Eerste monteur utiliteit

Eerste monteur utiliteit

In het kort

Ga aan de slag met installaties in gebouwen, kantoren en fabrieken welke zijn aangesloten op gas of water tijdens de mbo-opleiding eerste monteur utiliteit bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25834

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over de verschillende installaties in gebouwen welke te maken hebben met gas en water. Utiliteit is de naam voor gebouwen welke geen woning zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan kantoren, ziekenhuizen, scholen en fabrieken. Tijdens deze mbo opleiding leer je de installaties kennen, aansluiten en monteren. Daarbij ga je aan de slag met het voorbereiden van het werk en welke middelen, materialen en gereedschappen je nodig hebt om het werk goed te kunnen uitvoeren. Ook leer je tijdens deze bbl-opleiding installatietechniek utiliteit alles over meettechniek, het aanleggen van leidingen en bedradingen en leidinggeven. Samenvattend: je leert alles zodat scholen, ziekenhuis, gebouwen en kantoren kunnen worden voorzien van gas en water!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de mbo-opleiding eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding eerste monteur utiliteit. De theorie die je nodig hebt voor de lessen wordt digitaal aangeboden. Zo kun je zelfstandig en op jouw eigen tempo leren!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

De mbo-opleiding eerste monteur utiliteit bbl afgerond? Dan kun je meteen aan de slag! Als installatiemonteur bij een bedrijf gespecialiseerd in installaties voor centrale verwarming, gas, riolering, ventilatie of water bijvoorbeeld. Als werknemer van het bedrijf werk je aan verschillende opdrachten op locatie, bijvoorbeeld in een fabriek, school, ziekenhuis of kantoorgebouw. Geen dag is hetzelfde.

Je bereidt het werk voor, bekijkt wat er nodig is om de installatie te monteren en zorgt ervoor dat de juiste middelen en materialen beschikbaar zijn. Je legt nieuwe leidingen aan voor water, gas, verwarming, ventilatie en riolering en maakt nieuwe installaties klaar voor gebruik. Daarbij houd je altijd rekening met de veiligheid en kwaliteit van de installaties. Waar nodig demonteer je oude installaties en leidingen of voer je onderhoudsbeurten en reparaties uit aan bestaande installaties. Je controleert het werk, begeleidt collega's en zorgt ervoor dat de werkzaamheden op tijd worden afgerond. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 662,-
Leerjaar 2 ± € 264,-
Leerjaar 3 € 0,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Ervaringen van (oud)-studenten


Sander is graag in de praktijk bezig

Sander Bulkmans volgt de mbo-opleiding eerste monteur utiliteit, bbl niveau 3 bij het Koning Willem I College. “Met deze opleiding kun je verschillende kanten uit, maar wat ik nu doe bij mijn leerbedrijf is voornamelijk loodgieterswerk. Denk bijvoorbeeld aan het afmonteren van badkamers.” Voordat Sander begon met deze mbo opleiding, werkte hij al bij zijn leerbedrijf. De afspraak was dat hij zijn diploma tot eerste monteur zou halen. Zijn leerbedrijf zit in Breda, maar hij koos heel bewust voor het KW1C in Den Bosch. “Ik heb verschillende Open Dagen bezocht, maar voelde me hier het meeste thuis. Ook stond deze opleiding als beste aangeschreven.” Inmiddels is Sander laatstejaars en begint hij bijna aan zijn examens. “De begeleiding vanuit school en het contact met het leerbedrijf zijn echt top! En ik kan de theorie meteen in de praktijk brengen.” Zijn advies voor leerlingen die een opleiding in de techniek overwegen? “Als je het leuk vindt om elke dag op een andere plek te zijn en graag in de praktijk bezig bent, is een technische opleiding echt iets voor jou.” Het mooiste aan werken in de techniek? “Het samenwerken met collega’s. We staan echt voor elkaar klaar!”

Sander Bulkmans | Student eerste monteur utiliteit

Portret student Sander Bulkmans

Een schooldag

Dag
Woensdag
Keuzedeel  
Nederlands  
Lunch
pauze
TheorielesOnderhoudsbeurt uitvoeren
Engels  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding eerste monteur utiliteit besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 78%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
100% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat
Gebouw locatie Muntelaar
Gebouw locatie Nelson Mandelaboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024