Osse Lab-studenten winnen landelijke wedstrijd

Derdejaars studenten Lotte ter Horst en Jorik Bril uit Oss en Bo de Cocq uit Waalwijk van de opleiding Chemisch fysisch analist aan het Koning Willem I College in Oss, zijn vrijdag in de prijzen gevallen tijdens het KILO-Symposium. Zij wonnen de eerste prijs in de onderzoeks-categorie ‘vluchtige stoffen’ bij een jaarlijkse, landelijke wedstrijd voor mbo en hbo lab-studenten: het KILO-project. Een prestatie om trots op te zijn!

Meten is weten

Deelnemende studenten moesten zogenaamde ‘proficiency tests’ doen en hun werkwijze en de resultaten presenteren aan een jury. Bij dat soort tests is nauwkeurigheid het allerbelangrijkst. De opdracht voor deze KW1C-studenten was om te meten hoeveel van een bepaalde giftige stof ze in plastic vonden. Hiervoor kregen zij vooraf monsters opgestuurd, die zij moesten analyseren. Tijdens het KILO-symposium op vrijdag 9 juni zijn de winnaars van zes categorieën bekendgemaakt.

Goede sfeer

“Deze studenten komen uit een klas met veel goede studenten. Ze hebben op zijn tijd samen erg veel plezier en stimuleren elkaar ook om goede resultaten te behalen. En de goede sfeer helpt natuurlijk ook om goede resultaten te behalen. Het komt niet vaak voor dat mbo-studenten deze wedstrijd winnen!”, vertelt docent Rob Vermeulen trots. Student Bo kijkt met plezier terug op de wedstrijd: “Het was een ontzettend leerzame ervaring. Ik raad alle lab-studenten aan om volgend jaar mee te doen!” Na zijn opleiding wil hij doorstuderen en een opleiding doen aan het HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs).

KILO-project

KILO staat voor Kwaliteit In Laboratorium Onderwijs. Het KILO-onderzoek is een derdelijns controle voor laboratoriumscholen. Er worden monsters voor microbiologisch, chemisch en klinisch-chemisch onderzoek naar de studenten gestuurd, om te analyseren. Het is opgezet als een wedstrijd, waarbij alle deelnemende mbo en hbo scholen dezelfde onderzoeken aan hetzelfde monster uitvoeren. De school die het dichtst bij de juiste waarden zit en die de aanpak van het onderzoek goed presenteert in een rapportage en op een poster, wint de KILO-award.

Copyright Koning Willem I College 2024