Persberichten mei 2019

Winnaars Koning Willem I College Awards 2019

22 mei

Woensdag 22 mei zijn de jaarlijkse Koning Willem I College Awards weer uitgereikt; één voor Vakmanschap, één voor Innovatie, één voor bijdrage aan de Community en één voor een Bijzonder verhaal. Door de uitreiking van de Koning Willem I College Awards brengen we het beroepsonderwijs positief onder de aandacht van het publiek, het bedrijfsleven en de overheid.

Jerald de Leeuw  werd verkozen tot ‘Student van het Jaar’. Hij vertegenwoordigt het Koning Willem I College bij de verkiezing van landelijk mbo-ambassadeur. Jerald volgt de opleiding AV-specialist / Filmmaker en loopt stage bij Talpa/Radio 538.

Drive voor het vak
Uit het nominatierapport: "Jerald krijgt organisatorisch dingen voor elkaar wat een ander niet zou kunnen. Hij valt op als student doordat hij een drive heeft voor het vak en omdat hij altijd de uitdagingen opzoekt. Hij is een grote creatieve denker, die verschillende mensen bij elkaar brengt om interdisciplinair vorm te geven aan de projecten."

Kijker betrekken
“Sinds kort heb ik een eigen bedrijf en daar zou ik me graag meer in willen verdiepen. Na mijn diplomering wil ik betrokken zijn bij het produceren en regisseren van de grotere evenementen en festivals in zowel binnen als buitenland! Mijn doel zal altijd blijven om de kijker het gevoel te geven dat ze er helemaal bij betrokken zijn!", vertelt Jerald trots.

Meer awards
Kawtar Hamzaoui, opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener, ontving de Award voor Bijdrage aan de Community. De Award voor Innovatie ging naar Mirte Roozen, die de opleiding Interieuradviseur volgt. Brent van Hasselt (opleiding Gespecialiseerd kok) won de Award voor Vakmanschap. De Award voor een Bijzonder verhaal ging naar Reham Yousef. Zij volgt de opleiding Tandartsassistent.

In het zonnetje zetten
Net zoals de voorgaande jaren werden alle genomineerden weer in het zonnetje gezet en was het weer een leuke avond voor alle aanwezigen. De genomineerden werden voorgesteld aan de hand van korte filmpjes, voornamelijk opgenomen op de locatie van hun eindstage. Presentator Valerio praatte het geheel aan elkaar, dans, zang en de filmpjes wisselden elkaar af.

Hieronder staan alle winnaars op een rijtje:

Student van het Jaar 2019: Jerald de Leeuw
3e prijs Innovatie en 3e prijs Vakmanschap
20 jaar - Zoelen
Opleiding   AV-specialist / Filmmaker
Stage:    Talpa / Radio 538, Hilversum

Jerald krijgt organisatorisch dingen voor elkaar wat een ander niet zou kunnen. Hij valt op als student doordat hij een drive heeft voor het vak en omdat hij altijd de uitdagingen opzoekt. Hij is een grote creatieve denker, die verschillende mensen bij elkaar brengt om interdisciplinair vorm te geven aan de projecten.

Award voor Innovatie: Mirte Roozen
19 jaar - Tilburg
Opleiding:  Interieuradviseur
Stage: Creative Open, Tilburg
Mirte is gedreven en gepassioneerd. Ze maakt eigen keuzes en heeft zo al een herkenbare stijl ontwikkeld. Haar werk is altijd tot in de puntjes verzorgd. Ze durft met nieuwe technieken te experimenteren en is een voorbeeld in de klas. Ook buiten school zoekt ze uitdagingen is ze bezig zich verder te verdiepen. Zo deed ze de kunstacademie in België, waar ze onder andere leerde gieten, tekenen, kleien en schetsen.

Award voor Bijdrage aan de community: Kawtar Hamzaoui
19 jaar - Zaltbommel
Opleiding:  Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener
Stage:  Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland, Zaltbommel
De spontane Kawtar valt direct op tijdens haar stage bij Vluchtelingenwerk. Cliënten vertrouwen haar snel en Kawtar helpt ze graag. Door een oogaandoening is wat voor de meesten vanzelfsprekend is, voor haar een uitdaging. Ze vindt het mooi om mensen ondanks problemen of situaties verder te helpen in de maatschappij.

Award voor Vakmanschap: Brent van Hasselt
20 jaar - Schaijk
Opleiding: Gespecialiseerd kok
Stage: Brasserie Pastis, Rosmalen
Brent twijfelde: werken of een opleiding. Hij heeft de opleiding gespecialiseerd kok gekozen en zit nu helemaal op zijn plek. Brent wil na zijn diploma de keukens van Frankrijk, Australië en Japan ontdekken. Hij komt vaak wat eerder naar zijn stage bij Brasserie Pastis in Rosmalen om gerechten te testen en zijn kennis uit te breiden.

Award voor Bijzonder Verhaal: Reham Yousef
27 jaar - Oss
Opleiding: Tandartsassistent
Reham vluchtte drie jaar geleden vanwege oorlog met haar man en kinderen naar Nederland vanuit Syrië. Ze maakt lange dagen, omdat ze naast de opleiding ook de taal beter wil leren begrijpen en spreken. Daarnaast zorgt ze voor haar gezin en het huishouden. In de toekomst wil ze graag bij een leuke praktijk gaan werken en zich verder ontwikkelen in de Nederlandse taal. Het is niet makkelijk om alles te combineren, maar complimenten van haar medestudenten en afdeling geven haar de juiste motivatie om vooral zo door te gaan!

2e prijs Award voor Innovatie: Jouri van Arkel
23 jaar - Houten
Opleiding:  Manager Retail
Stage: Bristol, Houten
Jouri is een handelsman in hart en nieren. Hij bouwde zijn passie voor horloges uit tot zijn bedrijf ‘Arkel Watch Company’ en dook in het gat in de markt toen zijn medestudenten hulp nodig hadden bij het maken van websites en filmpjes. De opleiding manager retail is Jouri op zijn lijf geschreven. Hij krijgt bij zijn stage bij Bristol in Houten veel verantwoordelijkheid en stuurt andere werknemers aan wanneer de filiaalmanager er niet is.

2e prijs Bijdrage aan de community: Sebastiaan van de Kerkhof
19 jaar - ’s-Hertogenbosch
Opleiding: Middenkaderfunctionaris Bouw / Bouw
Stage: Van Overdijk Beton en staal
Sebastiaan doet graag dingen voor de maatschappij. Zo zamelde hij meer sponsorgeld in dan nodig en vertrok naar Kenia om daar een schooltje op te knappen. Met het extra geld zorgde hij ook voor extra dingen als speeltoestellen, schoolspullen voor alle kinderen en een feest. Na zijn diplomering wil hij doorstromen naar het hbo in de richting bouwkunde, om vervolgens in de voetsporten van zijn vader te treden als projectmanager/adviseur.

2e prijs Vakmanschap: Rik de Peffer
18 jaar - Drunen
Opleiding: Onderwijsassistent
Stage: Kindcentrum de Vlechter, Vlijmen
Rik zit in het onderwijs helemaal op zijn plek. Kinderen op zijn stage bij Kindcentrum de Vlechter zien Rik echt als hun meester. Hij staat open voor feedback en doet hier echt iets mee. Hij is creatief en bedenkt leuke én leerzame activiteiten voor de kinderen. Hij weet ze te prikkelen door de vragen die hij stelt. Hij stelt duidelijke grenzen en past zijn houding aan het niveau en de voorkennis van leerlingen aan.

3e prijs (gedeeld) Bijdrage aan de community: Fadie Murad
20 jaar - ’s-Hertogenbosch
Opleiding:  Medewerker marketing & communicatie
Op eigen initiatief heeft Fadie in de afgelopen jaren ingrijpende keuzes gemaakt om zijn leven een andere en betere richting op te sturen. Fadie is een serieuze jongen die interesse toont en respect uitstraalt. Hij let op andere leerlingen en merkt wanneer het niet zo goed gaat. Ook regelt Fadie veel voor zijn familie, waardoor hij niet altijd op school kan zijn. Hij werkt hard om zijn doelen te bereiken en dat doet hij altijd zonder te klagen.

3e prijs (gedeeld) Bijdrage aan de community:   Ömer Çifçi
21 jaar - 's-Hertogenbosch
Opleiding:  Medewerker beheer ICT
Het is niet voor niets dat Ömer genomineerd is. Hij viel op de afdeling ICT-Academie meteen op door zijn studiehouding en doorzettingsvermogen. Ook zijn loyaliteit wordt door de afdeling en zijn medestudenten enorm gewaardeerd. Hij gaf ook Arabische les aan kinderen bij de Turkse gemeenschap.

Studenten Koning Willem I College zetten zich in bij Tour du ALS

24 mei

Op woensdag 29 mei 2019 vindt de Tour du ALS plaats. Ruim 570 deelnemers gaan fietsend, klimmend of lopend de Mont Ventoux omhoog om geld in te zamelen voor de strijd tegen de dodelijke ziekte ALS. 43 studenten van de Academie Orde & Veiligheid van het Koning Willem I College ondersteunen de organisatie van dit bijzondere evenement. Niet alleen een bijzondere ervaring voor de studenten, maar ook leerzaam en uniek.

Tour du ALS is één van de grootste inzamelingsacties voor de ziekte ALS. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen honderden fietsers, hardlopers en wandelaars jaarlijks de Mont Ventoux. De beklimming is voor deelnemers, familie en vrienden een enorme uitdaging. Zowel emotioneel als fysiek. Tour du ALS vindt dit jaar voor de 8e keer plaats.

Betrokken
“We zijn een community college en dragen daarom graag een steentje bij aan dit evenement. Voor studenten is dit een zeer bijzondere ervaring. Ze leren om iets over te hebben voor een ander en wat voor effect ALS heeft voor de patiënt en zijn of haar omgeving”, vertelt Anouk van Butselaar van de Academie Orde & Veiligheid. “Onze studenten zorgen er, samen met andere vrijwilligers voor, dat de deelnemers en patiënten de Mont Ventoux kunnen beklimmen. We zijn nauw betrokken bij de voorbereidingen. Zo bouwen we het basecamp op waar de deelnemers elkaar ontmoeten en hun startbewijs ophalen. Ook regelen de studenten de opbouw van de start en finish bovenop de berg. Op de dag zelf bemensen ze de EHBO-posten en zorgen ze ervoor dat alles zo veilig mogelijk verloopt.” De studenten zijn ook verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Aanstaande zondag vertrekt de groep studenten en hun begeleiders naar Frankrijk om zich in te zetten voor dit bijzondere doel.

Geld inzamelen voor onderzoek naar ALS
De studenten zamelen ook geld in voor Stichting ALS. Inmiddels hebben de betrokken studenten ruim €8.600,- opgehaald en de teller loopt nog steeds. In totaal is er dit jaar voor Tour du ALS al ruim € 1 miljoen opgehaald. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar de oorzaak van ALS. Er is momenteel nog geen behandeling beschikbaar, waardoor de gemiddelde levensverwachting na diagnose slechts drie jaar is.

Meer informatie over het programma en de deelnemers staat op : https://tourduals.nl/

 

Alumnibeleid mbo-sector heeft impuls nodig

27 mei

Alumnivereniging A-Academy hield op donderdag 23 mei de eerste landelijke bijeenkomst voor alle mbo-alumniverenigingen op de campus van het Koning Willem I College. Het doel van deze meet-up was om kennis te delen, contacten te leggen tussen de mbo-alumniverenigingen en samen tot een succesvol alumnibeleid te komen.

‘In tegenstelling tot op de meeste universiteiten en hbo’s, staat het alumnibeleid in de mbo-sector veelal in de kinderschoenen. Als dat er überhaupt al is’, stelt Marvin Putuhena, bestuurslid van de A-Academy. De A-Academy behoort tot één van Nederlands eerste alumniverenigingen binnen de mbo-sector en wordt bestuurd door oud-studenten van het college. Met de eerste landelijke meet-up voor alumniverenigingen hoopt Putuhena een impuls te geven aan het alumnibeleid binnen het mbo. ‘Het opbouwen van een kwalitatief en breed netwerk van professionals is belangrijk voor een volgende stap van ieders carrière; bij een vervolgstudie of het vinden van een (afstudeer)stage of baan. Ook privé is het handig; wie weet kan een oud-student autotechniek jouw auto repareren.’ Volgens Puthena is een alumninetwerk juist voor mbo-studenten van belang. ‘Dit draagt bij aan een grotere kansengelijkheid; niet iedereen is immers een geboren netwerker. Ook blijkt helaas dat er nog veel mbo-studenten zijn, die vanwege hun sociale of culturele achtergrond moeilijker aan een stage of baan komen.’

Belangrijke rol

Naast twaalf alumniverenigingen van mbo’s en roc’s uit het hele land, waren ook prominenten uit de onderwijswereld aanwezig. Ton Heerts (voorzitter van de MBO Raad) opende samen met Sander Baljé (Directie MBO van het Ministerie van Onderwijs) de bijeenkomst. Heerts benadrukt dat het mbo, dat volgens hem staat voor mega belangrijk onderwijs, onmisbaar is voor de maatschappij. ‘Zonder vakmensen staat Nederland stil; dan is er bijvoorbeeld geen gas, water en licht.’ Hij maakt zich dan ook hard voor het ontwikkelen van een goed alumnibeleid binnen de mbo-sector. ‘In het kader van ‘een leven lang leren’ is er een belangrijke rol voor alumniverenigingen weggelegd.’ Ook Baljé onderstreept dit belang: ‘Binnen ons ministerie willen wij meer werk gaan maken van het alumnibeleid binnen de mbo-sector. Daarin kunnen wij een faciliterende en ondersteunde rol spelen. Deze meet-up is een uitgelezen kans om goede voorstellen te verzamelen voor de motie, die op 11 juni wordt ingediend.’

Hogere onderwijskwaliteit

Fontys docent en onderzoeker Geert van Seeters deelde tijdens de bijeenkomst zijn onderzoeksresultaten naar de stand van zaken omtrent alumnibeleid in Nederland binnen het mbo en hbo. Hij concludeert: ‘Een goed doordacht alumnibeleid zorgt voor een naadloze aansluiting op de beroepspraktijk, een hogere onderwijskwaliteit, een betere talentontwikkeling en een nog betere reputatie van de instelling. Toch worden door zowel hbo als mbo het budget en het aantal fte niet toereikend geacht.’ Marjolein Muurling, bestuurslid van Fontys Alumni Marketing Eindhoven (FAME), deelde haar expertise over hoe je een goed alumnibeleid opzet. ‘Het succes van een alumnivereniging valt of staat met draagvlak vanuit de directie. Daarnaast is het belangrijk om vanaf het eerste leerjaar al zichtbaar te zijn onder de studenten. Ook een goed CRM-systeem en de inzet van medewerkers in het bestuur van de alumnivereniging zijn onontbeerlijk.’

Grenzen verleggen

Na het plenaire gedeelte wisselden de gasten onder het genot van een walking dinner ervaringen en tips uit over verschillende thema’s, zoals ledenwerving, social media, de samenwerkingsdriehoek A-Academy, Koning Willem I College en bedrijfsleven en evenementen. Putuhena kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. ‘Zoals een Keniaans gezegde luidt: ‘Wil je snel gaan, ga dan alleen. Wil je verder komen, ga dan samen.’ Alleen zo kunnen we grenzen verleggen en groeien!’

Zie voor meer informatie over de A-Academy: www.kw1c.nl/a-academy.

 

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken