Tandartsassistent

Studenten tandartsassistent oefenen gebit controle op pop Studenten tandartsassistent oefenen gebit controle op pop Studenten tandartsassistent oefenen gebit controle op pop

Tandartsassistent

In het kort

Wil je aan de slag in een tandartspraktijk? Dan is deze mbo-opleiding tandartsassistent bbl echt iets voor jou! Tijdens de opleiding werken het Koning Willem I College en de tandartspraktijk waar je werkt veel samen om je op te leiden tot volwaardig tandartsassistent.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25699
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het ondersteunen van de tandarts tijdens behandelingen, hoe je ervoor zorgt dat de tandarts behandelingen makkelijk kan uitvoeren en het organiseren van de dagelijkse werkzaamheden in de praktijk. Denk aan welke behandelingen er zijn, hoe je daarbij het beste kunt assisteren en welke apparatuur en materialen er worden gebruikt. Ook leer je zelfstandig kleine behandelingen uit te voeren. Kortom, hoe je samen met de tandarts zorgt voor de beste tandzorg.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding tandartsassistent.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Bij de opleiding tandartsassistent bbl wordt er thematische onderwijs aangeboden. Dit betekent dat je les krijgt in thema’s. Binnen één thema komen verschillende onderwerpen van het beroep aan bod. Aan het einde van een thema maak je een kennistoets en een praktijkopdracht.

Tijdens de lessen staat het thema centraal. Er wordt veel tijd besteed aan het geven van uitleg, oefenen en het stellen van vragen.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek op het moment dat je met de opleiding start? Geen probleem! Dan helpen we je met het vinden van een geschikte leerwerkplek

Met een mbo-diploma tandartsassistent bbl kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, orthodontist, kaakchirurg of een praktijk voor implantaten of tandvlees. Maar ook in een tandheelkundig centrum, ziekenhuis, verpleeghuis of bij een mondhygiënist. Je bereidt behandelingen voor, assisteert de tandarts tijdens behandelingen en beheert de materialen.

Je zorgt ervoor dat de ruimtes schoon blijven, maakt (vervolg)afspraken en verwerkt patiëntgegevens. Natuurlijk ben je er ook voor de patiënt. Je kunt je inleven en zorgt dat de patiënt gerust wordt gesteld. Klachten van patiënten schat je realistisch in en je gaat zorgvuldig met gegevens om. Als tandartsassistent hebt je een afwisselende baan. Je voert handelingen uit, maar zorgt ook voor de administratie.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 302,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een mbo-diploma niveau 3 of niveau 4
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • of je bent minimaal 21 jaar en je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg

Daarnaast vragen we je om werk én een contract te regelen bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je bij de start van de opleiding nog geen leerwerkplek? Geen probleem! Dan helpen we je met het vinden van een geschikte leerwerkplek.

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden. De kosten van een VOG worden betaalt door het leerbedrijf.

Een schooldag

Dag
Dinsdag
AVO-vakkenNederlands, rekenen en burgerschap
Lunch
pauze
Tandheelkundige vakken  
Professioneel communiceren  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien. Start je in leerjaar 2025-2026, dan heb je voor beide leerjaren de maandag als lesdag.
Gebit controle op pop
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Oefenen, oefenen, oefenen! De praktijk is heel belangrijk om het beroep van een tandartsassistent uit te voeren. Daarom ben je ongeveer 75% van de opleiding bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 70%
68% landelijk
Afgestudeerden met werk 91%
90% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024