningen en begrotingen. Maar je gaat ook aan de slag met welke wetten, regels en eisen er gelden in de bouw. En niet te vergeten: je leert het maken van bouwtekeningen in tekenprogramma’s als Autocad en Revit. Kort gezegd: je leert grote bouwprojecten voorbereiden, zodat het project vervolgens goed verloopt!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volg je altijd. De meer specifieke vakken die horen bij de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / commerciële bouwkunde zijn verwerkt in de projectopdrachten.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze commerciële bouwkunde opleiding in Den Bosch wordt aangeboden in projectvorm. De theorie en vaardigheden leer je vanuit verschillende projecten waar je aan deel neemt. Zo werk je aan projecten met onderwerpen als bouwkundige kennis, projectontwikkeling, renovatie- en nieuwbouwprojecten en makelaardij. Wat er wel altijd hetzelfde blijft? Dat je steeds rekening houdt met duurzaam en energiezuinig bouwen.

Zoals de naam van deze opleiding al zegt, richt de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / commerciële bouwkunde zich op het commerciële gedeelte van de bouw. Daarom ga je ook aan de slag met het presenteren en verkopen van (nieuwbouw)woningen aan klanten.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / commerciële bouwkunde werk je, samen met andere studenten, aan verschillende projecten. Dit doe je in een open leeromgeving op het Koning Willem I College. Dit is een grote ruimte, waar je naast het werk aan jouw laptop, ook gebruik kunt maken van 3D-printers, VR-brillen en lasermachines. Maar je gaat ook aan de slag met onderzoek, plannen, organiseren, coördineren, presenteren en gesprekken voeren. En natuurlijk breng je af en toe een bezoek aan bedrijven. Dan kun jij vast zien hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma middenkaderfunctionaris bouw / commerciële bouwkunde op zak kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven. Bij een makelaarskantoor, projectontwikkelaar, ontwerpbureau, aannemersbedrijf of bouwadviesbureau bijvoorbeeld. Je kunt onder andere aan de slag als werkvoorbereider, uitvoerder, opzichter, calculator, bouwkundig tekenaar, bouwkundig adviseur of BIM-modelleur.

Wat je precies doet is natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je gaat werken. Maar over het algemeen houd jij je bezig met het alles wat nodig is om een gebouw te bouwen, beheren en onderhouden. Je bent onder andere verantwoordelijk voor het uitwerken van ontwerpen, het uitvoeren van metingen, het bijhouden van de planning en de kosten én het coördineren van de uitvoering. Je bent overal bij betrokken, veel afwisseling dus!

Wil je graag specifiekere werkzaamheden uitvoeren? Kies er dan voor om bij een groter bedrijf te gaan werken. Bij een kleiner bedrijf is het takenpakket vaak breder.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* € 1500,-
Leerjaar 2 € 70,-
Leerjaar 3 € 50,-
Leerjaar 4 € 0,-
*Kosten zijn inclusief de aanschaf van een laptop


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 0,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-
Leerjaar 4 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Omdat de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / commerciële bouwkunde wordt aangeboden in projectvorm is het mogelijk om korter of juist langer over de opleiding te doen.

Een schooldag

Dag
Dinsdag
Coach les  
Engels  
Lunch
pauze
ProjectlesBouwkundige tekeningen
ProjectlesMaken technisch verslag
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Bouwtekening van een huis
35% Praktijk
65% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De theorie is de basis! Daarom besteed je ongeveer 35% van de opleiding middenkaderfunctionaris bouw / commerciële bouwkunde in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je om de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 79%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024