Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

Student gastheer/-vrouw heeft menu aan klanten Student gastheer/-vrouw heeft menu aan klanten Student gastheer/-vrouw heeft menu aan klanten

Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

In het kort

Zorg jij ervoor dat het gasten aan niets ontbreekt? Met de bbl-opleiding tot zelfstandig werkend gastheer / -vrouw kun je zo aan de slag!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25171
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles zodat jouw gasten zich thuis voelen en niets tekortkomen! Onder begeleiding van een erkend leermeester leer je vaardigheden en technieken die horen bij het beroep. Een erkend leermeester is een werknemer van het bedrijf waar je werkt én zorgt voor jouw begeleiding. Je leert het ontvangen van gasten, het aannemen van reserveringen en bestellingen en hoe je gasten en collega’s het beste kunt aanspreken. Ook leer je meedenken over de invulling van de menukaart en het uitvoeren van leidinggevende taken. Kort gezegd: hoe je met jouw houding, gedrag en gastvrijheid hét aanspreekpunt wordt in een restaurant, hotel of bar.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding zelfstandig werkend gastheer / -vrouw.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Zo onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar je vervolgopleiding.

Tijdens de bbl-opleiding zelfstandig werkend gastheer / -vrouw ga je vanaf dag 1 aan de slag bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Je krijgt ook les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Eén dag in de week kom je namelijk naar het Koning Willem I College. Hier leer je allerlei zaken die je helpen in de praktijk. Zo kun je wat je leert direct gebruiken en toepassen!

Bij alle horecaopleidingen van het Koning Willem I College wordt er veel aandacht besteed aan het werken met duurzame en biologisch verantwoorde producten. Daarom krijg je les volgens de richtlijnen van Dutch Cuisine.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma zelfstandig werkend gastheer / -vrouw bbl kun je aan de slag in een restaurant, hotel of bar. Vanaf het moment dat je gasten ontvangt tot aan het moment dat gasten weer vertrekken: jij zorgt ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt!

Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw heb je een afwisselende baan. Je zorgt ervoor dat jouw werkplek er perfect uitziet en alles klaarstaat. Je ontvangt gasten, geeft advies, neemt bestellingen op en serveert bestellingen uit. Je geeft leiding aan collega’s, overlegt met collega’s over de werkzaamheden en zoekt naar de beste samenwerking. Je bent sociaal, positief en werkt graag met mensen. Gasten staan bij jou op nummer één!

Ook belangrijk: werken in de avond, het weekend en op feestdagen hoort bij het beroep van een zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw. En moet er in korte tijd veel gebeuren? Dan weet jij daar wel raad mee!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 250,-
Leerjaar 2 € 130,-
Leerjaar 3 € 65,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 55,-
Leerjaar 2 € 55,-
Leerjaar 3 € 30,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma gastheer/-vrouw, niveau 2? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Wist je dat?

We deze opleiding ook aanbieden ...

... samen met hotel Van der Valk Cuijk - Nijmegen? Bij deze variant krijg je een arbeidscontract bij Van der Valk Cuijk - Nijmegen. Eén dag in de week volg je lessen op het Koning Willem I College op locatie Cuijk, Jan van Cuijkstraat. Meer informatie over deze samenwerking vind je hier.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Theorieles bediening  
Nederlands  
Lunch
pauze
Workshop smaakleerAan de slag met smaken
Engels  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Bord met eten wordt uitgeserveerd
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding zelfstandig werkend gastheer / -vrouw ben je ongeveer 80% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 48%
64% landelijk
Afgestudeerden met werk -
93% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024