Persberichten maart 2022

13 Studenten Koning Willem I College naar Skill The Finals

30 mrt

Team Koning Willem I College
Het team van Koning Willem I College bestaat dit jaar uit de volgende studenten:
 • Mitch van der Heijden, Autotechnicus
 • Mirthe Jansen, Beveiliger
 • Sjoerd van de Mortel, Fietstechnicus
 • Bram van Nunen en Femke Arts, Handhaver Toezicht en Veiligheid
 • Alissa Görtzen, Interieuradviseur
 • Stijn Verschure, Meubelmaker
 • Jesse Dekkers, Kapper
 • Miryanne Ruijs, Kok
 • Manou van Maren, Marketing & Communicatie Evenementenorganisatie
 • Tim Hurkens, Onderwijsassistent
 • Joey Renders, Stukadoor
 • Chymene van Berkel, Tandartsassistent
Deze studenten hebben zich gekwalificeerd voor de finale na deelname aan kwalificatiewedstrijden door heel het land. De beste acht studenten per vakrichting hebben hiermee een ticket behaald voor de finale.
Samen sterker
Vanaf 1 augustus 2022 gaan De Leijgraaf en het Koning Willem I College samen verder als Koning Willem I College. Beide scholen bundelen hun kracht om nog beter onderwijs in de regio Noordoost-Brabant te verzorgen. Dat het motto van 'samen sterk' klopt, blijkt ook uit het aantal finalisten dat vanuit De Leijgraaf deelneemt aan Skills The Finals: 10 studenten plaatsten zich voor de finale:
 • Luc de Wit, Applicatie- en mediaontwikkelaar
 • Kevin van de Griendt, Bouwtimmerman
 • Thomas van Heertum, CAd - Tekenaar
 • Dylan Pittens, Electrotechnicus gebouwen
 • Manon Meuwissen, Gastvrouw
 • Rens van der Heijden, ICT beheerder
 • Shafira Karimbaksh, Pedagogisch medewerker
 • Luuk van Hout, Metselaar
 • Coen Penson en Dirk Nuijs, Cybersecurity
Wie is het beste van Nederland in zijn of haar vakgebied?
Dit wordt bekend gemaakt op vrijdag 1 april van 19.00-21.30 uur tijdens de spannende prijsuitreiking in de Jaarbeurs. Bij het behalen van goud, maken enkele deelnemers vervolgens ook kans om zich te plaatsen voor het WK voor beroepen, dat in oktober in Shanghai (China) wordt gehouden.

Voor meer informatie over de Skills-wedstrijden kun je contact opnemen met Desirée Vonk, skills coördinator Koning Willem I College, tel 06 20 85 72 55, d.vonk@kw1c.nl 

 

Goede energie tijdens mbo-straten in Oss & Den Bosch

24 mrt

Op donderdag 24 maart 2022 om 8.00 uur stonden studenten en docenten van het nieuwe Koning Willem I College klaar om twee mbo-straten in de regio te lanceren. Mede dankzij het heerlijke lenteweer had iedereen er zin in. Op De Heuvel in Oss en het Leonardo da Vinciplein in ’s-Hertogenbosch lieten studenten met trots zien waarvoor zij zijn opgeleid en wat hun talenten zijn. In Oss onthulden Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Kees van Geffen het mbo-straatnaambordje en in ’s-Hertogenbosch deden dit mbo-ambassadeurs van Dit is mbo en wethouder Ufuk Kâhya. 

