Labstudenten ondergedompeld in dag boordevol kunst, cultuur en farma in Oss

Het Koning Willem I College heeft op woensdag 19 april een speciale dag georganiseerd waarbij studenten van de laborantenopleiding zich een dag hebben ondergedompeld in de lokale farmawereld. Hierbij ontdekten ze hoe innig Oss en farma verbonden zijn. Deze actieve schooldag sloot aan bij het themajaar #100yearspharmafuture dat dit jaar in Oss volop gevierd wordt.

Lab-studenten op bezoek bij Farma Oss
Lab-studenten op bezoek bij Farma Oss

In verschillende groepen bezochten de studenten Aspen API, Organon Experience Centre, beleefden in de buitenlucht de Outside Escape Tour en bekeken de tentoonstelling Leven laten leven, hoe bio art de toekomst kleurt bij Museum Jan Cunen.

De eerste stop was bij het Organon Experience Centre waar vrouwengezondheid centraal staat, daarna mochten de studenten het terrein van Aspen betreden, iets wat vanwege strenge veiligheidsprotocollen niet vanzelfsprekend is. Heel bijzonder dat de deuren opengingen voor de toekomstige laboranten.

Arna Cobussen, onderwijsmanager Laboratoriumtechniek:Voor de toekomst van de farmaceutische industrie in de regio Oss zijn natuurlijk veel laboranten nodig. Onze studenten Laboratoriumtechniek kunnen hier wat dat betreft een mooie toekomst tegemoet zien, als ze voor de farmaceutische industrie kiezen. Deze eerstejaars studenten vallen met hun neus in de boter, want vandaag hebben we een mooi programma voor ze gemaakt. Door bijvoorbeeld een bedrijf als Aspen API te bezoeken, krijgen ze een beter beeld van hun mogelijk toekomstige werkveld. Maar ze zien ook andere kanten van hun vak bij de expositie in Museum Jan Cunen.’

Na het sluiten van de poorten van Aspen mochten de studenten starten met de Outside Escape Tour. Deze zit boordevol raadsels en verwijzingen naar de Osse farmaceutische industrie en geschiedenis. Volgens laborant in opleiding, Robbe Jaspers: ‘Ik ben heel fanatiek en heb met mijn team bijna alle raadsels kunnen oplossen. De ramen van de grote kerk, dat was een héél moeilijk raadsel, daar hebben we echt even onze hersenen laten kraken. Die kerkramen ga ik nooit meer vergeten’.

De Escape Tour werd afgesloten met een levenselixer bij Museum Jan Cunen. Daar kregen de studenten ook een hele andere toepassing van biochemie voorgeschoteld: Bio art. Bekende begrippen uit het laboratorium zoals: fermenteren en destilleren worden ook door biokunstenaars gebruikt om kunstwerken te maken. Bio art is een relatief jonge kunstvorm op het snijvlak van kunst en biotechnologie die mensen aan het denken zet over onze huidige manier van leven.

Janneke van Wolfswinkel, medewerker educatie Museum Jan Cunen: ‘Mooi om vandaag deze Osse studenten over de vloer te hebben in het museum. De tentoonstelling Leven en laten leven is heel actueel: het gaat over de wereld van nu en over de toekomst. Dat raakt juist jongeren. Ik ben benieuwd welke ideeën de studenten hebben voor de toekomst van de aarde, vanuit hun eigen vakgebied.’ De afsluiting in het museum volgens student Dennis de Groot: ‘Fijn om samen, in het echt, de kunstwerken te ervaren. Vooral die kogelwerende huid was echt gaaf om te zien.’

Copyright Koning Willem I College 2024