Technisch specialist Autotechniek

Studenten controleren de onderkant van auto in werkplaats op Koning Willem 1 College Studenten controleren de onderkant van auto in werkplaats op Koning Willem 1 College Studenten controleren de onderkant van auto in werkplaats op Koning Willem 1 College

Technisch specialist Autotechniek

In het kort

Sleutel je graag aan auto's en wil je graag meer technische kennis opdoen? Kijk dan eens naar deze mbo-opleiding technisch specialist personenauto's bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25670
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over de iets moeilijkere mechanische en elektrotechnische storingen bij personenauto's! Waar je tijdens de opleiding allround technicus autotechniek meer algemene werkzaamheden leert, ga je tijdens deze opleiding meer de verdieping in. Je gaat aan de slag met computersystemen in auto's, het stellen van diagnoses en het werken met meet- en andere specialistische apparatuur. Ook leer je alles over technische informatie van personenauto's, het uitvoeren van complexe reparaties en motormanagementsystemen. Als technisch specialist autotechniek werk je niet alleen in de werkplaats, maar je voert ook werkzaamheden uit op kantoor. Daarom ga je ook aan de slag met communicatie, het doen van de administratie en het verbeteren van werkprocessen in de werkplaats. Kort gezegd: je leert alles zodat jij straks dé technisch specialist op het gebied van autotechniek bent.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technisch specialist autotechniek bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

​​Tijdens deze technisch specialist personenauto's opleiding leer je vanaf dag één het beroep goed kennen. Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College voor theorielessen. Waar mogelijk worden deze lessen in practicumvorm aangeboden. Je gaat aan de slag met theoretische leerstof van motoren, elektro, elektronica en voertuigentechniek. En de kennis toepassen in de praktijk? Dat doe je door te werken bij een erkend leerbedrijf. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van deze mbo-opleiding technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen op zak kun je meteen als technisch specialist autotechniek aan de slag. Bij een autogarage, autodealer of mechanisatiebedrijf bijvoorbeeld. Jij bent dé technisch specialist op het gebied van personenauto's.

Tijdens jouw werkzaamheden ben je verantwoordelijk voor het stellen van complexe diagnoses, het uitvoeren van complexere reparaties en het monteren van elektronische onderdelen. Naast het werken in de werkplaats voer je ook administratieve taken uit. Je maakt de planning, verdeelt de taken, plaatst bestellingen en je neemt deel aan werkoverleggen. En niet te vergeten: jij bent het aanspreekpunt van de klant! Je overlegt met de klant en geeft advies.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 468,-
Leerjaar 2 € 428,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen, niveau 2? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden
  • of een mbo-diploma niveau 3. Heb je een diploma allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen, niveau 3? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

De lessen van de opleiding technisch specialist autotechniek bbl vinden plaats in de middag en avond. 

De officiële naam van deze opleiding is technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Engels  
Rekenen  
TheorielesStoringen in personenauto's
Pauze
 
Digitale vaardigheden  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student controleer spanning van motor in auto
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding technisch specialist autotechniek bbl besteed je in en aan de praktijk! De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,4
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 84%
81% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
99% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024