De Heuvel in Oss en het Leonardo da Vinciplein in ’s-Hertogenbosch waren tussen 09.00 uur en 13.00 uur het decor van allerlei demonstraties en bezienswaardigheden van mbo-opleidingen. Van laboratoriumtechniek proefjes tot een robotdemonstratie, van verband aanleggen door assistenten gezondheidszorg tot het programmeren van micro-bits. Uit de foodtruck trakteerden horecastudenten op heerlijke pompoensoep en lekkers van de barbecue. Studenten Sport gaven een demonstratie van een stevige work-out en namen fittesten af. Ook waren studenten Ondernemer aanwezig om hun kersverse onderneming te promoten en waren er vanuit diverse opleidingen quizzen om aan deel te nemen. Op deze manier maken veel mensen kennis met de diversiteit aan opleidingen en mogelijkheden van het mbo. Dat is niet alleen voor jongeren goed om te weten, ook volwassenen die willen bijscholen of een carrièreswitch willen maken, komen in aanraking met de opleidingen die mbo-scholen te bieden hebben.
Mbo’ers denken met hun handen
Om 09.30 uur vond de feestelijke opening van de mbo-straat in Oss plaats. Wethouder Kees van Geffen en de voorzitter van de Raad van Bestuur van het nieuwe Koning Willem I College, Jos van Kessel, onthulden samen met Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel het straatnaambord. Wethouder Kees van Geffen vatte het mbo samen met de gevleugelde uitspraak: “Mbo’ers zijn mensen die denken met hun handen. Een van mijn kinderen was best teleurgesteld dat hij niet naar hbo kon, hij voelde zich minder. Jongen, zei ik; je denkt met je handen. Dat is een gave, die niet iedereen heeft. Kijk naar wat je wel kunt. Naar wat jouw talent is.”
Vertrouwen
Ook sprak Van Geffen zijn vertrouwen uit over het samengaan van De Leijgraaf en Koning Willem I College. “Ik voel de intentie van het nieuwe Koning Willem I College om nog meer geworteld te zijn in Oss. Daarom geloof ik er ook in dat we hier een hele mooie excellente mbo-opleiding houden. Daarbij wil ik het Osse bedrijfsleven uitdagen om de verbinding te zoeken met het mbo. Dat is nodig voor onze regio.”
Opening mbo-straat ‘s-Hertogenbosch
Om 10.00 uur was het ook tijd om de mbo-straat op het Leonardo da Vinciplein feestelijk te openen. Wethouder Ufuk Kâhya en lid van de Raad van Bestuur van het nieuwe Koning Willem I College, Dominique Majoor, onthulden samen met drie mbo-ambassadeurs vanuit Dit is mbo het speciale ‘mbo-staat’-straatnaambordje. Wethouder Kâhya was erg enthousiast over het evenement en sprak zijn waardering uit over het mbo en het college: “Mbo-studenten zijn de gouden handen en hoofden die de groene economie van morgen draaiende gaan houden”. De opening werd afgesloten met een spetterend dansoptreden van studenten Entertainment & Events. De aanwezige mbo-ambassadeurs vanuit Dit is mbo hebben gedurende de hele ochtend opnames gemaakt voor een podcast en gingen daarvoor o.a. in gesprek met de wethouder en diverse studenten.

‘Mbo-straat maakt het mbo zichtbaar'
Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel heeft zich bij haar verkiezing als doel gesteld om de kwaliteiten van opgeleide vakmensen aan heel Nederland te laten zien. “Een mbo-straat maakt het mbo zichtbaar. De horeca-ondernemingen, opticiens, kappers, bloemisten en winkeliers brengen elk winkelgebied in Nederland tot leven dankzij de inzet van mbo’ers die hier aan het werk zijn. Dat mag gezien worden! De meeste mensen weten niet dat er achter de gevels van al die winkels en ondernemingen mbo’ers werken die ervoor zorgen dat onze maatschappij blijft draaien. Met de mbo-straat wil ik als ambassadeur laten zien hoeveel invloed het mbo heeft op ons dagelijks leven. En ik hoop dat dit pas het begin is en dat volgend jaar iedere Nederlandse gemeente een mbo-straat opent samen met de scholen, studenten en leerbedrijven!

Eerste mbo-straat in Utrecht
Met de opening van de mbo-straten volgen Koning Willem I College en De Leijgraaf de eerste mbo-straat in Utrecht op die in 2021 door Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Klaas Verschuure het licht zag. De mbo-straat is een initiatief van Dit is mbo. 

