Sport en Bewegen / Coördinator

Sport‑ en bewegingsleider (1)

Sport en Bewegen / Coördinator

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 23366

Locaties

's-Hertogenbosch Marathonloop Oss Nelson Mandelaboulevard

Ben jij een echte doorzetter en supergemotiveerd? En wil je mensen in beweging brengen? Kies dan de opleiding tot coördinator sport en bewegen. Tijdens deze opleiding wordt de leerstof aangeboden in de vorm van thema's. Dat wil zeggen dat je de leerstof meestal vakoverstijgend aangeboden krijgt.  

Binnen de thema's komen ook praktijkdelen aan bod. Zoals turnen, sportspel, recreatiesport, atletiek, zwemmen, zelfverdediging, racketsporten, fitness en bewegen op muziek. Onder begeleiding van een docent oefen je onder andere in lesgeven, in het organiseren van beweeg- en sportactiviteiten, geef je training aan pupillen van verenigingen en begeleid je mensen in de fitness. 

De praktijkdelen worden vaak gebruikt om theoriedelen te ondersteunen. Denk daarbij aan didactiek, lesgeven, anatomie, sociale vaardigheden, management- en marketingvaardigheden. Verder mag je zelf kiezen uit keuzedelen zoals sportspecialisaties instructeur (zoals zweminstructeur), sportmassage of voorbereiding op het hbo. Deze keuzedelen maken je opleiding nog interessanter en nog meer gericht op je persoonlijke interesse.

In het eerste leerjaar doe je vooral veel basiskennis op. Vanaf het tweede leerjaar volg je een uitstroomprofiel welke het beste aansluit bij jouw interesses. Je kunt kiezen uit de uitstroomprofielen: bewegingsagoog, buurtsportcoach of leefstijlcoach. 

Als coördinator sport en bewegen werk je met deelnemers/cliënten aan hun gezondheid op verschillende onderdelen. Je begeleidt, ondersteunt en motiveert deze mensen bij het wijzigen van hun leefpatroon. 

Zo maak je bijvoorbeeld sport- en bewegingsprogramma's voor cliënten, coach je hen binnen de programma's, geef je advies over een gezonde leefstijl en organiseer je (sport)wedstrijden en evenementen. Maar ook het verzorgen van sport- en gymlessen op scholen, training geven bij (sport)organisaties en het stimuleren van allerlei doelgroepen om meer te bewegen kunnen tot jouw werkzaamheden behoren. 

Als professional heb je geduld en veel doorzettingsvermogen. Je blijft je focussen op gestelde doelen, maar bent ook flexibel genoeg om in te spelen op veranderingen in motivatie van cliënten. Je legt makkelijk contact en werkt altijd goed samen. Je bent sterk in organiseren en coördineren. 

Je loopt iedere week stage, wij noemen dat lintstage. Vanaf het eerste leerjaar zo'n 6,5 uur per week tot in het laatste leerjaar 15 uur per week. Je stagetijden kunnen overdag zijn, in de avond, maar ook in de weekenden en de vakanties. Dat hoort nu eenmaal bij je toekomstige beroep. Je loopt uitsluitend stages bij erkende leerbedrijven. 

Kijk op www.stagemarkt.nl voor erkende leerbedrijven.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen. 

  • Dit is een opleiding waarbij het onder andere van belang is dat je motorisch vaardig bent en graag wil lesgeven/begeleiden. Daarom is de aanvullende toelatingseis van voldoende praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteit van toepassing. Je wordt uitgenodigd voor een sportieve bijeenkomst, waarbij je meer informatie krijgt over de inhoud en activiteiten van de opleiding. Mocht je niet voldoen aan de voorwaarden van de aanvullende toelatingseis, dan is het mogelijk dat je niet kunt starten met de opleiding.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Kosten kunnen variëren afhankelijk van profiel- en keuzedelen.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg 
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op associate degree of hbo-niveau

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 € 556,-
Leerjaar 2 € 145,-
Leerjaar 3 € 190,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 190,-
Leerjaar 2 € 190,-
Leerjaar 3 € 410,-


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters