In het kort

Houd jij van theater? En wil jij daar je beroep van maken? Dan is de mbo-opleiding acteur/performer echt iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25651
  • Regio: ’s-Hertogenbosch

Deze mbo-opleiding tot performer/acteur laat je kennismaken met de vele kanten van acteren en theater maken. Zo krijg je les in spelen, beweging, stem en zang (vocaal), regie, productie en theater maken. Maar je leert ook over de theorie en de geschiedenis van het theater. Daarnaast ga je aan de slag met conceptontwikkeling en ondernemen. Na het afronden van deze kleinkunst mbo-opleiding maak je een vliegende start in de wereld van theater!​

​Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding performer.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

​​Tijdens deze theater opleiding mbo leer je alle onderwerpen van het vak! ​Je gaat 5 dagen in de week naar school waar je aan de slag gaat in de praktijk en de theorie. Via modules leer je alle onderwerpen en vaardigheden die je nodig hebt om het beroep goed te kunnen uit oefenen. Als je alle modules hebt afgerond, kun je examen doen.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Wist je dat het Koning Willem I College een eigen theatergezelschap heeft? Als student van de opleiding performer heb je de mogelijkheid om hier aan deel te nemen. Samen met andere studenten oefen je tijdens lessen met het instuderen van rollen, repeteren en het iedere keer weer net iets beter maken van jouw spel. 

Per leerjaar loop je ongeveer 300 uur stage. Dit doe je bij een theaterproductie of je neemt deel aan theatrale opdrachten via een impresariaat. Een impresariaat is een bedrijf dat optredens regelt voor artiesten en theatergezelschappen. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van deze mbo-opleiding tot acteur op zak kun je meteen aan het werk. ​​Als acteur, maker of performer in de entertainmentsector bijvoorbeeld. Denk dan aan bedrijven als een toneelgroep, toneelschool, straattheater of festivals. Maar je kunt ook aan de slag als trainingsacteur, workshopleider of in de creatieve therapie.

​​In de theaterwereld is een professionele werkhouding belangrijk. Dat betekent dat je niet alleen creatief moet zijn, maar bijvoorbeeld ook veel doorzettings- en incasseringsvermogen hebt. Als je als zelfstandige werkt, betekent het dat je zelf op zoek moet naar nieuwe opdrachten, audities moet doen en samenwerken met artiestenbureaus. Ook houd je je eigen administratie bij. Soms wordt er van je verwacht dat je zelf de kleding en make-up regelt. ​

​De kansen op een goedbetaalde baan liggen lager dan bij veel andere mbo-opleidingen. Veel mensen in de theaterwereld werken parttime of als freelancer én doen daarnaast ander werk. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Maar als performen écht je passie is, laat je hier dan niet door tegenhouden! 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* ± € 515,-
Leerjaar 2* ± € 65,-
Leerjaar 3* ± € 15,-
* o.a. kosten aanschaf laptop, materialen en boeken


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 ± € 100,-
Leerjaar 2 ± € 20,-
Leerjaar 3 ± € 20,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra intakeactiviteit
Voor deze opleiding geldt een extra intakeactiviteit, namelijk een auditie. Deze auditie is verplicht! De auditie begint met een nulronde. Hiervoor moet je een filmpje opsturen en een vragenlijst invullen. Na de nulronde word je uitgenodigd voor de auditie. De auditie bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een motivatiegesprek​ 

​​Let op! Het beroep van een artiest is zwaar. Bereid je daarom voor op onregelmatige werktijden. En ook in het weekend! Daarnaast heb je geen werkgarantie.

Een schooldag

Dag
9u
10u
11u
12u
13u
14u
15u
16u
Maandag
Productie  
Lunch
pauze
Creatief denken  
Engels  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Acteur
Acteur
50%
50%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding performer besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 8,4
7,7 landelijk
Geslaagde studenten 67%
74% landelijk
Afgestudeerden met werk -
67% landelijk
Den Bosch, Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624
Hoofdingang: Henri Dunantstraat


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters