Technisch specialist Autotechniek

Technisch Specialist Personenauto's

Technisch specialist Autotechniek

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bbl
Dag/avond Middag/avondopleiding
Duur 4 jaar
Crebo 25670

Locaties

's-Hertogenbosch Onderwijsboulevard Veghel Muntelaar

Heb jij veel (technische) interesse in personenauto's? Ben je leergierig en ambitieus? En houd je van snelheid, dynamiek en het toepassen van nieuwe technologieën in de autotechniek? Dan is deze opleiding misschien een hele goede keuze voor jou. 

Bij de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Theoretisch-technische leerstof: vakleer ter ondersteuning van de praktijk
  • Talen (Nederlands en Engels)
  • Loopbaan & burgerschap
  • Rekenen

Je krijgt de theoretische leerstof waar mogelijk in practicumvorm aangeboden. Als technisch specialist autotechniek ben je verantwoordelijk, kun je goed samenwerken en ben je vanuit jouw specialisme aanspreekpunt voor de klant en je kunt de klant uitleggen dat een reparatie noodzakelijk is.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Als technisch specialist autotechniek ben je de technische topper in de werkplaats. Je bent gespecialiseerd in de complexe diagnoses en reparaties. En je spoort ‘vage' klachten op, zoals geluid, trilling en rijeigenschappen. Je zoekt creatief naar oplossingen, je hebt inzicht in technische systemen en je bent analytisch. 

Je weet alles van computersystemen in de auto en digitale communicatie. Daarnaast wissel je technische informatie uit met externe specialisten en leveranciers. Zo nodig breng je die informatie over op je collega's. Voor lastige gevallen waar je zelf niet uitkomt, neem je contact op met de importeur of fabrikant. Zo nodig geef je die informatie weer door aan je collega's. Je bent vanuit jouw specialisme aanspreekpunt voor de klant en je kunt de klant uitleggen dat een reparatie noodzakelijk is. Verder doe je de bijbehorende administratie. Tijdens je werk neem je deel aan werkoverleggen en lever je een bijdrage aan het optimaliseren van de werkprocessen in de werkplaats.

Je bent als technische professional niet alleen deskundig en creatief, maar ook verantwoordelijk, klantgericht en communicatief.

Een belangrijk onderdeel van elke beroepsopleiding is de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens je opleiding werk je minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep.

Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en komt één middag/avond per week naar het Koning Willem I College. 

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Let op! Om te kunnen starten met een bbl-opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Voor deze opleiding is een verwant niveau 3 nodig. Met dat diploma duurt de opleiding nog 2 jaar.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
6,4 6,7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
88% 79%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - -
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen
Kans op leerbaan
Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen
Startsalaris
uurloon
Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - -

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Beroepsopleiding niveau 3. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 654,-
Leerjaar 1 € 432,-
Leerjaar 2 € 357,-

Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters