Persberichten maart 2019

KW1C-studenten in finale mbo-vakwedstrijden

19 mrt

Van 20 tot en met 22 maart 2019 organiseert WorldSkills Netherlands ‘Skills The Finals’ in RAI Amsterdam: het grootste beroepen-event van Nederland. Dertien studenten van het Koning Willem I College hebben zich geplaatst voor de (halve) finale en strijden om de titel beste vakman, vakvrouw of vakteam.

Ruim 650 mbo-talenten uit heel Nederland gaan de strijd met elkaar aan in meer dan 50 wedstrijdrichtingen. Ze strijden voor de titel 'beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2019'. Daarmee is Skills The Finals een belangrijke kweekvijver van talenten voor de arbeidsmarkt.  

Deelnemende studenten
De volgende studenten van het Koning Willem I College doen tijdens Skills The Finals mee in hun vakgebied:
• Fleur van der Kevie, Apothekersassistent
• Joey Donkers, Fietstechnicus
• Marieke Maas, Fotograaf
• Damian van Hoorn, Medewerker Evenementenorganisatie
• Jarno Roijendijk, Meubelmaker
• Noah Middelkoop, Onderwijsassistent
• Nikki Haans, Sport & Bewegingsleider
• Jeffrey Stuiver, Stukadoor
• Jade Zonnenberg, Tandartsassistent
• Jordi Damen, Beveiliger
• Robin van Kraanen, Pedagogisch medewerker
• Mirte Roozen, Interieuradviseur
• Ruth van Beek, Doktersassistente

Trots
Medewerkers en studenten van het Koning Willem I College zijn bijzonder trots dat deze studenten het college vertegenwoordigen. Supporters zijn welkom en kunnen het event gratis bezoeken. Skills The Finals vindt plaats in RAI Amsterdam. De organisatie van deze nationale kampioenschappen voor beroepen is in handen van WorldSkills Netherlands. Enkele winnaars maken bovendien kans om zich te selecteren voor het WK voor beroepen dat in augustus in Kazan gehouden wordt.

Prijsuitreiking
Op vrijdag 22 maart vindt van 19.00 – 21.00 uur de prijsuitreiking plaats. Dan weten we wie de beste vakman of -vrouw in zijn/haar beroep is geworden. De presentatie is in handen van Tess Milne en Wouter van der Ent.
Meer informatie: www.skillsnetherlands.nl

Jeugdraad organiseert Verkiezingsfestival

20 mrt

 

Op woensdag 20 maart organiseert de Nationale Jeugdraad (NJR) voor de studenten van het Koning Willem I College een Verkiezingsfestival over de Provinciale en Waterschapsverkiezingen. Dit gebeurt in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas en het Koning Willem I College. Commissaris van de Koning
Wim van de Donk bezoekt het festival om 14.00 uur. Lambert Verheijen, dijkgraaf van het Waterschap Aa en Maas, sluit het festival om 15.30 uur af.

Tijdens deze dag maken honderden studenten van het Koning Willem I College kennis met de Stemmen? HOEZO? campagne en gaan aan de slag met de jongerenkieswijzer, relevante verkiezingsthema’s en regionale politiek. Het festival bestaat uit informatieve workshops en een interactief festivalterrein waar de studenten op een feestelijke manier gemotiveerd worden hun stem te laten horen.
En dat is van groot belang: het vertrouwen in de politiek onder jongeren is namelijk laag, en de jongerenopkomst (18-24 jaar) tijdens verkiezingen nog lager. Als gevolg hiervan wordt de gemiddelde mbo’er steeds slechter vertegenwoordigd in de politiek.

Burgerschap
Als UNESCO-school besteedt het Koning Willem I College veel aandacht aan het thema burgerschap. Het college maakt zijn studenten en medewerkers bewust van de manier waarop zij deelnemen aan de maatschappij en die helpen vormgeven. Je stem laten horen tijdens verkiezingen moedigt het college dan ook aan. Het Verkiezingsfestival laat onze studenten op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met verkiezingsthema’s en regionale politiek.

Stembureau
Op 20 maart is het mogelijk om zowel op Onderwijsboulevard 3 als op onze locatie aan de Vlijmenseweg 2 te stemmen voor de Provinciale en Waterschapsverkiezingen.

Praktisch informatie
Het Verkiezingsfestival vindt plaats op woensdag 20 maart van
9.00 – 16.00 uur op het Koning Willem I College aan Onderwijsboulevard 3 in ’s-Hertogenbosch.

Voor meer informatie
Corporate Communicatie
Gonda Franssen
g.franssen@kw1c.nl
073 624 9 710
06 14 33 12 12
Koning Willem I College
Vlijmenseweg 2
5223 GW 's-Hertogenbosch
www.kw1c.nl

 

Vmbo-leerlingen maken kennis met KW1C door vmbo-mbo atelier route

22 mrt

Vandaag vond in Het Techniek Atelier van het Koning Willem I College de feestelijke afsluiting plaats van het project ‘vmbo-mbo atelier route’. Derdejaars vmbo-leerlingen van het Elde College, locatie Sint-Michielsgestel en Sg de Overlaat uit Waalwijk werkten een aantal weken aan verschillende opdrachten en presenteerden vanmiddag het eindresultaat. De leerlingen ontvingen na afloop een certificaat.

Begin februari startten 28 derdejaars vmbo-leerlingen uit de theoretische leerweg met het vmbo-mbo project in Het Techniek Atelier van het Koning Willem I College. De leerlingen maakten kennis met elkaar en de pijlers ondernemendheid, creativiteit en mediawijsheid. Ze werkten volgens het ICE – denkvaardigheidsmodel van het Koning Willem I College, waarbij je start met een ‘prikkel’, ofwel de opdracht. Op een creatieve manier werk je toe naar een oplossing en presenteert deze middels een ‘pitch’. De leerlingen konden kiezen uit prikkels die aangeboden werden door twee opdrachtgevers. Ze werkten vier vrijdagmiddagen aan oplossingen en pitchten deze vanmiddag in een feestelijke setting.

Aan de voorbereiding is enthousiast samengewerkt door medewerkers van de vmbo’s en het Koning Willem I College. Zij zijn meegenomen in Het Techniek Atelier-concept door coach Tjerk Pennings.

 
Een van de vmbo-leerlingen ontvangt zijn deelnamecertificaat uit handen van John Opdam, teamleider van onderwijsafdeling Mobiliteit & Logistiek.

Wie wint The Competition 2019?

23 mrt

Op woensdag 27 maart 2019 vindt de finale plaats van The Competition: de presentaties van het profielwerkstuk. Eindexamenkandidaten van verschillende vmbo-scholen uit de regio ’s-Hertogenbosch werkten gedurende zeven weken op het Koning Willem I College aan een opdracht of project dat typisch is voor een bepaalde opleiding. Elke school koos uiteindelijk het beste profielwerkstuk – de negen beste presentaties vertegenwoordigen hun school in The Competition.

Het profielwerkstuk is een onderdeel van het vmbo eindexamen: geen diploma zonder afgerond profielwerkstuk. Leerlingen kiezen een profielwerkstuk bij de opleiding waar ze interesse in hebben om in door te leren. Met als doel vlotte doorlopende leerlijnen, zodat het leerproces van leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs door blijft gaan. Het Koning Willem I College faciliteert en begeleidt de vmbo-leerlingen tijdens hun deelname.

Deelnemende scholen
Onderstaande negen scholen doen mee aan The Competition. Er zijn in totaal 14 leerlingen die kans maken op een prijs. Tijdens de finale op 27 maart kiest de jury twee winnaars: een voor de beste inhoud en een voor de beste presentatie.

 • Helicon: Filmmaker / Fotograaf / Mediavormgever
 • ds. Pierson College: Laboratoriumtechniek
 • Cambium College: (Gespecialiseerd) Pedagogisch medewerker / Onderwijsassistent
 • Elde College: MKF Bouw en Infra - Architectuur
 • Maurick College: Bloem, groen en styling
 • Rodenborch-College: Laboratoriumtechniek
 • Jeroen Bosch College: Juridisch-administratieve beroepen
 • Sancta Maria Mavo: Fashion & Design / Interieuradviseur
 • Van Maerlant: Technicus engineering / High Tech Metalektro

4 goud en 2 brons bij landelijke finale mbo-vakwedstrijden

25 mrt

Van 20 tot en met 22 maart vonden in RAI Amsterdam de finalewedstrijden plaats voor Skills Heroes: de vakwedstrijden voor mbo-studenten. Dertien studenten van het Koning Willem I College plaatsten zich voor deze finale en streden – met succes – om de titel beste vakman, vakvrouw of vakteam. Maar liefst zes studenten veroverden een medaille: vier keer goud en twee keer brons.

Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden. Variërend van autotechnicus en bloembinden tot stukadoor en grafisch ontwerpen. Doel van deze vakwedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Ruim 650 mbo-talenten uit heel Nederland gingen de competitie met elkaar aan in meer dan 50 wedstrijdrichtingen.

Uitslagen
Het Koning Willem I College is trots op de resultaten:

 

 • 1e plaats: Noah Middelkoop - Onderwijsassistent (uit Leerdam)
 • 1e plaats: Nikki Haans - Sport- en bewegingsleider (uit 's-Hertogenbosch)
 • 1e plaats: Jeffrey Stuiver - Stukadoor (uit Oss)
 • 1e plaats: Marieke Maas - Fotografie (uit Beesd)
 • 3e plaats: Ruth van Beek - Doktersassistent (uit Wijk en Aalburg)
 • 3e plaats: Fleur van der Kevie - Apothekersassistent (uit Rosmalen)

 

Worldskills
De organisatie van deze nationale kampioenschappen voor beroepen is in handen van WorldSkills Netherlands. Enkele winnaars maken kans om zich te selecteren voor het WK voor beroepen dat in augustus in Kazan gehouden wordt.

Meer informatie: www.skillsnetherlands.nl.

 

Lancering nieuw lesprogramma Burgerschap mbo

28 mrt

Op vrijdag 29 maart vindt de conferentie ‘Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap’ plaats op het Koning Willem I College en Kamp Vught. Onderdeel hiervan is de presentatie van een nieuw lesprogramma voor het vak burgerschap op het mbo, dat met steun van het Ministerie van VWS is ontwikkeld. Studenten en leraren van het Koning Willem I College hebben meegewerkt aan het educatief programma over Kamp Vught.

Ook het Indisch Herinneringscentrum, Kamp Amersfoort, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Joods Cultureel Kwartier hebben in nauwe samenwerking met een mbo-instelling in hun regio een educatief programma ontwikkeld vanuit hun samenwerking in de stichting Musea en Herinneringscentra ‘40-’45. Het resultaat is een website met een voorbereidende digitale les en vijf verschillende educatieve programma’s op locatie, speciaal voor het vak burgerschap. ‘Plekken met een verhaal’ komt voort vanuit de vraag vanuit het mbo naar een passend aanbod voor studenten.

Programma

Dagvoorzitter Bas Westerweel is kleinzoon van de bekende verzetsstrijder Joop Westerweel. Hij gaat in op de vraag hoe invulling te geven aan een les burgerschap. Hoe behandel je onderwerpen zoals mensenrechten, vooroordelen, de rechtsstaat of het ontbreken daarvan? Rond 10.30 uur vindt de presentatie plaats van het nieuwe educatieve aanbod en deelt Bram Eidhof, universitair docent Burgerschapsonderwijs, zijn visie op de rol van de Tweede Wereldoorlog in het vak burgerschap. In de ochtend en middag zijn er verschillende workshops over dit thema. De conferentie wordt mede georganiseerd door studenten van het evenementenbureau van het Koning Willem I College.

Herdenking

De campus van het Koning Willem I College aan de Vlijmenseweg is ook een ‘plek met een verhaal’ uit WO2. Om 12.00 uur vindt er een korte herdenking plaats bij het monument van verzetsstrijder Jef Trimbos. Hierbij is ook familie van Jef aanwezig.
Burgerschap
Als UNESCO-school besteedt het Koning Willem I College veel aandacht aan het thema burgerschap. Studenten en leraren van de Academie voor Orde & Veiligheid hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het lesmateriaal over Nationaal Monument Kamp Vught.

Praktische informatie
De conferentie ‘Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap’ vindt plaats op vrijdag 29 maart 2019 van 9.00 – 13.00 uur in School voor de Toekomst van het Koning Willem I College aan de Vlijmenseweg 2, ’s-Hertogenbosch en in de middag bij Nationaal Monument Kamp Vught. Een overzicht van het programma is hier te vinden.  
De presentatie van het nieuwe lesprogramma is rond 10.30 uur in School voor de Toekomst. De herdenking bij het monument van Jef Trimbos vindt om 12.00 uur plaats bij gebouw D.

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken