Gastheer / -vrouw

Student serveert verschillende broodjes Student serveert verschillende broodjes Student serveert verschillende broodjes

Gastheer / -vrouw

In het kort

Bezorg jij jouw gasten graag een onvergetelijke avond? Met deze bbl-opleiding tot gastheer of gastvrouw kun je direct aan de slag!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25168
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Als gastheer of gastvrouw heb je een belangrijke opdracht: gasten een fijne tijd bezorgen. Onder begeleiding van een erkend leermeester leer je vaardigheden en technieken die horen bij het beroep. Een erkend leermeester is een werknemer van het bedrijf waar je werkt én zorgt voor jouw begeleiding. Je leert het aannemen van reserveringen, het uitserveren van gerechten en het geven van advies over dranken. Ook leer je afrekenen, het opnemen van bestellingen, opruimen en samenwerken. Kort gezegd: hoe je er met jouw houding, gedrag en gastvrijheid voor zorgt dat gasten niets te tekortkomen. En dat ze graag nog eens een terug komen natuurlijk!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding gastheer / -vrouw.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Zo onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar je vervolgopleiding.

Tijdens de bbl-opleiding gastheer / -vrouw ga je vanaf dag 1 aan de slag bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Je krijgt ook les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Eén dag in de week kom je namelijk naar het Koning Willem I College. Hier leer je allerlei zaken die je helpen in de praktijk. Zo kun je wat je leert direct gebruiken en toepassen!

Bij alle horecaopleidingen van het Koning Willem I College wordt er veel aandacht besteed aan het werken met duurzame en biologisch verantwoorde producten. Daarom krijg je les volgens de richtlijnen van Dutch Cuisine.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma gastheer / -vrouw kun je aan de slag in een restaurant, hotel, bij een cateringbedrijf of op een feestlocatie. Je weet precies hoe je gasten welkom en op hun gemak laat voelen.

Als gastheer of gastvrouw heb je een afwisselende baan. Je ontvangt gasten, neemt bestellingen op, maakt drankbestellingen klaar en serveert bestellingen uit. Ook zorg je dat de voorraden altijd gevuld zijn. Je bent sociaal, positief en werkt graag met mensen. Gasten staan bij jou op nummer één!

Ook belangrijk: werken in de avond, het weekend en op feestdagen hoort bij het beroep van een gastheer of gastvrouw. En moet er in korte tijd veel gebeuren? Dan weet jij daar wel raad mee!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 250,-
Leerjaar 2 € 55,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Heb je al kennis opgedaan over het beroep gastheer / -vrouw?
Bijvoorbeeld tijdens de doorlopende leerlijn op het vmbo of door eerder behaalde certificaten? Of heb je aantoonbare praktijkkennis? Dan is het ook mogelijk om de opleiding in één jaar af te ronden. In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden. 

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Wist je dat?

We deze opleiding ook aanbieden ...

... samen met hotel Van der Valk Cuijk - Nijmegen? Bij deze variant krijg je een arbeidscontract bij Van der Valk Cuijk - Nijmegen. Eén dag in de week volg je lessen op het Koning Willem I College op locatie Cuijk, Jan van Cuijkstraat. Meer informatie over deze samenwerking vind je hier.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Theorieles bediening  
Nederlands  
Lunch
pauze
Engels  
Burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koffiezetapparaat
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding gastheer / -vrouw ben je ongeveer 80% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,9 landelijk
Geslaagde studenten -
58% landelijk
Afgestudeerden met werk -
88% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024