Mbo-Verpleegkundige

Verpleegkundige (1) Verpleegkundige (1) Verpleegkundige (1)

Mbo-Verpleegkundige

In het kort

Klaar voor belangrijk werk? Van het verlenen van zorg aan allerlei mensen tot aan het ondersteunen van artsen? Dan is de opleiding mbo-verpleegkundige bbl wat voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25655
  • Regio: Oss
Ook te volgen als bol-opleiding

Alles over het verlenen van zorg en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij mensen met zorgvragen. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd mogen worden door zorgverleners met een diploma. Ook leer je alles over het menselijk lichaam, ziekteleer en methodisch werken. Sociale vaardigheden en communicatie zijn onderwerpen waar veel aandacht aan wordt besteed. Kortom, alles over (het behandelen van) ziektes, gezondheid en het zorgen voor mensen.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding mbo-verpleegkundige.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens het eerste jaar van de opleiding mbo-verpleegkundige bbl leer je het beroep en de wereld van de zorg kennen. Je begint bij de basis. Alles wat je leert, breng je meteen in de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Vanaf leerjaar twee ga je steeds dieper in op de kennis en theorie over het verlenen van zorg. In leerjaar 3 kies je een uitstroomrichting. Je maakt dan een keuze voor een profiel. Bij die profiel hoort een specifiek onderdeel van de zorg. Vervolgens ontwikkel jij je tot dé specialist in jouw eigen vakgebied.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma mbo-verpleegkundige kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties en zorginstellingen. Denk aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, woonvormen voor gehandicapten of thuiszorg. Je zorgt voor een plan van aanpak, verzorgt patiënten en biedt zorg en begeleiding tijdens onderzoeken en behandelingen.

Je vindt het een uitdaging om bij te dragen aan het herstel van mensen die zorg nodig hebben, de kwaliteit van hun leven te verbeteren of in stand te houden. Je kunt je goed inleven, draagt verantwoordelijkheid en behandelt mensen met respect. Ook weet je jouw eigen grenzen en die van anderen te bewaken. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 654,-
Leerjaar 1 ± € 480,-
Leerjaar 2 ± € 335,-
Leerjaar 3 ± € 335,-
Leerjaar 4 ± € 335,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 30,-
Leerjaar 2 € 30,-
Leerjaar 3 € 30,-
Leerjaar 4 € 30,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Een schooldag

Dag
8u
9u
10u
11u
12u
13u
Dinsdag
TheorielesVerpleegtechnische vaardigheden
PraktijklesVerpleegtechnische vaardigheden
Mentoruur  
Lunch
pauze
Anatomie  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag er uit zou kunnen zien.
Verpleegkundige (1)
Verpleegkundige (1)
80%
20%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding mbo-verpleegkundige werk je drie of vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Zo'n 80% van de opleiding ben je bezig in de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,4
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 67%
78% landelijk
Kans op werk in jouw vakgebied 40%
40% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
99% landelijk
Nelsonmandelaboulevard KW1C

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 088 017 0 000


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters