9 oktober is de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Dit is dé dag waarop veel scholen stilstaan bij dit belangrijke thema. Ook het Koning Willem I College bood studenten een divers (online) programma. Daarnaast zette het College van Bestuur van het Koning Willem I een handtekening onder het SDG (Sustainable Development Goals) Charter, in de aanloop naar deze dag. Hiermee onderstreept het college het belang om samen te werken aan een betere wereld.
Het SDG Charter is een intentieverklaring waarmee het college zich verbindt aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs). Dit zijn zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen om de wereld te verbeteren voor 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s zijn afgesproken door de Verenigde Naties (VN), waar Nederland ook bij hoort.
Onderwijs voor iedereen
Als Unesco-school zet het Koning Willem I College zich in voor een betere wereld en versterking van duurzaamheid. Het ondertekenen van het SDG Charter is dan ook een logische stap. Unesco is namelijk de uitvoerder van doel vier van de SDGs: alle mensen moeten onderwijs krijgen van goede kwaliteit. Dit onderwijs moet overal ter wereld op een gelijkwaardige manier toegankelijk zijn en iedereen moet mogelijkheden krijgen om een leven lang te leren. Of zoals Nelson Mandela zei: ‘Onderwijs als wapen om de wereld echt te veranderen.’
Duurzaamste mbo-instelling van Nederland
Doel zeven van de SDGs is erop gericht dat iedereen toegang moet hebben tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie. Het Koning Willem I College heeft duurzaamheid al vele jaren verankerd in zijn kernwaarden. Eind vorig jaar is het zelfs uitgeroepen tot duurzaamste mbo-instelling van Nederland. KW1C wil studenten prikkelen in het maken van duurzame keuzes. De Dag van de Duurzaamheid is zo’n moment om hier extra aandacht aan te besteden.
Ploggen ruimt lekker op
In het kader van de Dag van de Duurzaamheid had het college allerlei activiteiten op het programma staan. Helaas kon het live event niet doorgaan. Wel konden studenten en docenten zich aanmelden voor online programma’s van bijvoorbeeld De Jonge Klimaat Beweging of voor het online Weekend Festival in 's-Hertogenbosch.
Daarnaast staken diverse klassen in de week van 9 oktober de handen uit de mouwen. Zij gingen ploggen in en rondom de Maaspoort. Ploggen is tegelijk joggen en plocka – Zweeds voor verzamelen. Al ploggend ruimden ze alles op wat ze tegenkwamen en maakten korte metten met zwerfafval.
Prachtige boodschap
Tot slot stond er op deze dag een bezoek van de Nationale Energiecommissaris Ruud Koonstra, gepland. Hij zou in gesprek gaan met studenten. Vanwege corona is het bezoek helaas afgezegd. In plaats daarvan sprak Koonstra een prachtige boodschap in voor de studenten van KW1C.