Over zakelijke dienstverlening

Op het Koning Willem I College bieden we verschillende opleidingen aan in de richting van zakelijke dienstverlening. Deze mbo-opleidingen worden aangeboden in de regio’s 's-Hertogenbosch, Meierijstad en Oss. Maar waar leiden deze opleidingen precies voor op? We leggen het aan je uit!

Wat is zakelijke dienstverlening?

Stel je voor: een bedrijf verkoopt T-shirts. Het bedrijf heeft goede ideeën en een mooie collectie met gave T-shirts. Maar om het bedrijf écht succesvol te maken hebben ze wat hulp nodig. Daar komen de beroepen van zakelijke dienstverlening om de hoek kijken.

Werken in zakelijke dienstverlening betekent dus dat je bedrijven helpt om te groeien. Met jouw hulp wordt het bedrijf nog succesvoller. Je kunt dit doen bij het bedrijf waar je werkt, maar je kunt ook worden ingehuurd om bedrijven in een korte periode te helpen. 📈

Welke beroepen vallen er onder zakelijke dienstverlening?

Dat leggen we je graag uit aan de hand van het bovenstaande voorbeeld: het bedrijf dat T-shirts verkoopt. Met behulp van verschillende rollen, die allemaal vallen onder zakelijke dienstverlening, kan het bedrijf groeien. Zit er een leuk beroep voor jou bij?

  • Allround ondersteuner: als allround ondersteuner help je op allerlei vlakken. Bijvoorbeeld op het gebied van marketing of bij het plannen van een nieuwe T-shirt collectie. Maar je kunt ook worden ingezet om de inkoop van producten te ondersteunen of bij het uitvoeren van administratieve taken. Met jouw probleemoplossend vermogen ben je (bijna) overal inzetbaar!
  • Medewerker financiën & administratie: als medewerker financiën & administratie ben je de hele dag bezig met cijfertjes, geld en zorgen dat de administratie goed is bijgewerkt. Jij zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geld beschikbaar is om nieuwe producten in te kopen. Maar je houdt ook bij of er winst wordt gemaakt. Een belangrijke taak dus!
  • Medewerker marketing & communicatie: T-shirts verkopen doe je alleen als klanten je ook weten te vinden. Dat is de taak van de medewerker marketing & communicatie. Je zorgt er onder andere voor dat de T-shirts worden verkocht, het bedrijf online en offline zichtbaar is en dat klanten het bedrijf weten te vinden. Een influencer die wordt gespot met ‘jullie’ T-shirt? Daar heb jij voor gezorgd!
  • Medewerker recht & hr: als medewerker recht & hr voer je ondersteunende taken uit op het gebied van regels en procedures. Je helpt bijvoorbeeld bij het opmaken van inkoopcontracten of de algemene voorwaarden. Maar je helpt ook bij het aannemen van medewerkers en het opstellen van een arbeidscontract. Jij zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt!

Kort gezegd: zakelijke dienstverlening draait om medewerkers met specifieke kennis op verschillende gebieden. Samen zorgen ze ervoor dat een bedrijf succesvol kan worden en verder groeit. Als een team maken jullie het bedrijf sterker!

Er zijn natuurlijk nog veel meer beroepen die vallen onder zakelijke dienstverlening. Met deze beroepen hopen we je een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is met een mbo-diploma in de richting van zakelijke dienstverlening.

Student managementassistent achter computer
Student voor kast aan het bladeren door map met informatie

Voorbeelden van bedrijven in zakelijke dienstverlening

Ieder bedrijf of instelling heeft een office- of managementassistent, administrateur of boekhouder nodig. Maar het is ook mogelijk om te gaan werken bij een organisatie die is gespecialiseerd in een onderdeel van zakelijke dienstverlening. Je voert dan werkzaamheden uit die gericht zijn op een specifiek gebied. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Administratiekantoren: bij een administratiekantoor kun je aan de slag als administratief medewerker. Je bent dan verantwoordelijk voor het verwerken van (financiële) gegevens, het opstellen van facturen, het beheren van de archieven en het onderhouden van contacten met klanten.
  • Banken of financiële instellingen: bij een bank of andere financiële instelling kun je aan de slag als klantadviseur. Je helpt dan klanten met hun bankzaken, zoals het openen van een rekening, het geven van informatie over leningen en het bieden van hulp bij financiële vragen.
  • Verzekeringsmaatschappijen: bij een verzekeringsmaatschappij kun je aan de slag als administratief medewerker of klantadviseur. Je helpt dan klanten bij het afhandelen van verzekeringsclaims, het geven van informatie over verschillende producten en het beheren van de klantdossiers.
  • Gemeenten of andere overheidsinstellingen: bij een gemeente of andere overheidsinstelling kun je aan de slag als medewerker burgerzaken of administratief medewerker. Je bent dan verantwoordelijk voor het verwerken van persoonsgegevens, het uitgeven van identiteitsbewijzen en het beheren van administratieve processen.

Wat kun je met een mbo-diploma in de richting zakelijke dienstverlening?

Zoals we net al hebben benoemd kun je na het afronden van een mbo-opleiding van het Koning Willem I College in de richting van zakelijke dienstverlening op verschillende plekken aan de slag. Genoeg mogelijkheden! ✔

Wil je liever niet meteen gaan werken? Dan kun je natuurlijk ook een vervolgstudie doen. Bijvoorbeeld binnen het mbo. Of als je een niveau 4 opleiding hebt afgerond, op het hbo.

Bekijk de opleidingen

Copyright Koning Willem I College 2024