Studenten werken mee aan project 'Openbaring Ruimte'

Met zijn project ‘Openbaring Ruimte’ begeleidt beeldend kunstenaar Matthijs Bosman honderd tweedejaars studenten van de creatieve opleidingen van het Koning Willem I College. Als opdracht gingen de studenten op pad in de Spoorzone in ’s-Hertogenbosch waar zij meerdere buurtbewoners, jong en oud, vroegen naar hun leefsituatie en of ze graag iets zouden willen veranderen. Met de uitkomsten ontwierpen zij verschillende creatieve affiches gebaseerd op deze onderwerpen.

Het project van Bosman sluit aan bij zijn idee om creatieve creaties van studenten een podium te bieden. Hij vertelt: ‘Het is zonde als alle goede en mooie ideeën van studenten, na afronding van de opdracht, in de kast verdwijnen. Ik zou graag een plek zien, in de Spoorzone, waar prototypes, opdrachten en ideeën van studenten een podium krijgen. Ook voor de student is dat een mooie leerervaring, want: hoe voelt het als jouw creatie in de openbare ruimte te zien is? Wat voor emoties roept het bij anderen op? Dat zijn belangrijke leerervaringen’.

Disciplinair werken
Voor het project ‘Openbaring Ruimte’ gingen 20 groepen van 5 studenten uit verschillende disciplines zoals ontwerp, vormgeving, fotografie en film samen op pad om buurtonderzoek te doen. Bosman vertelt: ‘In sommige gevallen bracht dit wat uitdagingen met zich mee. Als je wat verlegen bent is het lastig om op mensen af te stappen. Maar als snel werd door de studenten geconcludeerd dat dit toch écht nodig was om tot de nodige informatie te komen. Door met buurtbewoners in gesprek te gaan kwamen zij te weten wat er leefde in de buurt’. Onderwerpen zoals o.a. zwerfafval, overlast door auto’s die te hard rijden, maar ook eenzaamheid en behoefte aan meer interactie met elkaar kwamen ter sprake.

Vijf affiches worden getoond op billboards
Gebaseerd op deze onderwerpen ontwierpen de studenten 20 affiches die herkenbaar zijn voor de bewoners van de Spoorzone. Vijf van deze affiches zijn vanaf 24 november t/m 25 december 2022 te zien op verschillende billboards in ’s-Hertogenbosch. 

  1. Unieke maatregel tegen hardrijders in de Bossche Spoorzone: ‘Het is hier toch geen achtbaan’. Een ergernis bij bewoners van de Spoorzone: hard rijden! Studenten bedachten hiervoor de Nieuwe Bossche Baan. Een weg (of eigenlijk dus achtbaan) rondom De Spoorzone zodat de snelheidsduivels daar hard kunnen rijden en de bewoners van de Spoorzone er geen last meer van hebben.
  2. Unieke voorziening: Seniorenspeeltuin in de Bossche Spoorzone: De eerste rollator racebaan! Wie zegt dat seniorenfaciliteiten altijd saai moeten zijn?! Oud worden hoeft helemaal niet saai te zijn.
  3. Unieke aanpak zwerfaval: ‘Robotvluinisbakken’ in de Bossche Spoorzone: Weg met die rommel! Voer het aan Sook-Sook de robo-afvalbak: de mobiele afval-stofzuiger met afval sensor.
  4. Uniek: jong en oud halen het beste in elkaar naar boven in de Bossche Spoorzone: Een kloof tussen jong en oud? Er zijn meer overeenkomsten dan je denkt! En: je kan van elkaar leren. Jong leert van oud: wat vaker op de bank met een theetje. Oud leert van jong: wat vaker ‘relaxen’ en leren relativeren.
  5. Op zoek naar unieke dromen: Wat wens jij voor de Bossche Spoorzone? De wensboom: een manier om nog meer verlangens op te halen bij bewoners van de Spoorzone. Wat is jouw grootste wens voor de wijk? Bij de wensboom komen mensen met elkaar in contact.
Affiche Robotvuilnisbak
Affiche Nieuwe Bosche Baan

  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters