Persberichten april 2021

Robot lanceert huisstijl Platform Techniek De Langstraat

29 apr

Via een liveverbinding werd vanuit de Koningszaal van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch op 29 april 2021 overgeschakeld naar het Let’s Play Lokaal bij SG De Overlaat in Waalwijk. Daar lanceerde een robot het logo van Platform Techniek de Langstraat en de slogan ‘Techniek van jouw toekomst’. Wethouder Thom Blankers sprak met de kernpartners van het platform over hun ambitie om als onderwijs, bedrijfsleven en overheid door intensieve samenwerking meer kinderen en jongeren te interesseren voor techniek. Met een huisstijl, webpagina en de promotiefilm ‘De reis van Gijs’ zetten zij dat nu kracht bij.

Wethouder Thom Blankers: “In de Langstraat zitten bedrijven nu al te springen om goed opgeleid technisch personeel. In de toekomst wordt die vraag alleen maar groter. Platform Techniek de Langstraat richt zich daarom op het enthousiasmeren van kinderen en jongeren voor een technische opleiding en baan, het liefste bij een bedrijf in de regio.”

Partners Platform Techniek
Het platform bestaat sinds 2016. De eerste jaren lag de focus op het netwerken; met de juiste partijen aan tafel komen, elkaar beter leren kennen en meer samenwerken. Vanaf 2018 ging het praten over in samen doen. In 2019 werd de Dag van de Techniek georganiseerd. Daarna nam het kernteam, bestaande uit de gemeente Heusden, scholengemeenschap De Overlaat, het Koning Willem I College en VPT Versteeg, het initiatief om door te pakken en een professionaliseringsslag maken. Met als resultaat nu de lancering van een eigen huisstijl, promotiefilm en webpagina. Er staan veel interessante activiteiten op de planning met als doel om techniek intensiever en structureler het jaar rond te promoten. Dat er behoefte is aan het bundelen van alle mooie initiatieven op dit gebied blijkt ook uit regionaal onderzoek dat het platform liet uitvoeren. Het kernteam blijft nauw samenwerken met verschillende partijen, waaronder het d’Oultremontcollege, Van Beek Schroeftransport en de Bibliotheek Heusden.

Techniek is overal
Kiezen voor techniek is kiezen voor een mooie toekomst. Het is een slimme keuze, want techniek is overal. Je kunt er dus heel veel kanten mee op. Het is tegenwoordig veel meer dan het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van ingewikkelde elektrische machines. Het zit ook in gebouwen, auto’s en bruggen. Maar ook in ziekenhuizen en pretparken. Je maakt en bedenkt iets wat er echt toe doet.

De reis van Gijs
In de promotiefilm ‘De reis van Gijs’ vertelt Gijs Simons over zijn keuze voor techniek en hoe fascinerend het vak is. Hij blikt terug op zijn studie bij De Overlaat. Neemt ons mee naar zijn technische opleiding bij het Koning Willem I College en zijn bijbaan bij VPT Versteeg. Gijs is de eerste jongere waarmee je kennismaakt in een reeks van filmpjes.

Doe mee
Geïnteresseerd geraakt? Kijk voor meer informatie op www.techniekvanjouwtoekomst.nl. Het Platform komt graag in contact met bedrijven die ook willen deelnemen, of scholen die voor hun lesprogramma interesse hebben in het (samen) aanbieden van een leuke kennismaking met techniek.  

 

Ouders in de Branding: lukt het afstandsleren?

21 apr

Op woensdag 21 april organiseert het Koning Willem I College de livestream Ouders in de Branding. Dit keer met het thema ‘Hoe lukt het afstandsleren aan de keukentafel?’ De livestream is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Vorig jaar in oktober zond het Koning Willem I College een livestream uit voor ouders van studenten: ‘Ouders in de Branding: Bewegen en begrenzen in tijden van Corona’. Dit leidde tot zulke mooie gesprekken over onderwerpen die breed leven, dat het college heeft besloten om de komende editie van het evenement openbaar uit te zenden.

In een tijd waarin corona het onderwijs heeft veranderd, leven veel vragen bij studenten en ouders. Vragen van studenten beantwoorden we in het contact dat ze hebben met hun leraren. Ook ouders willen wij antwoord geven op een aantal bij ons bekende vragen. Onderwerpen als online-onderwijs, motivatie en welbevinden van de student komen aan bod. Vier ouders van studenten van verschillende opleidingen gaan hierover in dialoog met experts van het college. 

De experts maakten allen de transitie van fysiek naar online onderwijs van dichtbij mee en zien dat het onderwijs onder de corona-maatregelen te lijden heeft. Het vraagt veel van studenten. Leraren en ouders kunnen hierin een verschil maken. Betrokkenheid is hierbij een voorwaarde. 

De gespreksrondes staan onder leiding van Josée Bours, directeur van de Academie voor Teaching & Learning van het Koning Willem I College. De experts die aanschuiven zijn Jos van Kessel, voorzitter van het College van Bestuur, Jolande Tazelaar, directeur van de onderwijsafdeling Assistenten Gezondheidszorg en Audrey Verhagen, lerares Marketing & Communicatie.

Daarnaast hebben kijkers de mogelijkheid om vragen te stellen via de live-chat. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis! Ouders in de Branding 'Hoe lukt het afstandsleren aan de keukentafel' is woensdag 21 april van 19.00 tot 19.45 hier te volgen.


KW1C en Food Up Brabant presenteren thuislunch

1 apr

Studenten van de opleiding gespecialiseerd kok Dutch Cuisine van het Koning Willem I College en FoodUp Brabant ontwikkelden samen een bijzonder concept: de Boer aan Tafel thuis-lunch. Zo’n 15 studenten bereidden deze week een heerlijke lunch van lokale producten, rechtstreeks van de boerderij. De reis die de lunch maakte van boer, via kok, tot bord werd stap voor stap vastgelegd en gedeeld via diverse filmpjes. Ruim honderd medewerkers van de Rabobank waren de gelukkige ontvangers en genoten gisteren van de eerste Boer aan Tafel thuis-lunch. 

Publieksprijs
Het initiatief voor dit bijzondere project lag bij Nina Hogeveen, student Business Innovator aan de Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Nadat zij op 15 februari tijdens de thema-track Korte Ketens van Rabo Food Forward met haar concept ‘De Boer aan Tafel’ de publieksprijs won, ontstond het idee vanuit Rabobank, Koning Willem I College en FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) om de speciale Boer aan Tafel thuis-lunch te ontwikkelen. 

Boer aan Tafel
Boer aan Tafel is een restaurantformule die Nina heeft bedacht tijdens haar stage bij FoodUp Brabant en die zij verder heeft uitgewerkt tijdens Rabo Food Forward, een programma waarmee Rabobank samen met ondernemers, consumenten, studenten, overheid en partners oplossingen zoekt voor het uitdagende voedselvraagstuk. Bij het Boer aan Tafel-concept wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten rechtstreeks van de boer. De formule creëert daarnaast een eetbeleving voor de consument waarbij boeren letterlijk op de kaart komen te staan. Voor de Boer aan Tafel thuisvariant is het concept iets aangepast en zijn de Rabobank medewerkers als gasten meegenomen in een bijzondere beleving door een Track & Trace systeem en verschillende filmpjes waarin het verhaal van boer tot bord wordt toegelicht.

Bijzonder Brabants
Eén van de boeren die aan dit project meedeed was Boer Henk van Bijzonder Brabants. Hij vindt het fijn dat hij een bijdrage kan leveren aan de bijzondere lunch die bestaat uit lekker lokaal eten: “Een lunch bestaande uit producten die buiten in de Brabantse grond hebben mogen groeien. In een gezonde voedingsbodem met voedingsstoffen, water, beestjes, schimmels en bacteriën die in samenwerking met de plant voor deze smaakvolle lunch zorgen. Ik ben trots dat jullie kennis kunnen maken met het gouden boontje voor onze toekomst, de lupine, die ons kan helpen op weg naar een duurzame landbouw.”

Koken met pure producten
Ook Sue van Erp, Jill Groeneberg en Richelle Nelissen, studenten van de opleiding gespecialiseerd kok van het Koning Willem I College zijn enthousiast: “Niks is mooier dan te koken met pure producten. Het verhaal dat de producten die op het bord liggen van echte Nederlandse boeren zijn, en zelfs uit Brabant komen. De gast wordt meegenomen in het verhaal en proeft het eerlijke eten. Hiermee zetten we eigenlijk de gasten aan het werk, terwijl ze zitten te genieten. Je hoopt dat de gasten gaan nadenken over gezondere voeding, lokaal kopen, en eten uit het seizoen. De samenwerking met de boeren was ook geweldig.”

Duurzame afwisseling
Geert van der Heijden, sectormanager zorg bij Rabobank vond de Boer aan Tafel thuis-lunch een heerlijke duurzame afwisseling op zijn dagelijkse boterhammen. Hij vertelt: “Ik vond met name de aardappelstructuren lekker. Verschillende kleuren en verschillende smaken van aardappel. Zo heb ik een aardappel nog nooit geproefd!”

De komende tijd werkt Nina het concept De Boer aan Tafel verder uit tijdens haar afstuderen bij FoodUp Brabant. 

Vragen?
Neem contact op met Nina Hoogeveen via nhogeveen@outlook.com.


Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken