Middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw

Student checkt of de aangelegde weg klopt met de tekening Student checkt of de aangelegde weg klopt met de tekening Student checkt of de aangelegde weg klopt met de tekening

Middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw

In het kort

Droom jij van een baan in de grond-, weg- en waterbouw, zoals het bouwen en onderhouden van viaducten en het bouw- en woonrijp maken van terreinen? Denk dan eens aan de opleiding middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25871

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het voorbereiden van infrawerken! Met infrawerken bedoelen we de techniek die gericht is op het maken en onderhouden van objecten die in de grond vast zitten, zowel onder als boven de grond. Je leert ontwerpen, (bestek)tekeningen maken en het berekenen van de kosten en materialen. Ook ga je aan de slag met het maken van planningen, hoe je een uitvoeringsplan maakt en het coördineren van de werkzaamheden. En niet te vergeten: je leert alles over welke wetten, regels en eisen er gelden in de bouw. Kortom: je leert alles over het technisch beschrijven én voorbereiden van een infraproject.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze mbo-opleiding in de richting van infratechniek wordt aangeboden in projectvorm. De theorie en vaardigheden leer je vanuit verschillende projecten waar je aan deel neemt. Zo werk je aan projecten met onderwerpen als het ontwikkelen van een jachthaven of bruggen en het maken van uitbereidingsplannen voor een gebied.

Tijdens ieder project van de opleiding middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw ga je aan de slag met onderdelen die ook in echte projecten aan bod komen. Denk dan aan het inspecteren, beheren, organiseren en coördineren van het project.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw werk je, samen met andere studenten, aan verschillende projecten. Dit doe je in een open leeromgeving op het Koning Willem I College. Dit is een grote ruimte, waar je naast het werk aan jouw laptop, ook gebruik kunt maken van 3D-printers, VR-brillen en lasermachines. Maar je gaat ook aan de slag met plannen, begroten, het maken van tekeningen en het berekenen van constructies. En natuurlijk breng je af en toe een bezoek aan bedrijven. Dan kun jij vast zien hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het behalen van jouw mbo-diploma van de infra opleiding middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw kun je meteen aan de slag. Bij een aannemer in de grond-, weg- of waterbouw, ingenieursbureau, spoorbouwbedrijf of het waterschap bijvoorbeeld.

Tijdens jouw werk word je betrokken bij het ontwerpen, voorbereiden, bouwen en onderhouden van allerlei soorten infraprojecten. Denk aan het aanleggen of vernieuwen van (vaar)wegen, spoorlijnen, sluizen, bruggen, viaducten, tunnels en ondergrondse transportsystemen. Jij werkt het ontwerp uit, maakt begrotingen en planningen, zorgt voor de werkvoorbereiding, begeleidt en controleert de werkzaamheden en zorgt dat alles goed wordt gedocumenteerd. Veel afwisseling en verantwoordelijkheid dus. Maar dat kun jij wel aan!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 825,-
Leerjaar 2 € 168,-
Leerjaar 3 € 157,-
Leerjaar 4 € 113,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 0,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-
Leerjaar 4 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Dinsdag
ProjectMaken van technisch verslag
Engels  
Lunch
pauze
ProjectMaken van technische tekening
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Meetapparatuur welke wordt gebruikt bij het aanleggen van straten en wegen
35% Praktijk
65% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De theorie is de basis van de opleiding middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw! De meeste tijd besteed je dan ook aan de theorie. Ongeveer 35% van de opleiding ben je bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 79%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024