Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Tirza en Gijs, twee jongvolwassenen in deze industrie vertellen enthousiast over het vak en het werk in deze branche. Want: ‘saai’ en ‘stoffig’, een veelgehoord vooroordeel over laboratoriumtechniek, dat klopt zeker niet. In tegendeel, beweren zij: "Een fantastisch vak!"

We spreken Gijs en Tirza beide op hun werkplek in Nijmegen en Oss. Wat drijft hun? Hoe ziet een werkdag eruit? Hebben ze dromen binnen het vak? Wat zouden ze toekomstige lab-studenten adviseren? En: waarom hebben zij eigenlijk gekozen voor het laboratorium vak? Met deze laatst genoemde vraag trappen we af.

"Ik heb altijd een voorliefde voor het vak biologie gehad" begint Tirza. Nadat ze een voorlichting had bijgewoond op het vmbo was ze, naar eigen zeggen, ‘meteen verkocht’! Tirza koos voor kleinschalig onderwijs bij De Leijgraaf (tegenwoordig Koning Willem I College) in Oss en koos voor de richting klinische chemie.

Gijs stellen we dezelfde vraag en heeft een bijzonder verhaal: "Mijn moeder is werkzaam als laborante, daardoor ben ik opgegroeid met het vakgebied. Maar de doorslag om daadwerkelijk laboratoriumtechniek te gaan studeren is ontstaan toen mijn moeder getroffen werd door borstkanker. Ik wilde weten wat er dan precies gebeurt in het lichaam; wat doen de cellen? Wat gebeurt er met het DNA? Hoe werkt het lichaam tijdens een ziekteproces." Hij vertelt verder: "Vragen waar ik een antwoord op wilde. Het was een logische stap om te gaan studeren en op zoek te gaan naar deze antwoorden."

Ik wilde weten wat er precies gebeurt in het lichaam tijdens een ziekteproces; wat doen de cellen? Wat gebeurt er met het DNA? Vragen waar ik een antwoord op wilde.

Gijs Maassen | Oud-student laboratoriumtechniek

Hoe ziet een werkdag in het lab er voor jullie uit?
Tirza: Een gemiddelde werkdag is 50% experimenteren en onderzoeken doen op het lab. De resultaten verwerk, analyseer en rapporteer je daarna op kantoor en bespreek je met je team. Tirza geeft aan dat de afwisseling het werk heel prettig maakt. Net als het boeken van mooie resultaten: "dat geeft een enorm fijn gevoel en vier je dan ook samen met je team." Maar, vervolgt ze: je moet wel geduld hebben, dat is wel écht een belangrijke eigenschap.

Gijs werkt momenteel als kwaliteitscontrole analist. Hij controleert het product voor het laatst, voordat het op de markt komt. Ik controleer of het product werkt zoals het zou moeten werken en of het specifiek genoeg is. Het dient als medicijn, dus het moet optimaal veilig zijn en enkel gebruikt worden voor het doel waarvoor het ontwikkeld is. Het zijn langdurige trajecten, waar testen een groot onderdeel van is, zowel chemisch als biologisch. Gijs is met zijn team verantwoordelijk voor het biologische stuk. "De praktische handelingen vind ik het leukste om te doen. Ik werk gelukkig dan ook 60 procent in het lab en 40 procent kun je schalen onder administratieve werkzaamheden."

Student aan het werk in een laboratorium
Student aan het werk in een laboratorium

Geduld hebben.. nauwkeurig zijn. Zijn er nog meer competenties waarover je moet beschikken in dit vak?
Gijs: Je moet inderdaad precies en nauwkeurig zijn. Je werkt met data en getallen, dus analytisch zijn is ook belangrijk. Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken, maar ook goed alleen kunnen werken en je aandacht erbij houden. Processen kunnen soms erg lang duren. En… het kan zo zijn dat het dan op niks uitdraait. Daar moet je wel tegen kunnen.

Tirza voegt daar nog aan toe: Het is dus belangrijk dat je vasthoudend bent… en ja, het is al genoemd maar: ‘heel veel geduld hebben’!

Zo’n lang proces… dat kan misschien wat ‘saai’ klinken. Wat maakt jullie werk nou zo spannend en aantrekkelijk?
Gijs: Je werkt samen met een team aan een product dat veel invloed heeft op de maatschappij en op mensenlevens. Het is een geweldig gevoel als je samen met je team vooruitgang boekt en samen kunt bijdragen aan een medicijn waarmee erge ziektes worden verslagen. Jij hebt daar dan ook gewoon je aandeel in gehad. 

Tirza herkent dat gevoel: Samen aan een doel werken, wat een groot verschil kan maken voor de gezondheid en genezing van mensen is een geweldig mooi proces. Het duurt gemiddeld 10 tot 15 jaar voor het ontwikkelen van een medicijn. De blijdschap is groot als we weer een stap dichterbij komen. Daarnaast is het een hele interessante wereld, die enorm in beweging is. Hierdoor is je werk heel afwisselend en spannend.

Binnen laboratoriumtechniek ligt een glansrijke carrière op je te wachten!

Tirza Bruurmijn | Oud-student laboratoriumtechniek

Dat klinkt inderdaad spannend. Hebben jullie dan ook dromen binnen het vak?
Tirza: Ik zou graag doorgroeien richting een leidinggevende functie. Maar de combinatie van het werken in het lab en het uitwerken en rapporteren moet voor mij wel blijven bestaan.

Gijs hoopt toch net een andere weg in te slaan: "Mijn droom is om docent te worden op het mbo. Ik heb zelf op het mbo een geweldige tijd gehad. Hier heb ik al mijn praktische vaardigheden geleerd. Mijn passie voor het vak wil ik graag overbrengen op anderen. Het is gewoon een fantastisch vak!"

Mooie dromen en toekomstplannen. Voor leerlingen die nog twijfelen… waarom zouden zij voor een opleiding (mbo) laboratoriumtechniek moeten kiezen?
Gijs: Veel mensen denken dat het een klein en specifiek vakgebied is. Dat klopt niet. Er zijn qua werk ontzettend veel mogelijkheden. Je kan onderzoek doen, testen, analyseren, rapporteren, in het ziekenhuis, de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie en nog zoveel meer ... je kan alle kanten op. En, vervolgt hij: je werkt samen met betrokken collega’s en hebt samen een scherp doel voor ogen. Het is een gepassioneerde richting waar je voor kiest.

Tirza: De mbo-opleiding van laboratoriumtechniek is praktisch ingesteld. Hierdoor leer je al snel heel veel en heb je een voorsprong op het hbo. En doordat het zo praktisch ingericht is leer je ook goed samenwerken. Werken in een lab vraagt om zorgvuldigheid. Door deze werkwijze vorm je samen met je studiegenoten en de docenten al snel een hecht team. “Daarnaast is het een dynamische wereld waarin je veel kunt betekenen voor de maatschappij. Je hebt veel kansen op werk en doorgroeimogelijkheden. Kortom; binnen laboratoriumtechniek ligt een glansrijke carrière op je te wachten!"

Copyright Koning Willem I College 2024