 

 

Nieuwe Koning Willem I College opent mbo-straten in Oss en Den Bosch

22 mrt

De Leijgraaf en Koning Willem I College zetten mbo op de kaart in de regio
Vanaf augustus gaan het Koning Willem I College en De Leijgraaf samen verder als één Koning Willem I College. Als voorproefje lanceren zij donderdag 24 maart 2022 twee mbo-straten in de regio. De Heuvel in Oss en het Leonardo da Vinciplein in ’s-Hertogenbosch worden omgetoverd tot mbo-straat met de onthulling van een speciaal straatnaambord. In Oss door Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Kees van Geffen, in ’s-Hertogenbosch door studenten en wethouder Ufuk Kâhya.
Met de opening van de mbo-straten volgen Koning Willem I College en De Leijgraaf de eerste mbo-straat in Utrecht op die in 2021 door Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel en wethouder Klaas Verschuure het licht zag. In Hengelo, Rotterdam en Vlaardingen worden op 24 maart door andere roc’s mbo-straten geopend. De mbo-straat is een initiatief van Dit is mbo.
Mbo-straat Oss
Tussen 09.00 uur en 13.00 uur laten mbo-studenten op De Heuvel zien waarvoor zij zijn opgeleid en welke kwaliteiten zij in huis hebben. Zo doen onder andere studenten laboratoriumtechniek proefjes, is er een robotdemonstratie en wordt winkelend publiek door horecastudenten getrakteerd op lekkernijen uit de foodtruck. Op deze manier maken veel mensen kennis met de diversiteit aan opleidingen en mogelijkheden van het mbo. Dat is niet alleen voor jongeren goed om te weten, ook volwassenen die willen bijscholen of een carrièreswitch willen maken, komen in aanraking met de opleidingen die mbo-scholen te bieden hebben.
Om 09.30 uur vindt de feestelijke opening van de mbo-straat plaats.
Mbo-straat ‘s-Hertogenbosch
De mbo-straat op het Leonardo da Vinciplein vindt ook plaats van 09.00 – 13.00 uur. Mbo-studenten van diverse opleidingen laten zien waarvoor zij opgeleid worden en welke kwaliteiten zij in huis hebben. Zo helpen o.a. studenten maatschappelijke zorg mensen met een hulpvraag, zijn er optredens van studenten Entertainment & Events en worden bezoekers door horecastudenten getrakteerd op lekkernijen van de barbecue.
Om 10.00 uur vindt de feestelijke opening van de mbo-straat plaats. Wethouder Ufuk Kâhya zal, samen met enkele studeten, een speciaal straatnaambord onthullen. Een van de bestuurders van het Koning Willem I College zal ook aanwezig zijn.
‘Mbo-straat maakt het mbo zichtbaar’
Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel heeft bij haar verkiezing als doel gesteld om de kwaliteiten van opgeleide vakmensen aan heel Nederland te laten zien. “Een mbo-straat maakt het mbo zichtbaar. De horeca-ondernemingen, opticiens, kappers, bloemisten en winkeliers brengen elk winkelgebied in Nederland tot leven dankzij de inzet van mbo’ers die hier aan het werk zijn. Dat mag gezien worden! De meeste mensen weten niet dat er achter de gevels van al die winkels en ondernemingen mbo’ers werken die ervoor zorgen dat onze maatschappij blijft draaien. Met de mbo-straat wil ik als ambassadeur laten zien hoeveel invloed het mbo heeft op ons dagelijks leven. En ik hoop dat dit pas het begin is en dat volgend jaar iedere Nederlandse gemeente een mbo-straat opent samen met de scholen, studenten en leerbedrijven!”
Eerste mbo-straat in Utrecht
In 2021 had de Voorstraat in Utrecht de primeur door als eerste gemeente een mbo-straat te openen. Wethouder Klaas Verschuure en Louise Babel startten hiermee ook de plaatselijke campagne ‘mede mogelijk gemaakt door Utrechtse mbo’ers’. 

Voorzitter MBO Raad bezoekt het Koning Willem I College & De Leijgraaf

18 mrt

Op vrijdag 18 maart bezocht de voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin, het nieuwe Koning Willem I College. Tekin: “Het is altijd leuk om scholen te bezoeken. Door corona heb ik dat nog te weinig kunnen doen. Ik word vooral blij van gesprekken met studenten. En als ik zie wat zij allemaal kunnen maken, ben ik stiekem wel jaloers.” We lieten Adnan Tekin graag zien waar we trots op zijn.  

