Mbo proefstuderen

Jouw route richting een vervolgopleiding!

Kom proefstuderen op dinsdag 11 of donderdag 13 oktober 2022.

Hé jij daar ... aankomend mbo-student!

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op het mbo proefstuderen bij het Koning Willem I College. Dit LOB-programma is gemaakt door jouw school en het Koning Willem I College en helpt jou bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. Ook geeft dit programma een goed beeld van wat studeren op het mbo inhoudt. 

Tijdens het proefstuderen in oktober maak je kennis met de verschillende opleidingen van het Koning Willem I College. Dit kennis maken noemen we oriënteren. Oriënteren saai ..? Welnee! Tijdens het proefstuderen maak je op een aantrekkelijk en interactieve manier kennis met het mbo-onderwijs.

Voordat je het Koning Willem I College bezoekt, bereid je het bezoek voor. Dit doe je op jouw eigen school. Jouw docent geeft meer informatie over het programma, het doel, welke resultaten je kunt behalen, wat je moet inleveren en op welke wijze de beoordeling plaatsvindt. De uitwerking van deze opdrachten kun je gebruiken bij het sector-/profielwerkstuk en/of loopbaandossier.

Leijgraaf Veghel Sfeer 10

Je ontwikkelt tijdens dit programma vijf loopbaancompetenties. Deze competenties zijn belangrijk bij het maken van een keuze. De vijf loopbaancompetenties zijn:

- Kwaliteitenreflectie: wie ben ik?
- Motievenreflectie: wat wil ik, wat motiveert mij?
- Werkexploratie: welke opleiding past bij mij?
- Loopbaansturing: wat wil ik worden, wat voor soort werk wil ik doen?
- Netwerken: wie kan mij verder helpen?

Het LOB-programma is opgedeeld in vijf stappen:

1. Lezen van de startinformatie. Dat heb je net gedaan!
2. Bezoek aan mbo-event op 13, 14 of 16 juni 2022. Ook deze stap heeft al plaatsgevonden
3. Voorbereiden en inschrijven mbo proefstuderen
4. Proefstuderen op het Koning Willem I College
5. Terugblikken/reflectie
6. Bezoek een Open Dag of loop een dagje mee (optioneel)

Voorbereiden mbo proefstuderen

Op 11 of 13 oktober 2022 ga je proefstuderen op het Koning Willem I College. Jouw coach/mentor vertelt je op welke datum je komt proefstuderen. Op school heb je al bekeken welke opleidingen en beroepen er zijn, wat studeren op het mbo inhoudt en hoe je een goede keuze maakt. Met deze voorbereiding maak je een keuze voor de opleiding waar je gaat proefstuderen.

Het proefstuderen bestaat uit een middag van twee uur. Je kiest voor één opleiding, waar je aan de slag gaat met een beroepsopdracht. Je werkt hierbij, met andere leerlingen, aan levensechte praktijksituaties of problemen. Er wordt bijvoorbeeld geoefend met zelfstandig werken, leervragen stellen, samen praktijkproblemen oplossen en methodisch werken. Zo ervaar je hoe het is om te studeren en maak je kennis met het beroep.

Een overzicht met alle opleidingen voor het mbo proefstuderen vind je hier.

Wil je meer algemene informatie over de opleidingen en beroepen? Bekijk dan de interessegebieden van het Koning Willem I College.

Inschrijven mbo proefstuderen

Inschrijven voor het mbo proefstuderen kan via onderstaande link. 

Log in via de link en klik vervolgens op de module 'GRIP LOB Voorlichtingen'. Onder 'Bekijk alle opleidingen' vind je de opleidingen waaruit je kan kiezen. Schrijf je in voor twee opleidingen. De eerste opleiding is jouw eerste keuze. De twee opleiding is een reservekeuze (voor het geval jouw eerste keuze vol zit).

In deze handleiding vind je alle stappen van het inschrijfproces beschreven. Jouw mentor of coach legt je uit hoe het werkt. Veel succes met het inschrijven!

Inschrijven mbo proefstuderen
Leijgraaf Veghel Sfeer 05

Proefstuderen op het Koning Willem I College

Fijn dat je een keuze gemaakt hebt voor het mbo proefstuderen! Je gaat aan de slag met een beroepsopdracht, ontdekt of de opleiding bij je past en maakt kennis met wat studeren op het mbo echt inhoudt. Tijdens de beroepsopdracht doe je ervaring op met:

  • zelfstandig werken
  • samenwerken aan opdrachten/projecten
  • de beoordeling van gedrag
  • leren in de praktijk
  • de beroepspraktijkvorming (bpv) of stage
  • praktijkvragen/praktijkproblemen

Je wordt op dinsdag 11 of donderdag 13 oktober 2022 van 14.00 tot 16.00 uur verwacht op één van de locaties van het Koning Willem I College.

Terugblikken/reflectie

Na het mbo proefstuderen blik je, samen met jouw docent, terug op deze dag.
De reflectietoolbox kan je hierbij helpen.

Bezoek een Open Dag

Benieuwd geworden naar het Koning Willem I College? Breng een bezoek aan één van onze Open Dagen of loop een dagje mee! Kom alles te weten over onze opleidingen, stel vragen aan onze docenten en studenten en maak kennis met de schoolgebouwen en de sfeer.

Of je nu kiest voor een opleiding in 's-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Meierijstad of Oss: op ons college gebeurt een heleboel bijzonders. Wanneer zien we jou?

Bekijk onze Open Dagen

  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2022
Filters