King's Fashion staat wederom garant voor grenzeloze inspiratie

Van prêt-à-porter tot haute couture. Een keur aan smaken was vertegenwoordigd bij de jongste editie van King's Fashion die zich gisterenavond voor het eerst afspeelde op de eigen locatie van het Koning Willem I College aan de Onderwijsboulevard. "KW1C is nog altijd een kweekvijver van talent."

Model in zwarte jurk tijdens modeshow King's Fashion

Creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en inzet

In enkele klaslokalen is het een drukte van belang. Ze zijn omgedoopt tot visagieruimtes waar alles in het teken staat van de finishing touch. De meeste modellen zien er al tiptop uit. In totaal tonen 28 laatstejaars studenten van de niveau 4-opleiding Fashion Design -al dan niet in verkorte vorm- straks in het atrium van de nieuwbouw in twee opeenvolgende sessies hun showcollectie aan het publiek.   

Elders in het gebouw treffen de betrokken docenten, bijgestaan door eerste- en tweedejaars studenten, hun eigen voorbereidingen. "Voor de duidelijkheid: het zijn geen eindexamencollecties. Onze studenten showen bij deze gelegenheid wat ze zoal in hun mars hebben. Vier kanjers, die door het docententeam zijn genomineerd, strijden uiteindelijk om de prestigieuze King's Fashion Award. We hebben onder meer gekeken naar creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en inzet. Het oordeel wordt geveld door een driekoppige jury", vertelt Fashion-docent Dorry Timmermans die de coördinerende rol van de modeshow heeft overgenomen van haar collega Corné Hoofs, de initiatiefnemer van King's Fashion ruim 15 jaar geleden.

Dansende lasers

In het atrium, dat ondertussen langzaam maar zeker volstroomt, brengt DJ Kevanova (Kevin Elemans) de sfeer op gang. Even later acht presentator Arjuna Vermeulen de tijd rijp voor het startsein. Een hilarisch filmpje, met Willem en Máxima in de hoofdrol, vormt een passende inleiding. Terwijl dansende lasers in combinatie met led-lampen en rookmachines de boel op scherp zetten, bijt Teddie Peerlings met haar collectie 'Timeless' het spits af. De catwalk beperkt zich niet tot een standaard rode loper maar bestrijkt een groot deel van de ruimte, wat een verrassend effect teweegbrengt.

Wolkeloze sterrenhemel

Loes Genet, een van de genomineerden, is meteen daarna aan de beurt. Met haar collectie 'Nuit Perlée' geeft ze haar liefde voor de nacht prijs. "De overgang van dag naar nacht vind ik bijzonder interessant. Het summum is toch wel een wolkeloze sterrenhemel zoals ik die een keer in Australië heb gezien. Mijn collectie is daarop geïnspireerd. De glans van weerspiegelende parels ondersteunt mijn streven om iedereen in staat te stellen de beste versie van zichzelf te laten zien", legt ze naderhand uit.

Comfort

De drie andere genomineerden zijn Loïs den Besten, Eline Klabbers en Kiki van Rooij. Loïs trekt de aandacht met haar collectie 'Women tetralogy'. "Comfort en zelfvertrouwen staan voorop bij elk ontwerp. Ik vind het essentieel dat vrouwen zichzelf kunnen zijn. Vandaar dat mijn kledingstukken voorzien zijn van een elastiekkoord, waardoor een maatje meer of minder niet uitmaakt", onderstreept ze. Eline komt op de proppen met haar collectie 'Ecliptica': "Ik ben erg geïnteresseerd in astrologie, zonder dat ik mijn leven erdoor laat beïnvloeden. In deze serie heb ik gekozen voor de sterrenbeelden kreeft, leeuw en boogschutter. Mijn creaties staan symbool voor hun karakters." Kiki op haar beurt maakt indruk met 'White Canvas', een collectie die geïnspireerd is door de schoonheid van bloemen en de natuur. "Een van mijn handelsmerken is dat ik de circulaire economie hoog in het vaandel heb staan. Ik werk daarom dikwijls met gerecyclede stoffen", legt Kiki uit.

Winnaar King's Fashion 2023

King's Fashion Award

Na de tweede show, die exact hetzelfde verloopt als de eerste, is het de hoogste tijd voor het juryoordeel. Samen met fashion-designer Niels Schijfs zijn oud-studenten Kiki Volkers en TikTok-legende Thomas Panterpoes het erover eens om Loes Genet als winnaar van de King's Fashion Award aan te wijzen. "Dit heet: waw! Het plaatje klopt in z'n geheel. De originaliteit en de hoge moeilijkheidsgraad hebben de doorslag gegeven", luiden de vleiende woorden van Panterpoes.

Kwaliteit

In het verleden is de KW1C-opleiding Fashion Designer al vaak geroemd vanwege de aanwezige kwaliteit. Het is dan ook niet vreemd dat zich onder het publiek ware kenners bevinden. Onder wie Addy van den Krommenacker. Hij kan zich best wel vinden in de uitslag, hoewel hij zelf misschien gekozen zou hebben voor een andere winnaar. "Smaken verschillen, dat is maar goed ook! Nóg belangrijker is om te constateren dat KW1C nog altijd een kweekvijver van talent is." 

Model loopt over catwalk tijdens King's Fashion 2023
Zwart wit foto van model over catwalk tijdens King's Fashion 2023
Copyright Koning Willem I College 2024