Middenkaderfunctionaris smart building

Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw

Middenkaderfunctionaris smart building

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 4 jaar
Crebo 25918

Locatie

Oss Euterpelaan

De opleiding duurt vier jaar. Daarin krijg je les op school, maar leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en stages bij bouw- en installatiebedrijven in de regio. De opleiding stoomt je klaar voor een leidinggevende baan in de bouw van de toekomst. Je leert samenwerken binnen diverse vakgebieden. 

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep en de bouwwereld. Doordat je vakken volgt over 3D tekenen (modeleren), bouwen (bimmen) en installatie (bimmen) leg je een heel brede basis. De rode draad door de opleiding is dat je alles 3D uitwerkt en vervolgens de gewenste informatie uit het 3D model haalt. Je gaat ook aan de slag met projecten én je loopt tien weken stage. In het tweede jaar ga je op dezelfde voet verder, met meer uitdagende projecten. Het jaar begint met tien weken stage. In het derde jaar ga je je specialiseren. Dankzij je brede basis weet je overal iets van maar nu maak je een keuze voor 3D tekenen (modeleren), bouwen (bimmen), of installatie (bimmen). Tijdens dit jaar loop je twintig weken stage. Het vierde jaar is je afstudeerjaar, met ook weer 20 weken (afstudeer)stage en een examenproject. En na je examens? Dan sta je aan het begin van een veelbelovende toekomst als smart builder! Of je stoomt door naar het hbo.

Je leert de belangrijkste taken van een smart builder. Denk hierbij aan: 

 • je organiseert mensen en middelen en begeleidt de bouw, voor zowel nieuwbouw als verbouw
 • je maakt 3D-modellen van bouwwerken, aan de hand waarvan gebouwd kan worden
 • je haalt informatie uit 3D modellen
 • je selecteert materialen, systemen en installaties
 • je ontwerpt en doet aanvragen voor omgevingsvergunningen
 • je maakt begrotingen en stelt offertes op
 • je bewaakt de tijd en kosten tijdens projecten

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Dankzij technologische ontwikkelingen worden gebouwen steeds ‘slimmer’. Maar het gaat wel snel: wat vandaag nieuw is, kan over een tijdje alweer ouderwets zijn. Bouw- en installatiebedrijven zijn daarom hard op zoek naar creatieve talenten die deze ontwikkelingen begrijpen én ermee kunnen werken. 

Lijkt het je gaaf om je omgeving mooier en slimmer te maken met jouw technische kennis, slimme ideeën en eindeloze creativiteit? Zie je jezelf wel werken bij een architectenbureau, projectontwikkelaar, ingenieursbureau, bouwbedrijf, interieurbouwer, installatie- of elektrotechnische bedrijf? Dan ben je gemaakt voor dit beroep! Als smart builder ben je straks van onschatbare waarde voor bedrijven in deze snel veranderende branche. Het mooie is: bouw, installatie en elektro komen hier allemaal samen in deze opleiding. 

Tijdens leerjaar 1 en leerjaar 2 loop je tien weken stage. In leerjaar 3 en 4 bestaat de stage uit 20 weken, waarvan de stage in leerjaar 4 een afstudeerstage is.

Stage lopen kan alleen bij bedrijven die erkend zijn. Kijk op www.stagemarkt.nl voor erkende stagebedrijven. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op  Aanmelden voor deze opleiding' en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

 • Smart Building is de eerste opleiding in de regio waar bouw, installatie en hout & meubel samenkomen.
 • Vanaf schooljaar 2023 - 2024 worden de theorielessen gegevens op locatie Oss, Euterpelaan. De locatie voor de praktijkvakken blijft Oss, Gasstraat Oost.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
- 6,6
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
- 58%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Middenkaderfunctionaris smart building - -
Kans op stage
Middenkaderfunctionaris smart building
Startsalaris
uurloon
Middenkaderfunctionaris smart building - -

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemende of theoretische leerweg
 • Mbo-diploma niveau 3
 • Minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op associate degree en hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 990,-
Leerjaar 2 € 375,-
Leerjaar 3 € 260,-
Leerjaar 4 € 200,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 15,-
Leerjaar 2 € 15,-
Leerjaar 3 € 15,-


 • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters