Verbouwing locatie Onder­wijs­boule­vard

Update nieuwbouw december 2020

10 dec

Op onze locatie aan de Onderwijsboulevard 3 wordt nog steeds hard doorgewerkt aan het grootschalige nieuwbouwproject. Inmiddels is het nieuwe gebouw vrijwel wind- en waterdicht en is gestart met de afbouwfase aan de binnenzijde. Lees hieronder de update en bekijk de foto's!

Voortgang nieuwbouw

Om het gebouw wind- en waterdicht te krijgen, is een vliesgevel met glas rondom het nieuwe entreegebouw aangebracht. Door het aanbrengen van een vliesgevel blijft de hoofddraagconstructie van hout van buitenaf heel goed zichtbaar. Met behulp van plateauliften en een bouwkraan zijn de ruiten van ruim 4 m2 (circa 300 kg/stuk) één voor één op hun plaats gezet. Doordat de binnenzijde nu bijna vrij is van weersinvloeden, is nu ook gestart met binnen werkzaamheden zoals het plaatsen van binnenmuren en vloerverwarming. Ook is de aannemer ver gevorderd met het aanbrengen van de luchtbehandelingskanalen en kabelgoten voor de nodige elektravoorzieningen en datakabels.


Inrichtingsplannen

De inrichtingsplannen van het entreegebouw zijn afgelopen periode in samenwerking met de afdelingen BAM en VAVO verder uitgewerkt. De komende tijd staat met name in het teken van het voorbereiden en inkopen van alle binnen afwerkingen en interieurelementen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pantry’s, (sfeer)verlichting, signing, vloerafwerking, beplanting en los meubilair. Ook is op iedere verdieping van het entreegebouw ruimte gereserveerd voor het plaatsen van een ‘Special’. Een aantal van deze Specials wordt door onze studenten van Meubeldesign ontworpen en/of gemaakt.

Planning en kosten

Zowel qua planning als financieel loopt de nieuwbouw nog steeds in de pas. De oplevering van de nieuwbouw staat gepland op 1 juni 2021.

Update nieuwbouw oktober 2020

12 okt

Entreegebouw, binnenstraat en atrium
Nu de gehele houten hoofddraagconstructie is opgebouwd, werkt de bouwploeg van Heerkens en van Bavel hard door om het gebouw, voordat de winter gaat toeslaan, wind- en waterdicht te krijgen. Om het gebouw wind- en waterdicht te krijgen, wordt een vliesgevel met glas rondom het nieuwe entreegebouw aangebracht. Daarnaast werken ze hard om de daken te voorzien van isolatie en dakbedekking.  Aan de binnenzijde worden inmiddels alle luchtbehandelingselementen en elektra voorzieningen geïnstalleerd en wordt de houten draagconstructie schoongemaakt. Vanwege de regen had de houtconstructie namelijk nogal wat te verduren.

Bouwkraan
De bouwkraan is eind april opgebouwd en sindsdien vanaf grote afstanden te bewonderen. Inmiddels zijn de grote bouwmaterialen van de hoofddraagconstructie aangebracht en is een volledige  inzet van de bouwkraan niet meer nodig. Over een aantal weken bouwen ze de bouwkraan dan ook weer af. Weer een flinke stap gezet.

Planning en kosten
Zowel qua planning als financieel loopt de nieuwbouw nog steeds in de pas. De oplevering van de nieuwbouw staat gepland op 1 juni 2021; nog steeds ruim voor de start van het nieuwe schooljaar 2021-2022.

Op TV!
Op zondag 1 november om 13:00 uur staat de nieuwbouw centraal in een aflevering van het televisieprogramma ‘Op de Zaak’ op RTL-7. Heko Spanten Ede BV, maker van de houten hoofddraagconstructie van het entreegebouw, vertelt trots in deze aflevering over dit bijzondere project. Het is het eerste bouwwerk in Nederland waarbij zo een constructie op deze schaal wordt gebouwd. Uitzending gemist? Zaterdag 7 november, 13.30 uur wordt de herhaling uitgezonden.

Voorplein aan de Onderwijsboulevard
Het grote plein aan de voorzijde van het nieuwe entreegebouw is eigendom van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Voor de herinrichting van het voorplein heeft de gemeente een klankbordgroep opgericht. Naast het KWIC maken ook het Van Maerlantlyceum en omwonenden van het plein onderdeel uit van deze klankbordgroep. De taak van de klankbordgroep is om gezamenlijk een ontwerp van het plein te maken en het uit te laten voeren.Studenten hijsen vlag: hoogste punt bereikt

4 sep

De vlag mag uit! De nieuwbouw van de nieuwe locatie van het Koning Willem I College aan de Onderwijsboulevard 3 heeft zijn hoogste punt bereikt. De bouw van het project met een unieke houtconstructie verloopt voorspoedig. De definitieve oplevering staat gepland op 1 juni 2021 en kan dus per schooljaar 2021-2022 in gebruik worden genomen. Tijdens deze hete zomer werkten de bouwvakkers van Heerkens van Bavel gestaag door aan het nieuwbouwproject en bereikten het hoogste punt, 24 meter boven het maaiveld. Het bereiken van het hoogste punt van een pand in aanbouw, wordt in de bouw als een echte mijlpaal gezien. Zoals de eeuwenoude traditie het voorschrijft, voorziet de opdrachtgever de bouwvakkers van een aantal glazen pannenbier. Op 4 september werd dan ook het hoogste punt gevierd. Mijlpaal

In het nieuwe gebouw vestigen zich zo meteen de afdeling Bouw-Infra, Architectuur & Meubeldesign en het Vavo-College. Twee studenten van de afdeling Bouw-Infra, Architectuur & Meubeldesign hesen tijdens het hoogste-punt-viering de vlaggen om deze mijlpaal te markeren. Jonne Schophuizen is tweedejaarsstudent. Sefer Cinar is vierdejaarsstudent en werkt als stagiair bij Heerkens van Bavel mee aan het nieuwbouwproject. 

Blikvanger

De grote blikvanger van dit project is de houten hoofddraagconstructie van het entreegebouw. Het is het eerste bouwwerk in Nederland waarbij zo een constructie op deze schaal wordt gebouwd. De nieuwbouw bouwt voort op de structuur van de bestaande bouw. Met als resultaat een functioneel gebouw, dat elk jaar flexibel ingedeeld kan worden om de ruimte toe te spitsen op het te geven onderwijs. Uniek onderwijsgebouw

“Een dergelijk onderwijsgebouw is uniek in Nederland”, licht Cor van Gerven, lid van het College van Bestuur van het Koning Willem I College toe. “Door de flexibele indeling is het gebouw goed aan te passen om ook in de toekomst het best mogelijke onderwijs te huisvesten. Onlangs zijn we uitgeroepen tot duurzaamste mbo van Nederland. Duurzaamheid is ook hier het uitgangspunt geweest. Dit vertaalt zich in een gebouw voor de gebruiker. Met een goed ventilatiesysteem, een fijn klimaat en een toekomstbestendige functionaliteit.”

Circulaire economie

“De bouwsector speelt een grote rol in de transitie naar een circulaire economie. Een nieuwe manier van bouwen, denken en werken. We gebruiken biobased bouwmaterialen zoals Scandinavisch hout in de dragende constructies en de kenmerkende spanten. Natuurlijke materialen die op korte termijn hergroeibaar zijn”, aldus Peter Kamermans, directeur Heerkens van Bavel.

Naar verwachting is de nieuwbouw aan de Onderwijsboulevard in de zomer van 2021 gereed.

Update werkzaamheden juni 2020

23 jun

In grote lijnen bestaat de grootschalige nieuwbouw uit drie bouwdelen namelijk het entreegebouw, de binnenstraat en het atrium. In deze update de laatste stand van zaken.

Entreegebouw en binnenstraat
De bouwkraan is eind april opgebouwd en vanaf honderden meters goed zichtbaar. De giek van de bouwkraan heeft een totale lengte van 70 meter om alle hoeken van de nieuwbouw te kunnen bereiken.
Eind mei is gestart met het aanbrengen van de draagconstructie, waar het gehele bouwteam bijzonder naar heeft uitgekeken. De houten draagconstructie ziet er werkelijk geweldig uit. De draagconstructie van de begane grond was binnen een week klaar en de eerste verdiepingsvloer wordt nog deze week volledig aangebracht. De bouw van de volgende verdiepingen zullen daarna snel volgen, waarna de omvang van de nieuwbouw snel zichtbaar zal worden. Het hoogste punt wordt waarschijnlijk snel na het zomerreces al bereikt.Atrium en inpandige werkzaamheden
De fundering in het Atrium is volledig gereed en de druklaag van de vloer is inmiddels gestort en ligt nu te drogen. Als je straks langs het Atrium loopt kun je de contouren van het atrium goed zien. De staal- en gevelconstructie worden in en direct na het zomerreces aangebracht. Omdat het schoolgebouw vrijwel leeg is zijn veel werkzaamheden aan de binnenzijde naar voren gehaald. Hierbij is natuurlijk rekening gehouden om de overlast zo veel als mogelijk te beperken in de ruimtes waar examens worden afgenomen. Onder andere is gewerkt aan het vervangen van CV-onderdelen en enkele binnenwanden. Verschillende ruimten op de 2e verdieping van gebouwdelen K en M worden voorzien van lichtkoepels in het dak. De plannen hiertoe worden momenteel nader uitgewerkt.Drone-beelden nieuwbouw
Voor een impressie vanuit de lucht, bekijk deze beelden, gemaakt door KITT

Update werkzaamheden april 2020

20 apr

De bouwwerkzaamheden op onze locatie aan Onderwijsboulevard 3 zijn dankzij onze bouwhelden nog steeds in volle gang. De richtlijnen van de RIVM worden hierbij volledig in acht genomen. Omdat het schoolgebouw is afgesloten voor studenten en personeel, proberen we van de nood een deugd te maken door alle werkzaamheden die veel overlast veroorzaken zo veel als mogelijk naar voren te halen. In deze maandelijkse update vertellen we je over de laatste stand van zaken.

Studentenkantine
De studentenkantine in het atrium is in korte tijd volledig gesloopt. Nog deze week worden de laatste materialen afgevoerd om volgende week te kunnen starten met het grondwerk en de fundering van het atrium. 

Ook vinden er diverse (sloop)werkzaamheden plaats in de inpandige studentenkantine en is inmiddels volledig afgesloten door stofschotten aan weerszijden. De nieuwe (tijdelijke) studentenkantine in de voormalige Waterfabriek is afgelopen weken door ons bouwteam volledig ingericht. Ten behoeve van het verbeteren van de akoestiek in de Waterfabriek worden in de meivakantie akoestische panelen bevestigd tegen het plafond en de wanden.


Entreegebouw
De vloerplaten van de begane grond zijn grotendeels gelegd. Wie langs de bouwplaats komt kan de contouren van de begane grond (en dus van het gebouw) nu goed zien. Ook de zaagtandconstructie van de binnenstraat naar de studentenkantine is al volledig zichtbaar. De bouwkraan wordt 28 en 29 april opgebouwd. De giek van de bouwkraan heeft een totale lengte van 70 meter om alle hoeken van de nieuwbouw te kunnen bereiken.

Met behulp van de bouwkraan worden vervolgens alle zware elementen van de hoofddraagconstructie zoals de houten kolommen en liggers en vloerelementen geplaatst. En zo komen we steeds een stapje verder. Planning en kosten
Tot op heden verloopt de nieuwbouw binnen het gestelde projectbudget. Door de aangetroffen rioleringspijp (dat later een oude duiker bleek te zijn) heeft de planning waarschijnlijk een vertraging opgelopen van enkele weken. Omdat het schoolgebouw niet in gebruik is en werkzaamheden daardoor naar voren zijn gehaald is een deel van de vertraging inmiddels weer ingelopen. De exacte vertraging wordt momenteel in overleg met de aannemer bepaald. De algehele oplevering van de nieuwbouw verwachten we nog steeds rond maart 2021 te kunnen behalen.


Onthulling Bouwbord

19 feb

Op woensdag 19 februari vond het officiële startschot van de nieuwbouw plaats. De onthulling van het bouwbord markeerde dit feestelijke moment voor het college. In totaal waren zo'n 50 genodigden aanwezig. De regie was in handen van de studenten van het Evenementenbureau. Zij verzorgden, in samenwerking met studenten van BAM, een leuke act in voorbereiding op de onthulling van het bouwbord. 

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken