Monteur werktuigkundige installaties

Monteur werktuigkundige installaties

In het kort

Leer hoe je veilig en snel onder andere fornuizen, cv-ketels en toiletten installeert tijdens de mbo-opleiding monteur werktuigkundige installaties bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25350

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het monteren en installeren van werktuigkundige installaties! Tijdens deze installatiemonteur opleiding ga je aan de slag met het aanleggen van leidingen, het aanbrengen van koppelstukken en het aansluiten van installaties als een cv-ketel of kookplaat. Daarbij leer je welke machines, materialen en gereedschappen je nodig hebt om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Kort gezegd: jij weet straks alles over het veilig en snel installeren van verschillende werktuigkundige installaties!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de mbo-opleiding monteur werktuigkundige installaties bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding monteur werktuigkundige installaties. De theorie die je nodig hebt voor de lessen wordt digitaal aangeboden. Zo kun je zelfstandig en op jouw eigen tempo leren!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de mbo-opleiding monteur werktuigkundige installaties bbl op zak kun je meteen aan de slag. Bij een loodgieters- of installatiebedrijf bijvoorbeeld. Jij bent verantwoordelijk voor het installeren van eenvoudige én ingewikkelde werktuigkundige installaties. 

Je bereidt het werk voor, bekijkt wat er nodig is om de installatie te monteren en zorgt ervoor dat de juiste middelen en materialen beschikbaar zijn. Je legt nieuwe leidingen aan voor water, gas, verwarming, ventilatie en riolering en maakt nieuwe installaties klaar voor gebruik. Daarbij houd je altijd rekening met de veiligheid en kwaliteit van de installaties. Waar nodig demonteer je oude installaties en leidingen of voer je onderhoudsbeurten en reparaties uit aan bestaande installaties. Je werkt op veel verschillende plekken, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, appartementencomplex, school of een woning. Geen dag is het zelfde dus! De werkzaamheden voer je zelfstandig uit, maar altijd onder leiding van een leidinggevende. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 ± € 567,-
Leerjaar 2 € 0,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Wist je dat?

Werktuigkundige installaties ...

... er zijn in verschillende soorten, maten en niveaus? Onder werktuigkundige installaties verstaan we onder andere verwarmingsinstallaties, sanitaire installaties (douche, bad, toilet, wastafel), leidingsystemen, gebouwbeheersystemen en mechatronica. Je vindt deze installaties in huizen, appartementen, scholen, gebouwen en ziekenhuizen.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Keuzedeel  
Nederlands  
Lunch
pauze
TheorielesOnderhoudsbeurt uitvoeren
Engels  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding monteur werktuigkundige installaties besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 60%
68% landelijk
Afgestudeerden met werk -
93% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat
Gebouw locatie Muntelaar
Gebouw locatie Nelson Mandelaboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024