De aftrap op locatie Veghel startte op z’n Brabants: met koffie en gebak. Na een warme ontvangt door Hans de Jong (regiodirecteur De Leijgraaf Meierijstad) en Dominique Majoor (bestuurslid van de Raad van Bestuur) vertelden docent Jeanette Poot en tweedejaarsstudent Verkoop, Joost van Lankveld vol trots over het opzetten van de conceptstore in Uden. Een mooi voorbeeld van één van de vele mooie projecten waar onze studenten samenwerken met lokale ondernemers. 

Wanneer onderwijs en praktijk samenkomen 

Daarna bezocht het gezelschap onderwijsafdeling Hout en Meubel. Tekin was vooral onder de indruk van de handigheid waarmee studenten aan projecten werkten. Zo maakte een student in opdracht van zijn moeder een houten kast, waarbij de moeilijkheid in de halfronde buitenkant zat. Ook maakten studenten tafels voor de conceptstore in Uden. Mooi om te zien hoe projecten samenkomen. 

Bij Smart Industries gaf Don Frijters, hybride docent, tekst en uitleg over het toekomstperspectief van deze studenten. Student Thomas van Heertum sprak over zijn deelname aan Skills The Finals op 31 maart en 1 april 2022 in de Jaarbeurs in Utrecht. Hij gaat ervoor om als beste van Nederland in zijn vakgebied uit de strijd te komen! 

Een ander mooi voorbeeld waar onderwijs en praktijk samenkomen is De Servicedesk in Veghel. Deze wordt gerund door eigen IT-studenten. Samen met enkele studenten vertelde Dana Matthes, coördinator bij ICT, trots over ‘hun’ Servicedesk.  

Hekkensluiter van het bezoek in Veghel was Autotechniek. Hier werd men bijgepraat over de laatste technische kennis van elektrische auto’s. In vogelvlucht kreeg het gezelschap een mooie indruk van de werkplaats.  

Leren van en in het gebouw aan de Onderwijsboulevard 

De tweede locatie die de voorzitter van de MBO Raad bezoekt is de locatie van het Koning Willem I College aan de Onderwijsboulevard in ’s-Hertogenbosch. Tijdens de rondleiding door het nieuwe onderwijsgebouw ontmoette Adnan Tekin studenten van verschillende opleidingen.  

Zo bracht hij een bezoek aan Het Talent Atelier, waar studenten van diverse opleidingen samenwerken aan interdisciplinaire projecten met opdrachtgevers uit de regio. Ook gaf Sam van Beek, stagiair bij Het Talent Atelier en oud-student KW1C, een toelichting over het recent ingerichte Green Office. Een mooie ruimte waar studenten duurzaamheid verder vorm kunnen geven in het college en daarbuiten.  

Harry van der Schans, directeur van de onderwijsafdeling Bouw-Infra, Architectuur & Meubeldesign, vertelde trots dat studenten leren van het gebouw, waar alle technische installaties zichtbaar zijn. Twee studenten Architectuur lichtten toe hoe zij voor hun examenproject uitleg hebben gekregen over de technische constructie van de nieuwbouw.  

Tot slot ging Adnan in gesprek met een studente Fietstechniek. Zij is vorige maand twee weken op uitwisseling geweest in Zwitserland en vertelt over haar ervaring en wat het haar geleerd heeft.  

Met de rondleidingen hebben we Adnan Tekin een goed inzicht kunnen geven in ons onderwijs. En de manier waarop we dit blijven ontwikkelen. Hier mogen we trots op zijn!  

 

Koning Willem I College

Cookies

Het Koning Willem I College is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van bepaalde analytische cookies. Ga je hiermee akkoord?

Daarnaast krijg je cookies waarvoor geen toestemming nodig is. Meer informatie hierover vind je in onze privacy­verklaring.

 Portaal  Zoeken