Sport en Bewegen / Coördinator

Opleiding Medewerker En Sport In Noord Brabant Opleiding Medewerker En Sport In Noord Brabant Opleiding Medewerker En Sport In Noord Brabant

Sport en Bewegen / Coördinator

In het kort

Ben jij sportief aangelegd en wil je anderen in beweging brengen? Kies dan voor de opleiding sport en bewegen / coördinator in Den Bosch of Oss!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 23366
  • Regio's: ’s-Hertogenbosch, Oss

Alles over sport, bewegen en het motiveren van mensen! Tijdens deze sport en bewegen opleiding ga je aan de slag met verschillende sporten, zoals atletiek, zwemmen, zelfverdediging en recreatiesport. Je leert het organiseren van beweeg- en sportactiviteiten, het geven van trainingen of lessen en het begeleiden van mensen in de sportschool of fitness. Je bent altijd bezig met mensen, daarom leer je ook alles over anatomie, sociale vaardigheden en management- en marketingvaardigheden. Kort gezegd: je leert alles zodat je mensen veilig en met plezier laat bewegen!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding sport en bewegen / coördinator.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

​​Deze mbo-opleiding sport en bewegen / coördinator wordt aangeboden in de vorm van thema's. Dit betekent dat je lessen volgt die aansluiten bij het thema van die periode. Voorbeelden van thema's zijn onder andere het geven van sportlessen, het organiseren van toernooien en wedstrijden en het opstellen van trainingsprogramma's.​

​In het eerste leerjaar doe je vooral basiskennis op. Vanaf het tweede leerjaar volg je een uitstroomprofiel welke het beste aansluit bij jouw interesses. Het uitstroomprofiel kies je aan het einde van het eerste leerjaar. Je kunt kiezen uit de uitstroomprofielen: bewegingsagoog, buurtsportcoach of leefstijlcoach.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!​

​Wist je dat we ook een gymzaal en fitnessapparatuur tot beschikking hebben op de locatie van het Koning Willem I College waar deze opleiding wordt gegeven? Jij bent graag in beweging. Je komt niet naar school om zelf te sporten, maar om te leren hoe je mensen kunt motiveren om op de juiste manier te bewegen. Tijdens de praktijklessen oefen je met begeleiden, aansturen, lesgeven en organiseren. ​

​​Vanaf het eerste leerjaar loop je iedere week stage. Hoeveel uur per week je stage loopt, is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.​

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven. Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat je ook in de avond, weekenden en vakantie beschikbaar moet zijn om stage te lopen. ​

Met een diploma van de mbo-opleiding sport en bewegen / coördinator op zak kun je meteen aan de slag. Bij een sportvereniging, wellness- of fitnesscentrum, revalidatiecentrum of gemeente bijvoorbeeld. Wat je precies gaat doen, hangt natuurlijk af van het door jou gekozen uitstroomprofiel.

Over het algemeen houd jij je bezig met het begeleiden, ondersteunen en motiveren van mensen om te bewegen. Je maakt bijvoorbeeld sport- en bewegingsprogramma's, geeft advies over een gezonde leefstijl of je organiseert (sport)wedstrijden en evenementen. Maar het is ook mogelijk dat je sport- en gymlessen geeft op scholen of bij (sport)verenigingen. Jij hebt één doel: ervoor zorgen dat mensen op een veilige en leuke manier bewegen! Je hebt veel geduld, doorzettingsvermogen en je werkt vaak met mensen. Daarbij focus je op de gestelde doelen, maar je bent ook flexibel genoeg om in te spelen op veranderingen in bijvoorbeeld de motivatie.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 590,-
Leerjaar 2 € 134,-
Leerjaar 3 € 218,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 40,-
Leerjaar 2 € 220,-
Leerjaar 3 € 220,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra toelatingseisen
Dit is een opleiding waarbij het onder andere van belang is dat je motorisch vaardig bent en graag wil lesgeven/begeleiden. Daarom is de aanvullende toelatingseis van voldoende praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteit van toepassing. Je wordt uitgenodigd voor een sportieve bijeenkomst, waarbij je meer informatie krijgt over de inhoud en activiteiten van de opleiding. Mocht je niet voldoen aan de voorwaarden van de aanvullende toelatingseis, dan is het mogelijk dat je niet kunt starten met de opleiding.

Een schooldag

Dag
11u
12u
13u
14u
15u
16u
17u
18u
19u
20u
Maandag
TheorielesOrganisatiekunde
Rekenen  
PraktijklesGezondheid
Pauze
 
StageAan de slag bij jouw erkende leerbedrijf!
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koning In Sport En Bewegen
Koning In Sport En Bewegen
50%
50%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding sport en bewegen / coördinator besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Den Bosch, Marathonloop
Oss, Nelson Mandelaboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624

Telefoon: 088 017 0 000


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters