Mbo-Verpleegkundige / verkort

Student neemt bloeddruk op bij patiënt Student neemt bloeddruk op bij patiënt Student neemt bloeddruk op bij patiënt

Mbo-Verpleegkundige / verkort

In het kort

Heb je al een mbo-diploma voor de zorg? En wil je graag meer leren over verpleegkunde? Dat kan met de tweejarige bbl-opleiding verpleegkundige!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: januari, augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25655

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het verlenen van zorg en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij mensen met zorgvragen. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd mogen worden door zorgverleners met een diploma. Ook leer je alles over het menselijk lichaam, ziekteleer en methodisch werken. Sociale vaardigheden en communicatie zijn onderwerpen waar veel aandacht aan wordt besteed. Kortom, alles over (het behandelen van) ziektes, gezondheid en het zorgen voor mensen.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding tot bbl verpleegkundige.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De opleiding mbo-verpleegkundige / verkort is een verkorte opleiding gebaseerd op de opleiding mbo-verpleegkundige bbl. Door jouw vooropleiding krijg je vrijstelling voor leerjaar 1 en leerjaar 2. Je stroomt daarom in bij leerjaar 3. Daarom duurt deze verpleegkundige opleiding bbl voor jou twee jaar.

Eén dag in de week volg je lessen op het Koning Willem I College. De lessen worden gegeven aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk. Zo leer je alle werkzaamheden die komen kijken bij het beroep van een mbo-verpleegkunde. Denk aan klinisch redeneren, communiceren en het opstellen van een verpleegplan. Ook helpt het praktijkvoorbeeld jou om meer kennis op te doen over anatomie, fysiologie en pathologie.

Tijdens het eerste jaar dat je de opleiding mbo-verpleegkundige / verkort volgt, begeleiden we je om steeds meer zelf vorm te geven aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Het tweede leerjaar staat vooral in het teken van examens.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een mbo-diploma van de opleiding bbl verpleegkundige kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties en zorginstellingen. Denk aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, woonvormen voor gehandicapten of thuiszorg. Je zorgt voor een plan van aanpak, verzorgt patiënten en biedt zorg en begeleiding tijdens onderzoeken en behandelingen.

Je vindt het een uitdaging om bij te dragen aan het herstel van mensen die zorg nodig hebben, de kwaliteit van hun leven te verbeteren of in stand te houden. Je kunt je goed inleven, draagt verantwoordelijkheid en behandelt mensen met respect. Ook weet je jouw eigen grenzen en die van anderen te bewaken. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 850,-
Leerjaar 2 € 25,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 25,-
Leerjaar 2 € 40,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een overgangsbewijs van de opleiding mbo-verpleegkundige, niveau 4 bol van leerjaar 2 naar leerjaar 3
  • of een mbo-diploma verzorgende-ig, niveau 3
  • of een mbo-diploma persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg, niveau 4
  • of een mbo-diploma doktersassistent, niveau 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Heb je een mbo-diploma van een andere (gelijkwaardige) zorg-opleiding?
Dan kijken we samen naar de mogelijkheden om de opleiding mbo-verpleegkundige / verkort te volgen.

De opleiding mbo-verpleegkundige / verkort duurt twee jaar. Je stroomt in bij het derde leerjaar van de opleiding mbo-verpleegkundige bbl. Door jouw vooropleiding krijg je vrijstelling voor de eerste twee leerjaren. 

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Mentoruur  
TheorielesMedische kennis
TheorielesVerpleegkunde
Lunch
pauze
PraktijklesVerpleegkunde
Engels  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student haalt spullen uit kast welke nodig zijn voor het verplegen van mensen
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding mbo-verpleegkundige / verkort werk je drie of vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Zo'n 80% van de opleiding ben je bezig in de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,4
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 87%
77% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
99% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Nelson Mandelaboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024